Yunanistan Cumhurbaşkanı 5 yıl daha görev yapacak
Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, siyasi parti liderlerinden gelen, 5 yıl daha görevini sürdürmesi yönündeki öneriyi kabul ettiğini açıkladı.
cumhuriyet.com.trYunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, yaptığı yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı görevine tekrar aday gösterilmem yönündeki öneriyi kabul ediyorum" ifadesini kullandı. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, cuma günü parlamentoda yaptığı konuşmada, kabul ettiği takdirde, Papulyas'ı mart ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde aday göstereceğini açıklamıştı.
Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) Genel Başkanı Kostas Karamanlis de Papulyas'ın 5 yıl daha görevini sürdürmesine destek vereceklerini kaydetmişti. Parlamentoda 15 milletvekiliyle temsil edilen Ortodoks Halk Birliği Partisi (LAOS) Genel Başkanı Yorgo Karacaferis de Papulyas'ı desteklediğini açıklamıştı.
Yunan anayasasına göre, parlamento, 5 gün aralıklarla yapılan 3 tur oylama sonunda cumhurbaşkanını seçemezse 10 gün içinde feshediliyor ve erken genel seçimlere gidiliyor. Anayasa, bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk turda 300 sandalyeli parlamentonun 200, ikinci ve üçüncü turlarda ise 180 üyesinin oyunu arıyor. Yunanistan Parlamentosu'nda iktidardaki PASOK'un 160, ana muhalefet YDP'nin ise 91 milletvekili bulunuyor. Papulyas, 8 Şubat 2005 yılında yapılan cumhurbaşkanı seçimine tek aday olarak girmiş ve 279 oy almıştı.
Papulyas
PASOK'un kurucusu eski başbakanlardan Andreas Papandreu'nun en yakınlarından birisi olan Papulyas, 1929 yılında Yunanistan'ın Yanya kentinde doğdu. Atina Hukuk Fakültesi'ni bitiren Papulyas, Almanya'nın Münih ve Köln üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora yaptı. Yunanistan'ın Almanya tarafından işgal edildiği İkinci Dünya Savaşı yıllarına denk gelen gençliğinde, işgale karşı savaşan direnişçilere katılan Papulyas, 1967-1974 yılları arasındaki "Albaylar cuntası" dönemini Almanya'da geçirdi. Bu dönemde, Almanya'da faaliyet gösteren "Sosyalist Demokrat Birliği"nin kurucu üyesi olarak görev yaparken Andreas Papandreu ile tanışan Papulyas, cuntanın devrilmesinden sonra kurulan PASOK'un kurucu üyelerinden oldu.
Papandreu'nun 1996 yılındaki ölümüne kadar hep yakın çevresinde olan Papulyas, 1985-89 ve 1993-1996 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Ilımlı yaklaşımıyla tanınan ve diğer siyasi partilerin mensuplarıyla da iyi ilişkiler kuran Papulyas, 1977 yılından bu yana üyesi olduğu ve 2 dönem Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı yaptığı parlamentoda, 2004'te yapılan genel seçimlere katılmayarak yer almadı ve 8 Şubat 2005'te dönemin Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından aday gösterilerek cumhurbaşkanı seçildi.
Papulyas, 1988 yılında başlayan, Davos süreci olarak anılan kısa ömürlü Türk-Yunan yakınlaşması döneminde, Dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz ile birlikte Ege'de güven artırıcı önlemleri içeren ve "Yılmaz-Papulyas anlaşması" olarak anılan mutabakata imza atmıştı. Evli ve 3 kız çocuğu sahibi olan Papulyas, Almanca ve Fransızca biliyor.