"Yunanistan hileli rakamlar yüzünden bu durumda"
Borç içinde kıvranan Yunanistan'ın AB tarafından kurtarılmasına soğuk bakan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e, koalisyon ortağından destek geldi.
cumhuriyet.com.trBrüksel'de AB'li meslektaşlarıyla buluşan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, "Şu anda (Yunanistan'ı kurtarma paketi konusunda) hiçbir nihai karara gerek yok" dedi.
Westerwelle, "Yunanistan'ın bu duruma doğal felaketler nedeniyle değil, hileli rakamlar (istatistikler) açıklayarak düştüğünün unutulmamasını" istedi.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun "Avro Bölgesi'nin Yunanistan'ın acilen kurtarması" önerisine tepki gösteren Westerwelle, bu ülkenin kemer sıkma önlemlerini ciddiyetle uygulayarak kendi yarattığı sorunu çözmesi gerektiğini vurguladı.
Merkel, dün yaptığı açıklamada, yatırımcıları, 25-26 Mart'ta toplanacak AB zirvesinde Yunanistan'a kurtarma paketi beklememeleri konusunda uyarmıştı. İkazı alan piyasalarda 10 yıl vadeli Yunan tahvillerinin faizi hızla yükselişe geçerek yüzde 6,46 ile son haftaların en yüksek düzeyine ulaştı.
Alman radyosuna konuşan Merkel, "Yunanistan iflas etmiş değil ve bizim şimdi yardımı konuşuyor olmamamız lazım" diyerek piyasalara yanlış sinyal verilmemesi ve illizyon yaratılmaması gereği üzerinde durmuştu.
2 ay içinde 20 milyar Avro borçlanmak zorunda olan Yunanistan, 10 yıllık tahvillerde Avro Bölgesi'nde en ucuz borçlanan Almanya'ya göre en az yüzde 3 daha fazla faiz ödüyor.
Ekonomistler, Yunanistan'ın faiz oranını kısa sürede Avro Bölgesi ortalamalarına çekememesi halinde ülkenin içinde bulunduğu borç sarmalının hızla kontrolden çıkacağı konusunda birleşiyor.
Bu arada geçen ay Almanya'yı Nazi döneminde Merkez Bankası'ndaki altınlarını çalmakla suçlayan Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, Atina'da bugün yaptığı açıklamada, Almanya'ya yeni suçlamalar yöneltti.
Pangalos, Berlin yönetimini, finans kurumlarının Yunanistan üzerinde oyun oynayarak para kazanmalarına izin vermekle itham ederken, Yunanistan'ın borç krizi nedeniyle avronun değer kaybetmesinin, Almanya'ya, ihracat artışı olarak geri döndüğünü savundu.