Yüz binler buluştu: Güzel günler göreceğiz

1 Mayıs kutlamalarının İstanbul'daki adresi Maltepe'de oldu. Emekçiler erken saatlerden itibaren Maltepe miting alanına akın etti. Kutlamaların ardından alanı dolduran emekçiler kortejler halinde alandan ayrıldılar.

SİBEL BAHÇETEPE/ALİ AÇAR/KAYHAN AYHAN/HAZAL OCAK/ZEHRA ÖZDİLEK/ SEYHAN AVŞAR/ İLAYDA KAYA

<video:967233>

(FOTOĞRAFLAR: KAAN SAĞANAK / VEDAT ARIK / KURTULUŞ ARI)

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB önderliğinde, Maltepe’deki dolgu alanında yüz binlerin katılımıyla şarkılarla, türkülerle, halaylarla, zılgıtlarla, marşlarla coşku içinde kutlandı. Kadınlar, öğrenciler, taşeron işçileri, KHK’lerle işlerinden edilenler, yediden yetmişe yüz binlerce kişi “Yaşasın 1 Mayıs. İş, ekmek özgürlük” diye haykırdı. Meslek örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri dün sabah saatlerinden itibaren Gülsuyu metro istasyonu, Maltepe Feyzullah Caddesi ve Atalar sahil olmak üzere üç farklı kolda toplandı. KESK, HDP, TMMOB ve TTB’nin olduğu yürüyüş kolu sabah 10.00’dan itibaren Maltepe Turgut Özal Sahil Bulvarı ile Büyükyalı Caddesi’nin kesiştiği noktada bir araya geldi.

Beşiktaş'ta polis müdahalesi: 20 gözaltı

MALTEPE MİTİNG ALANI HAVADA BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Berkin unutulmadı

DİSK korteji ise Maltepe sahilinde toplandı. Giydikleri mor renkli kıyafetlerle dikkat çeken kadın örgütleri de “Kadınlar durmayacak” sloganları attı. Doğa savunucuları da “Sinop Nükleer Santral istemiyor” pankartı açtı. Sosyalist Liseliler grubu, davul ve trampetlerle alana gelerek Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle vurulan Berkin Elvan’ın resmini taşıdı.

Demirtaş da alanda

Konuşmaların yapılacağı sahne, “Yaşasın 1 Mayıs” afişi ve değişik dillerde yazılı “1 Mayıs” pankartlarıyla donatıldı. 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından DİSK Korosu 1 Mayıs marşları seslendirdi. Hep bir ağızdan “Enternasyonel” marşı söylendi. 1 Mayıs için kurulan dev platformun yanındaki bölümde, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Gülay Yedekci, Ali Şeker ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Rıdvan Turan ile Genco Erkal, Rutkay Aziz ve Ferhat Tunç da yer aldı. Burada ilk sandalyeye tutuklu Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafı konuldu.

 Gazeteciler yayında

TGS, Dışardaki Gazeteciler ve DİSK Basın İş üyeleri ayrı kortejlerde alana girdiler. “Gazetecilik Suç Değildir” pankartı taşıyan TGS üyeleri, “Özgür basın susturulamaz” sloganıyla, alkış aldı. Alanda, yandaş kanal A Haber’in canlı yayını sırasında, kameraların önüne geçen gazeteciler, ellerindeki “Gazetecilik suç değildir” dövizleriyle ve sloganlarla, yayına ‘bağlandılar’. Gazetecilerin hemen arkasında ise Beşiktaş’ın Çarşı Grubu vardı. Çarşı’nın dev 1 Mayıs yazılı pankartıyla, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Amedspor taraftarları da Gezi Direnişi’ne selam gönderen sloganlarla yürüdü. Yöresel kıyafetler giymiş, enstrüman çalan kadınlar katılımcıları coşturdu. İnşaat işçileri, liman işçileri, deri iş kolunda çalışan emekçiler baretleriyle, yelekleriyle alanda renkli bir görüntü oluşturdu.

Öğrencilerden mesaj

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 1 Mayıs mesajı da sahnede okundu. Öğrenciler, “Barışa, kardeşliğe, savaşın, sömürünün son bulmasına dair ifademizden, insanların ölmemesi, daha çok kan akmaması için deryada bir damla kadar önemsiz çabamızdan bile korkuyorlar” dediler.

Mitinge katılanlar

Mitinge, Oyuncular Sendikası, Üsküdar Hayır Meclisi, Hava-Sen, Çoğulcu Demokrasi Partisi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Lastik İşçileri, Sine-Sen, BDSP, DİSK Emekli-Sen, Hisarüstü Gençlik, Eğitim-Sen, Demokrat Ordulular Platformu, Emek Partisi, Sosyal-İş, Devrimci Yapı-İş, Gıda-İş, Feministler, LGBTİ’ler, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Çarşı, Antikapitalist Müslümanlar, Eğitim Sen, İnsan Hakları Derneği, Cam Seramik-İş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda sendika, parti, örgüt ve platform temsilcisi katıldı.

Yeniden kuracağız

DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu, kürsüde ilk sözü alarak, “Bir avuç patronun karşısında övünen Recep Tayyip Erdoğan’ı emek durduracak. Yalnız, çaresiz değiliz. Söz veriyoruz, güzel günler göreceğiz” diye konuştu. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de “Anayasayı, uluslararası sözleşmeleri, OHAL’i fırsata çevirerek çiğneyenler yargı önünde er geç hesap vermekten kurtulamayacaklardır. 24 Haziran’a kadar artık her günümüz 1 Mayıs’tır” dedi. TMMOB Başkanı Emin Koramaz da “16 Nisan’da oylarımızı çalarak anayasayı değiştirerek hukuki altyapısını oluşturdukları tek adam rejimine son noktayı koymak istiyorlar. Bu sefer biz kazanacağız” dedi.

Vazgeçmiyoruz

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ise “Bizler hukuksuzluk yaratan toplumsal sağlığımızı bozanlara hayır dedik, demeye devam ediyoruz. Hekimlik değerlerimizin bir gereği olarak barıştan ve demokrasiden yana olmaktan hiçbir koşulda vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

Barış şiirleri

Sanatçı Genco Erkal, kürsüden büyük usta Nâzım Hikmet’- in şiirlerini, sanatçı Rutkay Aziz ise barış şiiri okudu. Konuşmacılar tutuklu Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na selam gönderirken Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Ishert de katılımcılara seslendi. Miting, konserlerle sona erdi.

Taksim'e çıktılar

1 Mayıs 1977’de katledilen işçi ve emekçiler Taksim’deki Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Taksim bu yıl da 1 Mayıs’ı kutlamak isteyenlere kapalıydı. Sendika üyelerinin, Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmasına izin verildi. Türk- İş üyeleri Kazancı Yokuşu’na karanfiller bıraktıktan sonra, anıta geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Türk İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Eyüp Alemdar, “Küresel sermayenin insanı yok sayan, işçi haklarını ortadan kaldırmak isteyen acımasız politikalarına karşı 1 Mayıs 2018’de Taksim’den bir kez daha haykırıyoruz, yaşasın mücadelemiz” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Almanya’nın Bremen kentinden gelen işçilerle, Cumhuriyet Anıtı’nı ziyaret etti. Yarkadaş, tel örgülerle kapatılan Taksim Meydanı’ndan seçmenlere seslenerek, “24 Haziran seçimlerinin hemen ardından, Türkiye’nin her yerindeki tel örgüleri kaldıracak, ülkemizi özgürlüğe kavuşturacağız” dedi. Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu üyeleri de işçi haklarına dikkat çekmek için çıplak ayaklarla Taksim’e gelerek anıta çelenk bıraktı.

Polis engelledi

DİSK’e bağlı Birleşik Metalİş ve Nakliyat-İş Sendikası üyesi yüzlerce işçi 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlamak için sabahın erken saatlerinde Aksaray’da bulunan Nakliyat-İş binası önünde bir araya geldi. Real Market işçilerinin destek verdiği eyleme Eskişehir, Kocaeli ve Konya’dan gelen işçiler de katıldı.

Otobüslerle geldiler

Taksim’e doğru yürüyüşe geçen işçiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde polisler tarafından durduruldu. Yürüyüşü engellemeye çalışan polis ile sendika yöneticileri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Taksim’e yürüyemeyen işçiler Saraçhane Parkı’na gitti. Parkta açıklama yapan sendika yöneticileri polislerin yürüyüşlerini engellemesine tepki gösterdi. Açıklamanın ardından sendika yöneticileri ve yaklaşık 35 kişilik bir grup otobüslere binerek Taksim’e doğru yola çıktı. Gümüşsuyu’nda otobüslerden inen işçiler yürüyerek Taksim Meydanı’na girdi. Yoğun önlemler eşliğinde Atatürk anıtı önüne çelenk bırakan işçiler, Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. 

Yüreğimiz Taksim’de

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 1 Mayıs’larda Taksim Meydanı’nın yasaklı ve yasaksız olan dönemlerini anımsatarak, “1976’dan bu yana yüreğimiz hep Taksim’de attı. Emek kendisini hep Taksim’de göstermek istemiştir. 1977’de burası milyonlarca insanın onayıyla 1 Mayıs alanı olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle biz 1 Mayıs’ın kutlanması gerektiğini ısrarla dile getiriyoruz. Burası bir alan tartışması değildir. Burada 37 tane insanımız, kardeşimiz ve arkadaşımız can vermiştir ve hâlâ burada ayakkabıları durmaktır. Katilleri bulunamamış ve yargılanamamıştır. Taksim’den vazgeçersek yüreğimiz kurusun. Biz Taksim’den vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

<video:967176>

<video:967304>

Boyun eğmeyeceğiz

Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise “Keyfi ve hukuksuz yasaklamalar karşısında boyun eğmeyeceğiz” dedi.

İstanbul'da el ele 1 Mayıs coşkusu  

<video:967161>

<video:967223>

<video:967233>

<video:967276>

Ters kelepçe

Gün boyunca küçük gruplar Taksim Meydanı’na çıkmaya çalıştı. İlk olarak Sıraselviler’den Taksim’e çıkmak isteyen Devrimci Gençlik Dernekleri üyesi dört kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler yere yatırılarak, ters kelepçe takıldı. Daha sonra ise Talimhane’den pankart açarak Taksim’e ulaşmak isteyen dört kişi daha gözaltına alındı. Güvenlik önlemlerini aşarak Taksim Meydanı’na gelen 4 kişi, pankart açmak isteyince polis müdahale etti. Eylemciler gözaltına alındı. Beşiktaş’ta polis, Taksim’e yürümek isteyen Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi gruba polis iki kez müdahale etti. Arbede sırasında bir göstericinin kafası yarıldı. Müdahalenin ardından tekrar bir araya gelen HKP üyeleri, ara sokaklardan çıkarak Taksim’e doğru yürüyüşe geçmeye çalıştı. Grubu saran çevik kuvvet polisi, yürüyüşe izin vermedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Beşiktaş’ta 60, Beyoğlu’nda 16, Maltepe’de 6, Şişli’de ise 2 kişi gözaltına alındı. 

 

1 Mayıs miting alanında temizliğe başlandı

<video:967431>