Zahid Akman davasında karar günü yarın

RTÜK Başkanı Davut Dursun ve eski Başkanı Zahid Akman'ın da arasında bulunduğu 3'ü eski 9 RTÜK üyesi ve 5 bürokratı hakkında "idari yargı kararlarını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandıkları" iddiasıyla açılan dava da 'karar duruşması' yarın yapılacak.

cumhuriyet.com.tr

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde süren davada, esas hakkındaki görüşünü veren Cumhuriyet Savcısı Halil Acıoğlu, eski RTÜK Başkanı olan ve halen üye olarak görev yapan Aykut Zahid Akman ile RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkan Vekili İlhan Yerlikaya, üyeler Abdulvahap Darendeli, Taha Yücel, Mehmet Dadak ile eski üyeler Şaban Sevinç, Arif Merdol ve Paşa Yaşar'ın, "alınan mahkeme kararlarını defaten yerine getirmeyerek, keyfiyet ve yoğun kast derecesinde uygulamalar yapıp, müştekinin mağduriyetine yol açtıklarını, müşteki lehine hiçbir mahkeme kararını uygulamadıklarını" ifade etmiş ve sanıkların, "yoğun kasıt altında ve birden fazla görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıl 3'er aydan 5 yıl 3'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Mahkeme Hakimi Ali Erkılınç, sanıklara son savunmalarını yapmaları için süre vermiş ve 30 Aralık'ta karara varıp, bu yıl mahkemeyi bitireceğini belirtmişti.


Soruşturma süreci ve iddianame

Görevden alınmasının ardından iade davası açan RTÜK Daire Başkanı ve Uzman Denetçisi Dr. Cengiz Özdiker, açtığı davalara ilişkin "yargı kararlarının uygulanmadığı" gerekçesiyle RTÜK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kişilerin Türk Ceza Kanunu maddelerine göre yargılanmasına karar verdi. Başlatılan yargılama Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürmekte iken RTÜK Kanunu'nda yapılan ve 10 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren değişiklik ile üst kurul başkanı ve üyeleri hakkında soruşturma izni Başbakana verildi. Bu nedenle hüküm aşamasındaki yargılamanın durdurulmasına karar verilerek dosya önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, buradan da Başbakanlık'a gönderildi.


Danıştay Başbakan'ın 'Koruma zırhı'nı kaldırdı

Başbakan Erdoğan'ın RTÜK'ün eski Başkanı Zahid Akman ve Üyeleri hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine karara Savcı Mehmet Bozkurt ve şikayetçi Cengiz Özdiker tarafından itiraz edildi ve bu itiraz sonucunda dosyayı inceleyen Danıştay 1. Dairesi, Başbakan Erdoğan'ın, 10 Kasım 2008 tarihli "soruşturma izni verilmemesi"ne ilişkin kararını kaldırdı.

Danıştay Birinci Dairesinin kararında, idari yargı yerlerince verilen yürütmenin durdurulması ve iptali istenen işlemin tesisinden önceki hukuki durumun aynen ihya edilmesi gerektiği yolundaki idare hukuku ilkesi gereğince, yargı kararlarına uygun işlem tesis edilmesi gerektiği vurgulandı. Ancak açılan dördüncü davada verilen yürütmenin durdurulması kararını müteakip, gecikmeli olarak kararın uygulanabildiği ifade edilen kararda, "Bu nedenle ilgililere isnat edilen eylemin, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, itirazların kabulüyle, Başbakan'ın 10 Kasım 2008 günlü soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılmasına, dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine oyçokluğuyla karar verildi" denildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, soruşturma sonucunda hazırlanan ek iddianamede, sanıkların "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1'er yıldan 5 yıl 3'er aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.