Zamana gömülen dava
DİSK'in kurucu başkanlarından Kemal Türkler'in katledilmesine ilişkin hakkında 3. kez verilen beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden yargılanan sanık Ünal Osmanağaoğlu duruşmaya yine gelmedi.
cumhuriyet.com.trMahkeme 10 günlük rapor alan sanığın eylül ayına ertelenen duruşmada hazır edilmesine hükmetti. Ancak Kemal Türkler’in katledilişinin ardından geçen 30 yıl bugün doldu. Bu da davanın zamanaşımı sürecine girerek ortadan kalkmasına neden oldu. Türkler’in avukatları “insanlık suçlarında zamanaşımı olmaz” derken konu ile ilgili asıl kararı eylül ayında mahkeme verecek.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Ankara Bahçelievler’de 7 TİP’liyi öldürmekten hükümlü olarak Bandırma Cezaevi’nde olan sanık Osmanağaoğlu katılmadı. Mahkeme Başkanı Atilla Tanrıvermiş, sanığın mahkemede hazır edilemesine yönelik Adalet Bakanlığı’ndan onay verilmediğine dair gelen cevabı okudu. Şikâyetçi avukatı Ömer Kavili, sanığın aldığı 10 günlük raporun mahkemeye zamanında ulaştırılmadığını bunun da dava sürecini uzatmaya yönelik olduğunu söyledi. Kavili, mahkemenin yargı yetkisinden kaçınarak sanık hakkında tasarruf sağlayan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
“Sanığa son sözü sorulmamalı”
Şikâyetçi avukatı Kudret Yıldırım, Türkler’in öldürülmesinin sıradan bir olay olmadığını belirterek, “Eylemin bir insanlık suçu olarak kabul edilmesi gerekli. Sanığa son sözünün sorulması gerekmemektedir” diye konuştu.
Sanık avukatı Selçuk Sunay ise “Bu davanın uzamasının sorumlusu biz değiliz. Zamanaşımı yasanın sanıklara tanıdığı bir haktır” dedi.
Sanık avukatı Sunay’ın konuşması sırasında duruşma salonunda gergin anlar yaşandı. Salonda yükselen “faşist katiller” sözleri üzerine mahkeme başkanı izleyicileri uyardı. Avukat Rasim Öz’ün de “Sen bir katilin neyini savunuyorsun?” cümlesi üzerine salondaki gerginlik arttı.
Duruşma ertelendi
Mahkeme, sanık Osmanağaoğlu’nun tam teşekkülü hastane raporu alarak daha önce aldığı sağlık raporu ile uyumlu olup olmadığı hususunun incelenmesine karar verdi. Sanığın duruşma günü hazır edilmesine karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 23 Eylül’e erteledi.
Çelebi: Dava bizim için sonuçlanmıştır
Adliye çıkışı konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yargının kararlarının gereğinin yapılmadığını vurgulayarak, “Bu davada uzatmaları oynamak için her şey yapılıyor. Bizim için zamanaşımı söz konusu olmaz. Vicdani olarak da hukuki olarak da bu dava bizim için sonlanmıştır ve sonuçlanmıştır. Katilin kimler olduğu belli” diye konuştu. Çelebi, herkesi; bugün 30. ölüm yıldönümü nedeniyle Türkler’in Topkapı’daki mezarı başındaki anmaya çağırdı.
Avukat Öz de mahkemenin görevini kötüye kullandığını söyleyerek “Çünkü Ceza Genel Kurulu kararıdır. Mahkeme sanığı çağırsa da çağırmasa da o karara uymak zorundadır. Bu kararı veren yargıçlar hakkında hukuki ve cezai yollara başvurmaya devam edeceğiz” dedi.
Osmanağaoğlu babamın katili
Türkler’in kızı Nilgün Soydan da “Olayın tek tanığıyım. Osmanağaoğlu babamın katilidir. Onu babama kurşun sıkarken gördüm. Osmanağaoğlu yaşadığım sürece elimden kurtulamayacak. Gerekirse bir 30 yıl daha mücadele vermeye hazırım” dedi.
“Oturup ağlayacağız”
Kararı değerlendiren İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ceza Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, “Yarın (bugün) zaman fiilen doluyor ise dava zamanaşımından düşer” dedi. Davanın insanlık suçu kapsamına alınamayacağını söyleyen Şen, “Sanık aleyhine geçmişe yönelik etkide bulunamazsınız. O dönemde öyle bir uygulama yoktu. Dava kesinleşmeden bugüne kadar geldiyse yarın da (bugün) 30 yıl doluyorsa oturup ağlayacağız” dedi. Şen, “Türkler ailesi davayı AİHM’e götürülecektir. Aile, tazminat davasını kazanıp, devlete de parayı ödetir” diye konuştu.