Yurtdışında Yaşayan Türk Seçmenler
cumhuriyet.com.trTürkiye’de Haziran 2011 tarihinde genel seçimler gerçekleştirildi. 51 milyon seçmen, 12 Haziran 2011 seçimlerinde oy kullandı. YSK’nin aldığı karar nezdinde 3.5 milyonun üstünde yurtdışında yaşayan 18 yaş üstü TC vatandaşı tüm partilerin bu konuda olumlu yaklaşımlarına rağmen ancak sınırlarda oy kullanabildi.
2011 yılı ayrıca ilginç bir yıl olarak ortaya çıkıyor. Türklerin Avrupa’ya göçünün başlamasının 50. yılını 31 Ekim 2011 tarihinde kutlanıyor. Bugün için 5 milyon 200 bini Avrupa Birliği sınırları içinde olmak üzere 6.5 milyon insanımız Türkiye sınırları dışında yaşamaktadır. Bu, Türkiye nüfusunun takriben yüzde 9’unu oluşturuyor. 2015’te yapılacak seçimlerde yurtdışında yaşayan Türkler ilk defa yaşadıkları ülkerin konsolosluklarında oy kullanabilecekler. Yeni yasa seçme hakkı vermesine rağmen seçilme hakkı vermemektedir. Ayrıca Yunanistan, Bulgaristan, Romanya’nın bu grup Türk vatandaşları olmadıkları için seçme hakkı yoktur.
Başta Almanya olmak üzere dışarıda yaşayan Türkler, büyük ölçüde Türkiye’nin politik olarak ihmal ettiği bir grubu oluşturuyor. Ekonomik açıdan yararlanmak istediğimiz, Türkiye için gerekli olduğu zaman lobi grubu olarak gördüğümüz dış Türklere Türkiye’deki seçimlerde pek önem verilmiyor.
Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinde de büyükelçiliğimiz var ayrıca 40’a yakın başkonsolosluğumuz bu ülkelerde çalışmalarını sürdürmektedir. İlk olarak Avrupalı Türkleri Türkiye’deki seçimlere aktif olarak katabiliriz. Bu konuda bugüne kadar öngörülen statü gümrüklerde son 90 gün oy vermelerine yönelikti. Bu her açıdan sakat ve gayri ciddi bir gelişmedir. Esas olarak Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan insanlarımız için seçim bölgeleri öngörmek ve bu insanların yaşadıkları ülkelerdeki Türk temsilciliklerinde, seçimlerden önce son dört gün oy vermelerine yönelik çalışmalar yapılması olumlu olabilir. Böylece başkonsolosluklarına gönderilecek hâkim nezaretinde 2015’teki seçim tarihi perşembe günü saat 9.00’dan pazar günü saat 17.00’ye kadar mesai saatleri sürecinde oy vermeleri sağlanabilir ve TC vatandaşlarının ilk defa yerlerinde oy kullanmaları gerçekleştirilebilirdi.
2012 yılında Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan takriben 2 milyon 440 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçimlerde oy verebilecek statüdedir. Türkiye’nin 3. seçim bölgesi olan İzmir’in seçmen sayısına yakın bir kitleye Avrupa’da sahibiz. İzmir’den 2007 yılında, 24 milletvekili Ankara’ya gönderilirken, 2015 seçimlerinde; Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan 2 milyon 440 bin Türk’ün de öngörülen bölgelerde aktif ve pasif seçim haklarını kullanarak Ankara’ya 24 milletvekili gönderme şansı olabilirdi.
Türk Hava Yolları ve diğer şirketler AB ülkeleri ile ciddi bir uçuş ağı kurmuş bulunmaktadırlar. Avrupa Birliği’nde kendi ülke sınırları dışında göçmen nüfusu bulunduran İtalya, Avusturya ve Fransa, ABD, Kuzey Avrupa ülkeleri gibi ülkeler bu sorunu diplomatik temsilciliklerde seçim yaparak gerçekleştiriyorlar.
Bu konuda ciddi çalışmalar yapılmalıdır. ABD, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde yaşayan Türklerin nüfusu ciddi bir şekilde tanımlanmalıdır. Bu nüfus AB dışında kalan sayıları bilinen İsviçre ve Norveç’te yaşayan vatandaş sayısına ilave edilir. Takriben 1 milyon 300 bin olan bu sayının 450 - 500 binin Türk olduğundan hareket edilir. Takriben 4 - 5 milletvekili ise bu bölgelerden seçilir.