Yunanistan Başbakanı Papandreu Washington'da (10.03.2010)
ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan'ın Osmanlı egemenliğinden ayrılmasının yıl dönümüyle ilgili olarak, "Bugün, 189 yıl önce bir piskoposun dağlardaki bir manastırda nasıl ayağa kalkıp, Yunan bayrağını kaldırıp, bağımsızlığı ilan ettiğini ve demokrasiyi doğduğu yere geri getirme mücadelesini başlattığını hatırlayacağız" dedi.
cumhuriyet.com.trBeyaz Saray'da, Yunanistan'ın Osmanlı egemenliğinden ayrılmasının 189'uncu yıl dönümü dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da Yunan Milli Günü resepsiyonu düzenlendi. Yunan Milli Günü'nün 25 Mart olmasına karşın Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Washington'da bulunması ve ABD Başkanı Barack Obama'nın o tarihlerde Asya turuna çıkacak olması nedeniyle bu yıl erken düzenlenen resepsiyona, ABD Başkanı Obama ve eşi Michelle Obama, Washington'da temaslarda bulunan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve eşi Ada Papandreu, Amerikan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Demetrios, Kongre üyeleri, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminin Washington büyükelçileri, Yunan asıllı Amerikalı yetkililerle çok sayıda davetli katıldı.
Obama, resepsiyonda yaptığı konuşmada, ABD'nin, Yunan halkının hem iyi hem de kötü zamanlarında dostu olduğunu söyledi. Obama, "Şu an sadece tarihteki tek bir anı kutlamadıklarını, tüm çağlar boyunca Yunanistan ve halkını tanımlayan 'filotimo' ruhunun (onura duyulan sevginin) anısını canlandırdıklarını" ifade etti. Antik dönemdeki şehir devletlerinin demokrasi anlayışının ABD'nin kurucu nesline ilham verdiğini söyleyen Obama, Yunan metinlerindeki "asalet ve erdem duygusunun" dünyanın her köşesindeki öğrencilere öğretildiğini, annesinin de küçükken Endonezya'da yaşadıkları dönemde kendisini sabahın erken saatinde uyandırıp Yunan mitolojisine dair kitaplar okuduğunu anlattı.
Yunanistan'ın "bağımsızlık mücadelesine" Yunan asıllı Amerikalılardan da yardım geldiğini, aynı yardımı ABD'nin "birliğinin" korunması için verilen mücadelede Amerikalı Yunanlıların da yaptığını söyleyen Obama, iki dünya savaşı ve soğuk savaş boyunca ABD'nin "Yunanlı müttefikleri ve dostlarının" yanında yer aldığını kaydetti.
'Kıbrıs'ta adil çözüm'
Obama, "Yunanistan'ın günümüzde güvenlik ve istikrarın geliştirilmesi, Kıbrıs'ta adil ve nihai bir çözümün sağlanması, Balkanların Avrupa'ya tam olarak entegre edilmesi ve Yunan Başbakanı Papandreu'nun Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kişisel çalışma yürütmesi" gibi konulara atıf yaparak, Papandreu'ya hitaben, "liderliğiniz için teşekkür ederiz" dedi.
Obama, şöyle devam etti: "Filotimo, aynı zamanda haysiyet ve saygı hissi demek. Bu, nesiller boyunca Yunan asıllı Amerikalılara, tüm Amerikalıların istediği şeylerin uğrunda mücadele etmeye, hayallerinin peşinde koşmaya, Tanrı vergisi potansiyellerini hayata geçirmeye, çocuklarımıza daha iyi bir hayat sunmaya sevk eden bir kararlılık, bir başpiskoposun yıllar önce bir dağın tepesinde bayrağı kaldırmasına neden olan tek umut, önümüzdeki yıllarda çalışmalarımıza rehberlik edecek derin dostluk hissi..."
Papandreu
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu da mali kriz içindeki Yunan ekonomisini rayına oturtmak için kararlılıkla ne gerekiyorsa yaptıklarını söyledi. "Ülkesinin, Balkanlar'ın barış ve istikrarı için oynadığı stratejik rolün ilerletilmesi, Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkilerine dair sorunların çözümünün teşviki yolunda ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini" ifade eden Papandreu, "bu zor zamanda" Yunanistan'a verdiği destekten ötürü Obama'ya teşekkür etti.
Amerikan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Demetrios da "Dev ve çok iyi organize olmuş Osmanlı askeri karşısında, zorlukla bir araya gelmiş, silah ve mühimmat bakımından kıt imkanlara sahip 'devrimci, kahraman' Yunanlılar, tüm zorluklara ve karamsar tahminlere rağmen imkansızı başardı. Kudretli bir imparatorluğu yenilgiye uğrattı, zafer kazandı, 400 yıllık yabancı işgalinden sonra özgür ve bağımsız bir yeni Yunan devleti kurdu" ifadesini kullandı. "Sıradan insanları olağanüstü askeri planlamacılar haline getiren ve deneyimli Osmanlı ordusunu yenen zekaya teşekkür ederim" diyen Demetrios, Obama'ya da Fener Rum Patrikhanesi konusundaki desteğinden dolayı teşekkür etti ve kendisinden Kıbrıs konusunda da desteğini artırmasını beklediklerini söyledi.