Yunanistan, Türkiye'nin üyeliğini destekliyor ama...

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis; ülkesinin, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği stratejisinin "tam uyum, tam üyelik" olduğunu söyledi fakat Karamanlis'in bu açıklamanın ardına ekleyeceği hususular da vardı...

cumhuriyet.com.tr

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Atina'nın Türkiye'nin AB üyeliği için stratejisinin "tam uyum, tam üyelik" şeklinde olduğunu söyledi.

Karamanlis, Atina Haber Ajansına (ANA) verdiği demeçte, Türkiye'nin Avrupa perspektifi ve Atina'nın bu alandaki yaklaşımına da değindi.

"Bu alandaki stratejimiz oldukça açık ve basit" diyen Karamanlis şöyle devam etti:
"Ayrıca çok da sağlam olduğu kanısındayım. Tam uyum, tam üyelik... Bununla neyi kastediyoruz? Hepimizin, Avrupalı bir Türkiye'nin, Avrupa kriterlerini temel alan davranşlar ve yaklaşımler benimsemiş bir Türkiye'nin, daha iyi bir Türkiye olacağına inandığımız kanısındayım. Bu Türkiye, öncelikle kendi vatandaşları, aynı zamanda çevresi, tüm Avrupa ve kuşkusuz komşuları için daha iyi olacaktır. Bu strateji, Türkiye'nin, diğer tüm aday ülkeler gibi tüm kriterleri yerine getirdiği takdirde Avrupa potansiyeli olduğu, olması gerektiği anlamına geliyor."

Atina'nın bu alandaki stratejisinin Kıbrıs'ta çözüm ve Türk birliklerinin çekilmesini de kapsayıp kapsamadığına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Karamanlis, Atina'nın tutumunun bu konuları da kapsadığını söyledi.

Karamanlis şöyle dedi:
"Türkiye'nin Avrupa müktesebatına tam uyum sağlaması isteniyor. Bu, bahsi geçen konuları da kapsar. Bir aday ülke, halihazırda AB üyesi olan ve atılacak sonraki adımlar için onayı gereken bir ülkeyi tanımıyorsa, doğal olarak onun bir Avrupa geleceğinden söz edilemez. Bunun ötesinde, bu pek çok şey daha anlamına geliyor. Bu
'casus belli' olamayacağı, Ekümenik Patrikhanenin ve Ortodoks Kilisesinin hakları ve özgürlüklerine tam saygı gösterilmesi gerektiği ve aynı zamanda iyi komşuluk ilişkileri prensiplerine tam olarak uyma gereği anlamına geliyor. Bu stratejinin başlangıcı, devamı ve sonu var. Bu yaklaşımı sürdüreceğiz. Türkiye gelecekte bir Avrupa ülkesi olmak istiyorsa, uygulamalarıyla bunu kanıtlamak kendisine bağlıdır."