Yunanistan ve Rumlar, Türkiye'yi şikayet edecek
Yunanistan, TPAO'ya 1 yıl süreyle Akdeniz'de, Türk kara suları dışında kalan bölgelerde petrol araştırması yapmasına izin veren kararı ile Ege'de Türk uçaklarının hava sahası ihlali iddiasını, Kıbrıslı Rumlar da, ada çevresinde Türkiye'nin petrol araması konusunu AB Dışişleri Bakanlarının 27 Temmuz'daki toplantısının gündemine getirecek.
cumhuriyet.com.trABHaber'e göre, AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nin Brüksel'de 27-28 Temmuz'da yapacağı toplantıda Yunanistan ve Rumlar Türkiye konusunu gündeme getirecek. Bu çerçevede, Yunanistan'ın, TPAO'ya 1 yıl süreyle Akdeniz'de, Türk kara suları dışında kalan bölgelerde petrol araştırması yapmasına izin veren kararı ile Ege'de Türk uçaklarının hava sahası ihlali iddiasına, Rumlar'ın da ada çevresinde Türkiye'nin petrol araması konusuna dikkat çekeceği belirtildi.
Sonuç bildirisine yansıtma çabası
Yunanistan ve Rumların, söz konusu konuları şimdilik sadece AB Dışişleri bakanlarının yemekli bölümünde şifahen gündeme getireceği, ancak daha sonra Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların söz konusu sorunları AB Dışişleri Bakanları Konseyi sonuç bildirisine yansıtacağı kaydediliyor. Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların Türkiye konusunu Eylül ayından itibaren daha yoğun bir şekilde AB gündemine taşımaya başlayacağı bildirildi.
Bununla birlikte Brüksel'de 27 Temmuz AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı çerçevesinde bugün bir basın toplantısı yapan AB Dönem Başkanı İsveç'in AB Nezdindeki Büyükelçisi Christian Danielsson, Türkiye konusunun toplantı gündeminde olmadığına işaret ederek, "Gelişmeler olduğu zaman Türkiye'yi ele alabiliriz. Kıbrıs'ta iki lider müzakerelere devam ediyor, yeni bir şey yok" dedi.
ABHaber'in de yakından izlediği basın toplantısında Dönem Başkanlığı kaynakları kendileri açısından Türkiye'nin 27 Temmuz toplantısı gündeminde olmadığına dikkat çekerlerken, bir yandan da, "Ancak AB üyesi bir ülke Türkiye konusunu gündeme getirirse o zaman Türkiye tartışılır" dedi.
Öte yandan daha önce Türkiye'nin petrol arama kararını Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, "Ege'de çok açıkça bir Türk tahrikiyle karşı karşıyayız. Yunanistan, özgüven ve soğukkanlılıkla ve daima uluslararası hukuk temelinde bütün durumu başarıyla göğüslüyor" açıklamasında bulunmuştu.
"Türk Dışişlerinden bilgi istendi"
Bununla birlikte Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgos Dalavekuras da, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Akdeniz'de petrol araştırma kararına tepki göstermişti. Dalavekuras, TPAO'ya Akdeniz'de 1 yıl süreyle petrol araştırmasına izin veren kararın deniz hukuku kurallarıyla uyumlu olmadığını ileri sürerek,''Meis Adası'nın doğusu ve güneyinde de jeofizik araştırmaları yapılması, deniz hukuku kurallarıyla uyuşmuyor. Bu konudaki tutumumuz bellidir ve Türk tarafına defalarca ifade edilmiştir. Deniz hukukuna ilişkin uluslararası anlaşmaya göre, yayımlanan kararda adı geçen bölgenin bir bölümü Yunan kıta sahanlığını kapsamaktadır" diye konuşmuştu.
"Ülkenin egemenlik haklarının korunması adına konuyu izlediklerini ve ilgili girişimlerde bulunmayı sürdüreceklerini" kaydeden Dalavekuras, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi'nin Türk Dışişleri'nden konuya ilişkin bilgi istediğini ifade etmişti.