Yurtdışında İmamoğlu’na en çok “Merkezi hükümetle ilişkileriniz nasıl” sorusu soruldu
Ekrem İmamoğlu: Kamu bankaları hepimize eşit davranmak zorunda. 5 aydır bekliyorum bu zihniyeti kınıyorum. Belediye olarak işlerimizi kamu bankalarıyla yapıyoruz. Günlük ihtiyaçların bile karşılanmadığı kredilerin olduğu noktadayız.
MİNE ESEN /ŞEHRİBAN KIRAÇİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamu bankalarının İBB’ye mesafeli davrandığını bunun üzücü bir durum olduğunu vurgulayarak kurdukları ilişkiler sayesinde bazı yabancı bankalarla çözüm yoluna gittiklerini söyledi.
Kamu bankalarının bu zihniyetini kınadığını vurgulayan İmamoğlu, “11 büyükşehir belediye başkanı ile bir araya geliyoruz. Bu belediyelere de aynı tutum devam ediyor. Milyarlarca liralık cari işlem yaptığınız bankaların tüm samimiyetiyle finans kaynaklarını açması gerekir. Kamu bankaları hepimize eşit davranmak zorundadır. 5 aydır bekliyorum ve bu zihniyeti şimdi kınıyorum. Belediye olarak işlerimizi kamu bankalarıyla yapıyoruz. Günlük ihtiyaçların bile karşılanmadığı kredilerin olduğu noktadayız” dedi.
2 YILDIR DURMUŞ
Son dönemde Paris, Kopenhag, Strasbourg, Berlin ve Londra’ya ziyaretlerde bulunan İmamoğlu, gezilerle ilgili bilgi verdi. İmamoğlu, Avrupa şehirlerine yaptığı ziyaretlerde iki tane merak edilen soru olduğunu kendisine, “Ekrem İmamoğlu’nun merkezi hükümetle ilişkileri nasıl? Önünüze engel çıkarılıyor mu” ve “Türkiye AB’den uzaklaşıyor mu” sorularının yöneltildiğini belirtti. Merkezi yönetimle ilişkiler konusunda “Elbette ki bu ilişkilerin normalleşeceğine inandığımı ve normalleşmesi gerektiğini özellikle dile getirdim” ifadesini kullandı.
Finans çevreleriyle yaptığı temaslarla ilgili detaylı bilgiler veren İmamoğlu, “Göreve geldiğimizde gördük ki, İstanbul’da başta metro projeleri olmak üzere, çok sayıda yatırım, ne acı ki, finansman ihtiyaçları sebebiyle 2 yıldır durmuştu. Türkiye’deki mevcut ekonomik kriz sebebiyle, ülkede kaynak bulma konusundaki zorluklardan ötürü yeniden başlamanın zor olduğu düşünülüyordu. Açıkça söylemem gerekir ki, devlet bankaları ne yazık ki İBB’ye, göreve başladığımız andan itibaren gördük ki, mesafeli duruyorlar. Ankara’dan finansman ihtiyacımıza dönük acil çözümler gelemeyeceğini gördük. Bunu, kurum temsilcilerine de bizzat şahsen dile getirdim” diye konuştu.
İmamoğlu, özel bankalar konusunda her şeye rağmen olumlu geri dönüşlerin olduğunu, ilişkilerin iyi gittiğini belirterek “İyi ki varlar” yorumunu yapttı ve şu anda kullandıkları krediler olduğunu söyledi.
20 MİLYAR TL LAZIM
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin devam eden projeleri için şu anda 20 milyar TL’nin üzerinde bir kaynak ihtiyacı olduğunu vurguladı. İmamoğlu, ilk yıl için söz verdikleri 150 kreş hedefini gerçekleştireceklerini de anlatarak, İstanbul’u adil, yeşil ve yaratıcı bir şehir haline getirme vizyonuyla hareket ettiklerini, nihai hedeflerinin kenti dünyaya açmak olduğunu aktardı. İBB’nin zor bir yılını geride bırakmaya başladıklarını, çok ciddi borç ve faiz ödemeleri yaptıklarını anlatan İmamoğlu, şu anda ise belediyenin 28 milyar TL’nin üzerinde borcunun bulunduğunu dile getirdi.
İGDAŞ’ın satılacağı yönündeki soruya da İmamoğlu, “Bir hisse payı şeklinde kamuya açık hale gelmesi ve buradan da bir finansman elde edilmesi düşünülebilir” dedi.
KAYYIMA KARŞIYIM
Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasındaki diğer satır- başları ise şöyle:
- Kayyım konusundaki fikrimiz net, kayyıma karşıyım. Bunu her yerde söylemeye devam ediyorum. Hukuk sistemi içerisinde ve İBB Başkanı olarak bunu her gün dile getirebilecek birisi değilim. Bu siyasi bir mesele ve bunu Ankara’da dile getirmesi gereken insanlar var. Getiriyorlardır, getireceklerdir. Bu şekilde kayyım Türkiye’nin demokrasisine zarar verir. Beni takip eden hiçbir Kürt vatandaşımla sorunum yoktur.
- Kopenhag’daki C-40 İklim Zirvesi’nde küresel ısırma ve iklim değişikliği ana gündemdi. Türkiye’de maalesef gündeme gelmiyor.
- Atatark Havalimanı ile ilgili çalışan bir ekibimiz var. Kanal İstanbul ile çalışan ekibimiz de var. Üç maymunu oynamayacak bir İBB var. 20’ye yakın çalışma ekibi kurduk. Atatürk Havalimanı’na ne yapılacağını İstanbul’un paydaşlarıyla konuşma zorunluluğu vardır.
- Haydarpaşa, Sirkeci gar ihalesi ile ilgili mahkemenin kararını bekliyoruz.
- Boğaziçi’ndeki imar yetkisinin İBB’den alınmak istenmesiyle ilgili şu anda bir karar yok. Ama bir taslak var, şu anda daha meclise gelmedi. Şayet bu olursa İstanbul’a ciddi bir tehdit olur, Türkiye demokrasisine ciddi bir darbe vurur.
METROYA AYNI FİRMALARLA DEVAM
Geçmiş yönetim tarafından durdurulan 8 metro hattından 2’sini yurtdışından temin edilen finansman kaynağıyla başlattıklarını kaydeden İmamoğlu, Ümraniye-Göztepe metrosu için finansmanın Fransa’dan, Sultanbeyli-Çekmeköy metrosu için ise kaynağın Deutsche Bank’tan bulunduğunu aktardı. İmamoğlu, metro hatlarının ihalesi yapıldığı için inşaatlara mevcut firmalarla devam etmek durumunda olduklarını söyledi. İmamoğlu Deutsche Bank’tan alınan kaynağın 110 milyon Avro olduğunu açıkladı.