Yunanistan ile ‘darbeci asker’ krizi
Yunanistan Yüksek Mahkemesi darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye’ye iade edilmemesine karar verdi. Kararı protesto eden Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ilişkilerimiz üzerindeki etkileri değerlendirilecek” denildi.
cumhuriyet.com.trYunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye’ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine ise 8 asker hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı iade edilmeme kararını kınadı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri helikopterle Yunanistan’a kaçan ve iltica talebinde bulunan sekiz darbeci asker, dün bir kez daha hâkim karşısına çıkarıldı. Darbeci askerler hakkındaki nihai kararın 23 Ocak’ta açıklanması bekleniyordu. Ancak bir hâkimin kaza geçirmesi, diğer iki hâkimin de kesin görüş bildirmemeleri nedeniyle duruşma bugüne ertelenmişti. Duruşma için Atina Yüksek Mahkemesi’ne getirilen darbeci subayların kelepçesiz olması dikkat çekti.
Dışişleri’nden protesto
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Yüksek Mahkemesi’nin (Arios Pagos) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kaçan 8 askerin Türkiye’ye iade edilmemeleri yönündeki kararını protesto etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye’de demokratik düzeni hedef alan, 248 vatandaşımızı şehit eden, 2193 vatandaşımızı da yaralayan bir darbe girişiminde aktif rol alan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatına kasteden bu şahısların bağımsız Türk yargısı önüne çıkmasına engel olan bu kararı protesto ediyoruz” açıklaması geldi. Açıklamada, “Siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ikili ilişkilerimiz, terörle mücadele alanında işbirliğimiz ve diğer ikili/bölgesel konulardaki müşterek çalışmalarımız üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Sekiz darbecinin Türkiye’ye iadesiyle ilgili Atina’daki mahkemede görülen üç ayrı duruşmanın ardından, üç asker için Türkiye’nin iade talebi kabul edilmiş, beş askere yönelik iade talepleri ise reddedilmişti. Yunan temyiz mahkemeleri başsavcısı Antonis Liogas, iade talebi reddedilen darbecilerle ilgili Yüksek Mahkeme’ye itirazda bulunurken, mahkemenin Türkiye’ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusunda bulunmuştu.