'Yurt dışındaki Türkler' konferansı

İngiltere'de faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, Irak Türkmen Cephesi Temsilciliği, Batı Trakya Türkleri Derneği ve Azerbaycan Evi ortak konferans düzenleyerek, Türkiye dışında yaşayan Türk toplumunun sorunlarını tartıştı.

cumhuriyet.com.tr

Kuzey Kıbrıs, Irak, Batı Trakya ve Kafkasya'da yaşayan Türklerin ortak sorunlarının tartışıldığı ''Yurt Dışındaki Türkler'' konulu konferans, İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden Imperial College of London'ın Güney Kensington Kampüsü'nde yapıldı.
İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Baştürk'ün açılış konuşmasının ardından Westminster Üniversitesinden Sanan Aliyev, Kafkasya'daki Türk varlığı, Azerbaycan'daki Türklerin sorunları ve Ermenistan'ın Azeri bölgelerini işgali gibi konularda sunum yaptı.

Sanan Aliyev, Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi ise bizim kederimizdir'', Haydar Aliyev'in de ''Biz bir millet, iki devletiz'' sözlerini hatırlatarak, Azerbaycan ve Türkiye'nin geçmişten bugüne süregelen iyi ilişkilerine değindi. Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Suphi Saatçi ise Irak'taki Türk varlığı ve Irak Türkmenlerinin sorunlarını anlattı. Saatçi, 16. yüzyıldan itibaren Bağdat'ın bir Türk şehri olduğunu ve Anadolu'nun Türkleşmesinden önce Bağdat ve Musul'da Selçukluların izlerinin bulunduğunu öne sürdü.

Suphi Saatçi, Osmanlı döneminde yapılan yatırımlara işaret ederek, Osmanlının 1869 yılında Bağdat'a matbaayı getirdiğini, Haydarpaşa-Bağdat demiryolu hattının yaptırıldığını ve Bağdat'a ilk atlı tramvayın yine aynı dönemlerde getirildiğini ifade etti. Saatçi, Türkiye'nin bölgedeki en güçlü aktör konumunda olduğunu belirterek, bölgede adil politika yürütülmesi talebinde bulundu. ''Türkiye'nin dış politikası Türkmenleri her zaman etkiler'' diyen Saatçi, Türkiye'nin bölgeye asker göndermeden, demokratik hukuk ve yasalar çerçevesinde çözüm bulabileceğini kaydetti. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Balkan ve Kıbrıs Araştırmaları Bölümü Başkanı Gözde Kılıç Yaşin de Batı Trakya Türklerinin sıkıntılarıyla ilgili konuşma yaptı.

Yaşin, Türkiye ve Yunanistan arasındaki siyasi görüşmelere değinerek, bu görüşmelerde her zaman Ruhban okulu, patrikhanenin durumu ve Ekümeniklik gibi konuların konuşulduğunu, iki ülke arasındaki sorunların yabancı basında da bu şekilde yansıtılmasından rahatsızlık duyduğunu söyledi. Gözde Kılıç Yaşin, Batı Trakya Türklerinin seçilmiş ve atanmış müftülük, anaokullarında Yunanca derslerin verilmesi ve azınlık okulları gibi konularda yaşadıkları sıkıntıların ikili görüşmelerde daha fazla yansıtılması ve yabancı basına da bu sorunların fark ettirilmesi gerektiğini belirtti.

Kuzey Kıbrıslı tarihçi Prof. Salahi Sonyel de Kuzey Kıbrıs halkına yönelik insan hakları ihlali yapıldığını, bunun Türkler tarafından unutulmasının söz konusu olmadığını ifade etti.
Konferansa, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Kerem Kıratlı ve Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok'un yanı sıra çeşitli Türk derneklerinden temsilciler katıldı.