Yurttaş kredi batağında
Bankalar Birliği verileri, ocakta bireysel kredisini ödeyemeyenlerin sayısının geçen yılın aynı ayına göre 15 bin kişi artarken takibe düşen borçlu sayısını da 150 bin olduğunu gösterdi.
cumhuriyet.com.trBorcun büyük oranda borçla kapatılabildiği ülkede kredi ya da kredi borcunu ödeyemeyen yurttaş sayısı da arttı. Ocak ayında 151 bin 100 kişi bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takipte olduğu görülü. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ocak 2018 Raporu’na göre, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2018 Ocak ayında, 2017’nin aynı ayına göre önemli bir değişiklik göstermeyerek 151 bin 100 kişi oldu. Yılın ilk ayında, bireysel kredi kartı borcu dolayısıyla 82 bin 600 kişi yasal takibe girdi. Geçen yılın Ocak ayında 96 bin olan kişi sayısında yüzde 14 oranında bir düşüş gözlemlendi.
Artış yüzde 20
Öte yandan, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 20 oranında artarak 89 bin 200 kişi oldu. Kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe girenlerin sayısı, geçen yılın ocak ayına oranla düşerken bireysel kredi borcu dolayısıyla yasal takibe girenlerin sayısı arttı ve yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısında önemli bir değişme gerçekleşmedi. 90 gün boyunca bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcu ödenmediğinde banka borcun tamamının kapatılması için 7 günlük süre veriyor. Bu süre zarfında borcunu yapılandırmayan veya tamamını kapatmayan kişiler için yasal takip başlıyor ve maaşın dörtte birine haciz konuluyor, Merkez Bankası Kara Listesi’ne giriliyor.
Bankalar 4.54 milyar lira kâr etti
Türk bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü ocak sonu itibarıyla 3 trilyon 248 milyar 336 milyon lira oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ocak sonu itibarıyla bankacılık sektörünün konsolide olmayan ana göstergelerini açıkladı. Buna göre, Ocak 2018 döneminde bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 3 trilyon 248 milyar 336 milyon lira olarak gerçekleşti. Ocak 2018 döneminde en büyük aktif kalemi olan krediler 2 trilyon 111 milyar 487 milyon lira, menkul değerler 401 milyar 991 milyon lira oldu. Geçen yıl sonuna göre sektörün aktif büyüklüğü yüzde 0.3 azaldı, krediler yüzde 0.6 artış gösterdi ve menkul değerler toplamı ise bir önceki ay seviyesinde kaldı. Bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2017 sonuna göre yüzde 0.2 artışla 1 trilyon 713 milyar 853 milyon liraya yükseldi. Ocak sonu itibarıyla sektörün dönem net kârı 4 milyar 537 milyon lira olurken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.7 artış gösterdi. Ocak 2017’de sektörün kârı 3 milyar 698 milyon lira düzeyinde olmuştu. Sektörün sermaye yeterliliği standart oranı da 16.8 seviyesinde bulunuyor.
Ayağınızı denk alın Bankaların sanayici ne kadar kâr ediyorsa o kadar kâr etmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, faiz konusunda herkesin ayağını denk alması gerektiğini, sabrın sonuna gelindiğini dile getirdi. TRT’de konuşan Ertem, büyük şirketlerin refinansman işine de BDDK’nin bakması gerektiğini söyledi. “Bir grup milyarlarca dolar yatırımlarını 12 ay vadeli finanse etmiş, bankalar bunu gözü kapalı yapmış. Buna BDDK’nin de bakması lazım. Bankacılık sektörü kendine çekidüzen vermeli” dedi. Bankaların kendi geleceği için de atımlar atması gerektiğini söyleyen Ertem, “Banka sisteminin kendisine çekidüzen vermesi gerektiğini düşünüyorum, başta kamu bankaları olmak üzere. Bankalar piyasa gereklerine göre davranırsa, faizler düşer” ifadesini kullandı. |