Yunanistan'da tasarruf paketi meclisten geçti
Mali krizdeki Yunanistan'da tasarruf tedbirleri içeren paket mecliste onaylandı. Yunanistan'da dün hükümetin ekonomik önlemlerini protesto etmek amacıyla düzenlenen ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği protesto gösterilerinin ardından, polis yoğun güvenlik önlemleri almayı sürdürüyor.
cumhuriyet.com.trKritik paketin mecliste oylandığı dakikalarda binlerce Yunan protestocu parlamento binası önünde toplandı. Polis, çıkabilecek olası şiddet olaylarına karşı geniş güvenlik önlemleri aldı.
Başkent Atina'nın tüm merkezi yollarında güvenlik ekipleri konuşlanırken, Marfin Bankası şubesine molotof kokteyli atan ve biri 4 aylık hamile olmak üzere 2 kadın ile bir erkek çalışanın hayatını kaybetmesine yol açan saldırganlar halen yakalanmaya çalışılıyor.
Çıkan olaylarda büyük bölümü kendilerini ''iktidar karşıtı'' olarak adlandıran toplam 70 kişinin şu ana kadar gözaltına alındığı belirtiliyor.
Bu arada Marfin Bankası şubesi çalışanları, molotof kokteylleriyle saldırıyı düzenleyen 3 maskeli şahsın önce şubenin camlarını kırdıklarını ve içeriye iki bidon benzin koyduklarını söyledi.
Çevredeki göstericilerin durdurmaya çalıştığı saldırganların molotof kokteyli atarken, ''Yansınlar ne de olsa banka çalışanları'' şeklinde konuştukları öne sürüldü. Yangının çıkmasından hemen sonra bölgeye ulaşan itfaiye ekibinin ise bir grup gösterici tarafından taşlanarak, olay yerinden ayrılmak zorunda bırakıldığı belirtildi. Öte yandan halk, saldırıda hayatını kaybeden 32, 35 ve 36 yaşındaki çalışanlar için banka şubesine çiçekler bırakıp, mumlar yakıyor.
Başkentte hasar tespit çalışmaları sürerken, olaylarda ilk belirlemelere göre 41'i polis olmak üzere 50 kişi de yaralandı. Yangın sırasında banka şubesinin 2. katından atlayan bir çalışanın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Hastanelere özel araçlarla taşınan yaralıların sayısı ise henüz bilinmiyor.
Bugün ayrıca, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İçşi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği'nin (PAME) katılımıyla bu akşam saat 18.00'da kent merkezinde bir gösteri düzenleneceği açıklandı.
Yunan basını: 3'lü trajedi kanı dondurdu
Son yılların en büyük protesto gösterisinin dün düzenlendiğine dikkati çeken Yunan basını, olaylarda 3 kişinin kör şiddete kurban gitmesinin "kanı dondurduğu" değerlendirmesinde bulundu.
Olayların zor bir dönemden geçmekte olan Yunanistan'ın özellikle yurtdışındaki imajı için ''kara leke'' teşkil ettiğini belirten basın yayın organları, ülkenin trajik olayda hayatını kaybedenler için yasa gömüldüğünü duyurdular.
Haberlerde, gösterilere yaklaşık 150 ila 200 bin kişinin katıldığı ve her yaştan göstericinin milletvekillerinin istifasını talep ederek, ''meclisten hapse'', ''hırsızlar'', ''çaldıklarınızı geri getirin'', ''çalmadık ödemeyeceğiz'', ''IMF dışarı'' ve ''mücadeleye devam'' şeklinde sloganlar attıklarının altı çizildi.
Ekonomik önlemler
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, pazar günü yaptığı açıklamada, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF (Uluslararası Para Fonu), AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası ile anlaşmaya varılması çerçevesinde yeni ekonomik önlemler alındığını kaydetmişti.
Kamuda maaşları aylık 3 bin Avro'ya kadar olan çalışanların, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşı, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerinin bundan böyle toplam bin Avro'ya tekabül edeceğini belirten Papakostandinu, aylık 2 bin 500 Avro'yu geçmeyen emekli maaşlarında da Paskalya ile tatil ödeneklerinin 200'er, Noel maaşının ise 400 Avro olarak belirlendiğini, daha yüksek emekli maaşlarının ise düşürüleceğini açıklamıştı.
Kamu çalışanlarının ödeneklerinde yüzde 8 oranında kesintiye gidileceğini ifade eden Bakan, kamuda gerek maaşların gerekse emekli maaşlarının dondurulduğunu da vurgulamıştı.
Maliye Bakanı, KDV'nin yüzde 21'den yüzde 23'e çıkartılacağını, sigara ve alkollü içki fiyatlarında yüzde 10 oranında ek vergi uygulayacağını, lüks harcamalarda ise vergilerin artacağını belirtmişti.
Öte yandan, Yunanistan'da mart ayında da ekonomik önlemler alınmıştı.
Söz konusu önlemler, kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti, KDV'nin yüzde 19'dan yüzde 21'e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 oranında kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarında 3 ile 8 cent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması ve tutarı 35 bin Avro'yu aşan, otomobil ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulmasını öngörüyordu.
Ayrıca, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapılmıştı.
Yunan sendikaları ise önlemler geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edileceğini açıklamışlardı.