Yunanistan'ı AİHM'e mahkum ettirmeyi başardı

Batı Trakya'da yaşayan Bedriye Zeybek isimli kadın, uzun bir hukuk mücadelesinin sonucunda Yunanistan'ı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) mahkum ettirmeyi başardı.

cumhuriyet.com.tr

Batı Trakya'da yaşayan Bedriye Zeybek isimli kadın, uzun bir hukuk mücadelesinin sonucunda Yunanistan'ı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) mahkum ettirdi.

Zeybek'in, 2006 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağlayan AİHM, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin mülkiyet hakkıyla ilgili 1. protokolünün 1. maddesinin ve yine bununla bağlantılı olarak AİHS'nin ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddesinin Yunanistan tarafından ihlal edildiğine" hükmetti.

Dört çocuklu Bedriye Zeybek'in, Yunan yasalarına göre, "büyük aile" durumundan ömür boyu emekli maaşı almaya hak kazanmasına rağmen, bu hakkının kendisinden alınmasını ihlal kararı olarak değerlendiren AİHM, Yunanistan'ın yaklaşık 16 bin Avro ödemesini kararlaştırdı.

Kocası ile birlikte Yunan vatandaşı olan 1951 doğumlu Bedriye Zeybek, 1974 ve 1982 yılları arasında dört çocuk sahibi olduktan sonra Yunan yasalarına göre, "büyük aile" statüsünden ömür boyu emekli maaşı almaya hak kazanmıştı.

Halen İskeçe'de yaşayan çiftin, bir dönem Türkiye'ye yaptıkları ziyaret sonucu, kendilerinin ve çocuklarının Yunan vatandaşlık hakları önce ellerinden alınmış, daha sonra yaptıkları başvurular sonucu Yunan vatandaşlık hakları, bir kızlarının dışında 2001 yılında geri verilmişti.

Yunanistan, ismi İlkay olduğu belirlenen genç kızın artık evlendiği ve kocasının vatandaşı olduğu ülkeye bağlı olduğu gerekçesiyle ailenin bu ferdine vatandaşlık hakkı vermeyi reddetmiş, ancak yapılan uzun hukuk mücadelesi sonucu genç kız vatandaşlık hakkını 2007 yılında geri almıştı.

Bedriye Zeybek'in, 2001 yılında "büyük aile" sahibi olduğu gerekçesiyle ömür boyu emeklilik maaşı almak için yaptığı başvuru, dördüncü çocuğunun artık Yunan vatandaşı olmadığı gerekçesiyle engellenmişti.

AİHM, gerekçeli kararında, Bedriye Zeybek ve ailesinin tarafsız ve makul gerekçe gösterilmeden temel haklarından mahrum edildiğine hükmetti.