Yüz kızartan birincilik

Türkiye Google, Twitter ve YouTube’dan içerik kaldırma taleplerinde dünya birincisi.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

Türkiye internet sitelerinde içerik kaldırma talebini bir sansür aracı olarak kullanıyor.

Twitter, Google ve YouTube’a gelen içerik kaldırma talepleri kullanıcıların şeffaflık isteğine cevap vermek amacıyla hukuk fakülteleri ve basın özgürlüğünü destekleyen kurumlarca oluşturulan bağımsız Chilling Effects sitesinde arşivleniyor.

Sitede yayımlanan son rapor da bu gibi taleplerin son aylarda artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Nisan - Haziran 2014 döneminde Twitter, Google ve YouTube’a tüm dünyadan toplam 65 talep gelmiş, bunlar arasında kaynağı belli olan (mahkeme kararı, TİB idari kararı vb.) 56 talebin 36’sı (yüzde 64.3) Türkiye’den; İstanbul, Ankara, Eskişehir, Mersin, Adana ve Diyarbakır mahkemelerinden ve Ankara’daki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK). Raporda yer alan verilere göre Türkiye’den giden taleplerin büyük kısmı kişilik haklarının ihlal edilmesi gerekçesiyle içeriğe erişimin engellenmesi ya da yasaklanması. Türkiye’den Twitter ile giden taleplerin 25’e yakını haziran ayı içerisinde gönderilmiş. Taleplerin 5 tanesi BTK’ye ait. Chilling Effects’in raporunda temmuz verileri açıklanmamış olmasına rağmen kurumun sitesinde şu ana kadar Türkiye’den temmuz ayı içinde 6 içeriği kaldırma talebi iletildi.

Chilling Effects’e göre, 56 adet içerik talebinin 6’sı Google, 5’i YouTube, 46’sı Twitter’a gelen mahkeme kararlarını kapsıyor. İçerik kaldırma taleplerinin yüzde 64.’ü Türkiye’den olurken Türkiye’yi en yakından izleyen 5 taleple Pakistan oldu. Hatırlanacağı üzere, Türkiye’de AKP hükümeti yerel seçimler öncesinde Twitter’a ve YouTube’a erişimi durdurmuş, Twitter da yasağı aşmak amacıyla hakkında mahkeme kararı bulunan içerik için Türkiye’de ülke bazlı içerik gizleme yöntemini uygulamıştı. Bugün sayısı 15’e ulaşan sansürlü hesap ve yüzlerce engellenmiş tweet Türkiye’deki ifade özgürlüğü adına çok karamsar bir tablo çiziyor.