''Yuva yaptıkları yerin turizme kapatılması yanlış ''
Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, caretta carettaların bulunduğu yere insanların girmesinin yasaklanmasının doğru olmadığını belirterek, ''Kaplumbağaların yuva yaptığı yerin tamamen turizme kapatılması yanlış bir olay'' dedi.
cumhuriyet.com.trPamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, yaptığı açıklamada, Dalyan kumsalına insanların nerelerde güneşlenebileceği, kaplumbağaların nerede yuva yaptığını anlatan bilgilendirme levhaları ve broşürleri astıklarını söyledi.
Deniz kaplumbağalarının nisan ayı içerisinde çiftleştikten sonra, mayıs ayı içerisinde yumurtalarını yuvalara bırakmaya başladıklarını anlatan Kaska, şöyle konuştu:
''Yuvalama süreci, temmuz ortalarına, bazende ağustos başlarına kadar devam ediyor. İlk bırakılan yuvadan yaklaşık 45-50 gün sonra yeni yavrular çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla bugünlerde ilk yavruların çıktığı süreç. Kaplumbağaların üremesi tamamen nisan ayından, eylül sonuna kadar yaz dönemini kapsayan bir süreci içeriyor. Bunun dışındaki zamanda ise kaplumbağalar beslenmek için Akdeniz'in içerisine göç ediyorlar. Caretta carettalar nisan ayında bu bölgeye gelerek uygun ortamda çiftleşiyorlar. 15 gün sonra ilk yumurta kabuğu yapımı tamamlanıyor ve gece sahile çıkarak yaklaşık 60 santimetre derinliğinde bir çukur kazıyorlar. Bu kaplumbağalar bir çukura ortalama 70 ile 100 arasında pinpon topu büyüklüğünde yumurtaları bırakıyor.''
Kaska, sadece yavru caretta carettaların değil, ergin bireylerininde korunması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:
''Sadece yuvaları koruyarak deniz kaplumbağaları korunmuyor. Çünkü bin yumurtadan ancak bir tanesi 30-35 yaşlarında ergin bir birey haline gelebiliyor. Ergin bir yaralı kaplumbağanın kurtarılması demek aslında bin tane yumurtanın 30 yıl korunması anlamına geliyor ki bunlardan bir tanesi ancak bu safhaya gelebiliyor. Dolayısıyla yaralıların bakımının ve tedavilerinin yapılarak doğal ortamına bırakıldığı rehabilitasyon merkezi de bu yönüyle deniz kaplumbağalarının korunmasında çok büyük önem arz ediyor. Kaplumbağaların olduğu yere insanların girmesinin yasaklanması doğru değil. Sadece ortak bir kullanım programı hazırlanması gerekiyor. Kaplumbağaların yuva yaptığı yerin tamamen turizme kapatılması yanlış bir olay.''
Doç. Dr. Kaska, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezine yaralı olarak getirilen kaplumbağalara veterinerler tarafından nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verildiğini ifade etti.
Kaska, ''Merkezimize şu ana kadar 9 deniz kaplumbağası getirildi, bunların 2 tanesi geçen yıl doğal ortamına bırakılmıştı. Bu yıl ise 2 tanesi daha doğal hayatına bırakıldı'' diye konuştu.