Yunanistan Avro grubu mali programından memnun

Yunan hükümeti, dünkü Avro Grubu toplantısının, mali programın 2 yıl uzatılabileceği sonucundan memnun ancak hükümetin önünde Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) sağlanan kredinin gelecek diliminin serbest bırakılması için uzun bir süreç bulunuyor.

cumhuriyet.com.tr

AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan Troyka heyetinin Yunanistan ile ilgili raporu 17 Kasımda sunması, 20 Kasım'daki olağanüstü Avro Grubu toplantısında bunun onaylanması, daha sonra Avro Bölgesi üyesi ülkelerin ulusal meclislerine sunulması bekleniyor. Raporun ülkelerin ulusal meclislerinde değerlendirilip onaylanması için ülkelere 6 gün süre verilecek.

Bununla birlikte kredi diliminin serbest bırakılması konusunda nihai karar ancak muhtemelen 26 Kasım'da yapılacak bir sonraki Avro Grubu toplantısında alınabilecek.
Yunanistan'ın önde gelen sivil toplum örgütlerinden Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) araştırma görevlilerinden Yorgos Cogopulos, AA muhabirine, AB ve IMF'den tahsis edilen kredinin 31,5 milyar Avro'luk diliminin serbest bırakılmasında yaşanan gecikmeleri değerlendirdi.

Cogopulos, bu gecikmenin az da olsa sıkıntı yarattığını fakat 31,5 milyar Avro'luk kredi diliminin serbest bırakılmasının an meselesi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Tabii bu gecikme biraz sıkıntı yaratmış olabilir ama Yunanistan'ın yardım paketini alacağı kesin olduğu için bu gecikme çok büyük problem sayılmaz. 20 Kasım'da Brüksel'de yapılması beklenen Avro Grubu toplantısında kredi diliminin hangi tarihte serbest bırakılacağına dair karar alınacağına, bu tarihin toplantının gerçekleşeceği tarihten kısa bir süre sonra olacağına inanıyorum.''

Gecikmenin bu sefer Yunanistan tarafından kaynaklanmadığına dikkati çeken Cogopulos, şu ifadeleri kullandı:
 

''Bu gecikmenin sebebi, bu sefer Yunanistan tarafından kaynaklanmıyor. IMF ve Avrupa Birliği bazında finansman açığının nasıl kapatılacağı üzerinde yaşanılan anlaşmazlıktan ötürü kredi diliminin serbest bırakılmasında bu gecikme yaşanıyor. Bu durumda Avrupa Birliği'nin, IMF'ye oranla yardım paketine daha büyük katkısı olduğu için ağırlığı daha etkin. Tabii hedefin tamamlanması için iki tarafın işbirliği yapması lazım ve bu yönde adımlar atılıyor. Gecikmenin bir başka sebebi ise, Almanya'nın seçim döneminde olması. Bilindiği gibi seçim dönemleri önemli kararların alınmasını her zaman geciktirir. Şu anda Yunanistan, sorununu bütüncül ve genel bir biçimde çözmesi gerekiyor. Bunda, yardımın bugün veya bir kaç gün sonra gelmesi önemli bir anlam taşımıyor. Krizden çıkmamız için asıl yapmamız gereken reformları uygulamak, kamudaki gereksiz harcamaları kısıtlamak ve vergi kaçakçılığını önlemek.''

''Hükümetin ayakta kalması zor''

Cogopulos, Yunan hükümeti için bütçe ve tasarruf önlemlerini uygulamanın çok zor olduğuna işaret ederek, ''Önlemler hakikaten acı verici fakat alternatif bir çözümün olmaması, alınan bu kemer sıkma önlemlerin uygulanmasını mecbur kılıyor. Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras da mecliste yaptığı konuşmanın, şimdiki hükümetin uyguladığı politikanın, SYRIZA'ya önümüzdeki seçimlerde hükümet olması halinde hiçbir alternatif yol bırakmadığını anladığını gösteriyor'' diye konuştu.

Şu ana kadar Yunanistan'ın yaşadığı tecrübelerden yola çıkan Cogopulos, bu kemer sıkma önlemlerinin son olmayacağını, yeni tasarruf tedbirlerinin alınması halinde ve halk bazında sürekli artış gösteren işsizlik oranının, hükümetin ayakta kalmasını zorlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Yunan hükümeti toplantı sonucundan memnun

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, Brüksel'de yaptığı basın toplantısında, Avro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilirliği için uygulanan mali programın 2 yıl uzatılmasına ilişkin sözlerinden duyduğu memnuniyetini ifade etti.
Yunan Maliye Bakanı Sturnaras, bunun Yunanistan'a mali konsolidasyon için 2 yıl uzatma verilmesini perçinlediğine işaret etti.

Kredi diliminin tamamının serbest bırakılacağından emin olduğunu ifade eden Sturnaras, AB ve IMF arasında Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilirliğiyle ilgili bir görüş birliğine de varılacağına dair iyimserliğini dile getirdi.
 

Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, dün Yunanistan'ın gelecek yıl sonunda Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 188'ine ulaşması beklenen kamu borç yükünün mevcut mali programla, daha önce hedeflenen 2020 yerine 2 yıl ertelemeyle 2022 yılında yüzde 120'ye indirilebileceğini savunmuş, IMF Başkanı Christine Lagarde ise borç indirim hedefinde 2020 hedefine bağlı kalınmasını istemişti.

Yunanistan hazine bonosu ihraç etti

Öte yandan Cuma günü 5 milyar avro tutarında hazine bonosu geri ödemesi gerçekleştirecek olan Yunanistan, bugün 4,06 milyar avro tutarında kısa vadeli hazine bonoları ihraç etti.
Yunanistan 4 hafta vadeli bono ihalesinde yüzde 3,95 faizle 2,76 milyar avro, 13 hafta vadeli bono ihalesinde yüzde 4,2 faiz oranıyla 1,3 milyar avro borçlandı.

Kemer sıkmaya karşı protestolar devam ediyor

Öte yandan Kamu Sektörü Çalışanları Federasyonu (ADEDY) üyeleri, öğle saatlerinden mesai sonuna kadar iş durdurdu ve İdari Reform Bakanlığı önünde hükümetin yaptığı maaş ve ödenek kesintilerine karşı protesto gösterisi düzenledi.
ADEDY ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) yarın öğle saatlerinde kemer sıkma politikalarına karşı Avrupa çapında 23 ülkeden 40 sendika tarafından yapılacak genel greve de katılacak.