Yurttaşlar dönüş yolunda
Libya'nın Trablus Havaalanı'ndan kalkan uçaklar yurttaşları geri getiriyor... Dışişleri Bakanlığı deniz yoluyla Libya'dan Türkiye'ye getirilen kişi sayısının 7 bin 62 olduğunu açıkladı. Başbakanlık merkezi ise sayıyı 6 bin 699 olarak açıkladı.
cumhuriyet.com.trMısır'a ait bir uçakla Antalya Havalimanı'na gelen, Libya'da faaliyet gösteren Rönesans inşaat şirketinin çalışanları, havalimanında şirket yetkililerince karşılandı. Kendileri için hazırlanan kumanyalardan yiyen yolcular, daha sonra otobüslere alındı ve memleketlerine gönderilmek üzere otogara götürüldü.
Türkiye'ye geldikleri için çok mutlu olduklarını belirten işçiler, Libya'da yaşananları gazetecilere anlattılar.
Şirketin Yönetici Asistanı Faslı Jihane Abeyire, kendilerini Libya'dan kurtaran Türk hükümetine ve kendisine yardım eden Türklere teşekkür etti. Abeyire, uçakla İstanbul'a, oradan da ülkesine gideceğini söyledi.
Şirketin finansman bölümünde çalışan Çağatay Yılmaz, şirketin şantiyesinin çok güvenli olduğuna işaret ederek, yiyecek ve içecek sorunu da yaşamadıklarını bildirdi. Trablus'ta çok fazla olay olmadığını anlatan Yılmaz, ''Ancak televizyonlar öyle yayın yapıyorlar ki biz bile korktuk. Aileler rahat olsun, herhangi bir sorun yok'' diye konuştu.
İnşaat Teknikeri Şadi Aktekin, yaşadıkları bölgede şu ana kadar fazla sorun olmadığını ancak yarın büyük olaylar beklendiğini ifade etti. Herkes tedirgin olduğunu, Trablus Havaalanı'nda 12 saat kadar beklediklerini anlatan Aktekin, ''Orada bazı sorunlarla karşılaştık ama şantiyede bulunduğumuz sürede sorun yoktu'' dedi.
Şirkette kaynakçı olarak çalışan Niğdeli Orhan Başekin, kendilerinin sorun yaşamadığını ancak sorun yaşayanlar olduğunu belirterek, Türkiye'ye döndükleri için çok mutlu olduklarını söyledi.
Gaziantepli Ali Haydar Yavuz da, Libya'da 30 bine yakın Türk bulunduğunu ifade etti. Bazı siyasi parti temsilcilerinin onları düşünmeden açıklama yaptığını öne süren Yavuz, bunlara tepki gösterdi.
Libya'daki Türk yurttaşlarının tahliye çalışmaları çerçevesinde, THY'nın iki charter uçağı ile 330 vatandaş İstanbul'a getirildi.
Askeri uçaklar Trablus'ta
Libya'nın başkenti Trablus'taki Türklerin tahliyesi çerçevesinde gönderilen, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait iki C-130 ve iki C-160 tipi askeri uçağın 17.37'de Trablus Havaalanına indiği bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, uçakların 360 Türk'ü alarak bu gece Dalaman Havaalanına iniş yapmasının beklendiği kaydedildi.
İki charter uçağı daha İstanbul'da
Libya'daki Türklerin tahliyesi çerçevesinde Türk Hava Yolları'nın iki charter uçağının Atatürk Havalimanına indiği bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, Libya'dan karayoluyla Mısır'a geçişleri sağlanan Türkleri taşıyan THY'nin ilk charter uçağının, Mısır'ın Borg-al-Arab Havalimanı'ndan hareketle İstanbul Atatürk Havalimanına 165 yolcuyla saat 15.00'de vardığı belirtildi.
Açıklamada, THY'nin ikinci charter uçağının ise saat 16.15'de, yine 165 yolcuyla Atatürk Havalimanına indiği bilgisi verildi.
210 Türk Cerba adasında tahliye edilmeyi bekliyor
Libya'nın kuzeybatısındaki bölgelerden kaçan 210 Türk, Tunus'un Cerbe adasında bekliyor.
Cerbe Havalimanında bekleyen, aralarında kadınların ve çocukların da olduğu Türkler, yerel saatle 18.00'de yola çıkacak uçakla İstanbul'a gidecek.
Havalimanına gelen Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Akın Algan, Türklerle tek tek ilgilenerek sorunlarını dinledi.
Libya'dan kaçan Türkler, karayoluyla Ras El Cedir sınırını geçtikten sonra büyükelçiliğin gönderdiği araçlarla alınarak kentteki otellere yerleştirilmişti.
Yolcular arasında yer alan mimar Melih Güneş, Trablus'ta son ana kadar nispeten daha sakin bir hava olduğunu, ancak her an her şey olabilir korkusuyla oradan ayrılarak Tunus'a yöneldiklerini söyledi.
Libya tarafında araçlardan indirilerek uzun süre yükleriyle yürüdüklerini anlatan Güneş, Tunus tarafında ise Tunuslular ve Türkler tarafından çok sıcak karşılandıklarını belirtti. Güneş, "Tunuslular yiyecek ve içecek vermek dışında eşyalarımızı ve valizlerimiz de taşıdılar" dedi.
İnşaat mühendisi Fatih Uludere de Libya'dan Tunus sınırına yürürken çok duygu yüklü anlar yaşadıklarını, sınırın öte tarafında Türk bayrağını gördüklerinde ağladıklarını söyledi.
Uludere, "Biz Libya halkına kardeş diye baktık. Onlar da bize hep öyle baktılar. Olaylar yatıştığında geri dönüp işlerimizin başına geçmek istiyoruz" diye konuştu.
Edinilen bilgiye göre, Ras El Cedir sınır kapısından geçmek için yaklaşık 250 kişilik Türk grubu daha bekliyor.
Dönenlerin listesi
Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın Cerba Havaalanı'ndan Türkiye'ye getirilmekte olan yolcuların listesini yayımladı.
Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan listede, 153 yolcunun ismi yer alıyor.
Listeye internette, "http://www.mfa.gov.tr/23-su bat-2011_de-cerba-havaalanindan-tahliye-edilen-vatandaslarin-listesi.tr.mfa" adresinden ulaşılabiliyor.
149 yurttaş daha İstanbul'da
Türk Hava Yollarına (THY) ait bir uçak, Trablus'tan 194 Türk yurttaşı daha İstanbul'a getirdi.
Trablus'tan kalkan THY'ye ait TK 3693 sefer sayılı uçak, 194 yolcusuyla İstanbul Atatürk Havalimanına iniş yaptı. Yolcular, kendilerini bekleyen yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı.
Yolculardan Füsun Özbek, çocuğunun okulu kapandığı için İstanbul'a döndüğünü belirterek, olayların medya tarafından abartıldığını öne sürdü.
Sadece karakolların yakıldığını ifade eden Özbek, günlük yaşantının Trablus'ta devam ettiğini ve tekrar Libya'ya döneceğini söyledi.
Havalimanına tank ile topun ortasında geldiklerini anlatan Salih Akyurt ise çalıştığı iş yerinin göstericiler tarafından yağmalandığını, havalimanının da ülkeden çıkmak isteyen Mısırlılar tarafından kapatıldığını ve polisi baskı altına aldıklarını öne sürdü.
Dışişleri Bakanlığı: 7062 kişi tahliye edildi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, 19 Şubattan bu yana hava ve deniz yoluyla Libya'dan Türkiye'ye getirilen kişi sayısının 7 bin 62 olduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanlığında oluşturulan kriz merkezinin sözcüsü de olan Ünal, 4034 kişinin hava, 3028 kişinin deniz yoluyla getirildiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Kriz Merkezi, dört adet askeri ulaştırma uçağının Libya'ya gönderildiği duyuruldu.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Libya'dan Türkiye'ye toplam 6 bin 699 vatandaşın getirildiğini açıkladı.
Çelik'in cenazesi için çalışmalar sürüyor
Libya'da hayatını kaybeden işçi Yunus Emre Çelik'in cenazesinin Türkiye'ye gelip gelmediğini sorulması üzerine, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Biliyorsunuz herhangi bir cenazeyi herhangi bir ülkeden çıkarmak için o ülke makamları nezdinde yapılması gereken bazı işlemler ve alınması gereken izinler var. Şu anda Büyükelçiliğimiz bunun üzerine çalışıyor. Bu konuda netleşme olduğunda kriz merkezinden duyurumuz olacak. Ama tabii bunu öncelikle ailesiyle paylaşacağız" diye konuştu.
Türkiye'nin 3 firkateyninin Akdeniz'de olduğu yönündeki haberlere ilişkin bir değerlendirme yapan Ünal, vatandaşların tahliyesi için Libya'ya giden feribotların güvenlik refakatini sağlamak amacıyla 2 firkateynin yola çıkarıldığını, bunlardan bir tanesinin dün gemilerle birlikte geri döndüğünü kaydetti.
Ünal, "3 firkateynimizin daha hazırlandığı ve sevk edileceği doğrudur. Her firkateyn zaten mevcut koşullarda nasıl açık denize çıkıyorsa o koşullarda çıkıyor. Bunun için yeni ya da özel bir şey olduğunu söylemek mümkün değil" diye konuştu.
Başka bir soru üzerine, bazı Türk vatandaşlarının çeşitli olaylara karıştığı, gözaltına alındığı veya tutuklandığına yönelik haberleri kendilerinin de izlediğini, Libya makamları nezdinde bu konuda Trablus'ta resmi girişimde bulunduklarını belirten Ünal, "Bize şu aşamada ulaşan resmi bir bilgi bulunmamaktadır" dedi.
Selçuk Ünal, Libya'daki olaylarda Türkiye'nin tavrına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:
"Bizim için Libya'da en öncelikli konu vatandaşlarımızın can güvenliği, biliyorsunuz 25 binden fazla vatandaşımız var. Üç gün içinde 7 binden fazla vatandaşımız geldi. Buradaki temel yaklaşımımız Libya'yı boşaltmak, Libya'yı terk etmek değil. Çünkü bu ülkede çok sayıda vatandaşımız yaşıyor, çalışıyor. Libya'yı terk ediyor değiliz, ancak tabii ki ayrılmak isteyen vatandaşlarımızın hepsini de buraya getireceğiz. Ama bu tüm vatandaşlarımızı tahliye etmek şeklinde algılanmamalıdır. Nitekim güvenli olan bölgeler bulunmaktadır. Buradaki vatandaşlarımız, kriz merkezimiz, büyükelçiliğimiz ve başkonsolosluğumuzla yaptığı temaslarda, hepsi gelmek gibi bir arzu beyan etmemiştir. İkinci olarak biz bölgedeki her halkın dile getirdiği meşru taleplerin dinlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunu her ülke için de söylüyoruz."
Türkiye'ye son derece yakın olan Libya halkının bu son dönemden mağdur olmayarak geçmesini ve bu yönde adımlar atılmasını da beklediklerini kaydeden Ünal, artık üyesi olmamasına rağmen Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeleri nezdinde temas, girişim ve çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
İlgili haberler için tıklayınız: