Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı

Sağlık Bakanlığı tetanoz ve difteri aşılarını zamanında temin edemeyince, geçen yıl bir milyonu aşkın çocuk aşılanamadı. Ailelerin aşı için aile hekimlerini bulmaları gerekiyor.

cumhuriyet.com.tr

 2011-2012 öğretim yılında 8’inci sınıf öğrencilerinin velilerinden tetanoz ve difteri aşılarının yapılabilmesi için imzalı izin alındı. Ancak ilçelerdeki toplum sağlığı merkezi çalışanlarının okulları gezerek yapması gereken aşılar, aşılar zamanında temin edilemediği için vurulamadı. Yeni eğitim yılının start almasına bir ay kala, aşının tedariğinin ardından, il halk sağlığı müdürleri çocuklara tetanos-difteri aşısı yapma görevini aile hekimlerine verdi.

Hürriyet'in haberine göre, il halk sağlığı müdürlükleri aile hekimlerinden kendilerine kayıtlı tüm 1998 doğumlu çocukların okulların açılacağı 17 Eylül’e kadar tetanoz ve difteri aşılarını tamamlamalarını istedi. Ancak aile hekimleri araya bayram tatilinin de girdiği bir aylık süre içinde aşılamayı bitiremedi. Bazı hekimler, okul, eczane, aile sağlığı merkezlerine astığı yazılarda çocukları aşılanmaya çağırdı. Ancak iş yoğunluğu içinde ev ev dolaşarak aşılama yapamadı. Adını vermek istemeyen bir aile hekimi, “Tetanos-difteri aşısının tek tedarikçisi sağlık bakanlığı. Geçen sene bu aşılarda ciddi sıkıntı yaşadık. Gebelere bile yapmakta zorlandık. Şimdi aşı var ama bakanlığın istediklerini yerine getirmek imkansız. Örneğin bende 1998 doğumlu 53, diğer aile hekiminde 130 çocuk var. Bunların kapılarını tek tek çalıp, aşıya ikna edip yapmamız mümkün değil. Aileler çocuklarını getirsin aşılayalım, ama bizim onları bulmaya ne gücümüz ne de zamanız var” dedi. Bir başka aile hekimi, “Aile hekimlerinin henüz tüm sorumlu olduğu nüfusa ulaşabilecek iletişim sistemleri yok. Kimin 8’inci, kimin 9’uncu sınıfta olduğunu ayırt edebilmek için geniş bir tarama yapmaları, ev ev dolaşıp kişileri bulmaları, aşılarını tamamlamaları gerekiyor. Hem de yeni öğrenim dönemi başlayana kadar. Bu mümkün değil” diyor.

'Aşılar hazır gelip yaptırın'

Aile hekimleri araya şeker bayramı tatilinin de girdiği bu bir aylık süre içinde aşılamayı bitiremedi. İş yoğunluğundan da ev ev dolaşıp çocukları arayamayan hekimler 1998 doğumlu çocukların aşıya gelmelerini istiyor. Tetanos hastalığından korunmanın tek yolu aşılanma.

 

İki aşı bir arada

Tetanos-difteri aşısı bebek doğduktan sonra 2,4 ve 6 aylıkken toplam 3 doz yapılıyor. 18-24 aylıkken tekrar ediliyor. Daha sonra sekizinci sınıfa denk gelen 15’inci yaşta aşılar bir doz daha yapılarak tam koruma sağlanıyor. Tetanos hastalığından korunmanın tek yolu aşılanma. Tetanos yüksek ölüm oranına sahip bir hastalık. Vakaların yaklaşık yüzde 30’u hayatını kaybeder. Tetanosun başarılı bir tedavisi yok. Kuş palazı olarak da bilinen difteri mikrobunun salgıladığı toksin, insanlar için oldukça tehlikeli.

 

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Sağlık Bakanlığı, 2012-2013 öğretim döneminde 9. sınıfta öğrenim görecek çocukların Td (yetişkin tip tetanoz-difteri) aşılarının yapılıp yapılmadığının kontrol edileceğini, eksik aşılı olanların aşısının tamamlanacağını belirtti. Bakanlıktan bir gazetede ''Aşı Uyarısı'' başlığıyla yer alan haberle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Çocukluk dönemi aşılama takviminde, tetanoz ve difteri hastalıklarına karşı aşılamanın, beşli karma aşısı (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci-H.İnfluenza tip b) içinde ikinci, dördüncü ve altıncı aylarda ve 18-24 aylarda pekiştirme dozu olarak yapıldığı belirtilen açıklamada, daha sonra ilköğretim 1. sınıfta dörtlü karma (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci) aşısının içinde, ilköğretim 8. sınıfta ise Td (yetişkin tip tetanoz-difteri) olarak uygulandığı kaydedildi.

Tetanoz ve difteri hastalıklarına karşı korunmanın sürdürülmesi için yetişkinlik döneminde 10 yılda bir Td aşılaması yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''2011-2012 öğretim döneminde ilköğretim 8. sınıfta uygulanması planlanan Td aşılarının alımı yapılmış ancak Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan biyolojik kontrollerinde aşıların uygun olmadığı tespit edilmiştir. Yeni aşıların alımı yapılmakla birlikte gerek aşıların alım ve teslimat süreçleri gerekse kontrol aşamalarının zaman alması sebebiyle her yıl okullar kapanmadan önce nisan-mayıs aylarında tamamladığımız Td aşı uygulaması geçtiğimiz öğretim döneminde yapılamamıştır. 2011-2012 öğretim döneminde ilköğretim 8. sınıfta öğrenim gören çocuklarımızın Td aşısı uygulamalarının yapılması için aile hekimlerine, kendilerine kayıtlı 8. sınıf öğrencilerine ulaşmaları ve aşılarını yapmaları talimatı verilmiştir. Ek olarak bu öğrencilerin liselere kayıtları sırasında aşılanma durumları sorgulanarak aşısı yapılmamış olanların aile hekimlerine yönlendirilmesi sağlanacaktır. Aşı uygulamasının yaz döneminde tamamlanması planlanmıştır. Bu çocuklar, 2012-2013 öğretim döneminde 9. sınıfta öğrenim görecek olup, okullarda aşılanma durumları kontrol edilecek, eksik aşılı olanların aşısı tamamlanacaktır. Hiçbir çocuğumuzun sağlığının riske atılması söz konusu değildir. Çocuklarımızın aşısı eksik kalmayacak şekilde aşı uygulamasının tamamlanması için çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir.''