Yumurtaya 5 yıl dayağa beraat

Melih Gökçek’e yumurta atan iki kadın eylemciye mahkemenin “tepkisi” çok sert oldu.

Alican Uludağ / Cumhuriyet

Kürtaj tartışmalarına ilişkin “Anası olacak kişinin kabahatinden çocuğun suçu ne? Anası çeksin, anası kendisini öldürsün” diyen Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’i yumurta atarak protesto eden iki kadın eylemciyeceza yağdı. Gökçek’in şikâyeti üzerine Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan iki kadın, “tehdit” ve “hakaret” suçlarından 2 yıl 7 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezaları erteleyen mahkeme, Gökçek’in ceketine yumurtaisabet etmesi nedeniyle “mala zararvermeye teşebbüs” suçundan iki sanığa, 500’er lira da para cezası verdi.

Anakent Belediye Başkanı Gökçek, 2012 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı kürtaj tartışmalarına bir televizyon kanalında yaptığı açıklama ile katıldı. Kürtajın cinayet
olduğunu öne süren Gökçek, “zina” sonucu gebelikle ilgili olarak, “Zina yapınca çocuğun kabahati ne? Anası olacak kişinin kabahatinden çocuğun suçu ne? Anası çeksin, anası kendisini öldürsün.
Eğer biri ölecekse niye çocuğu öldürtüyor, cinayet bu... Acılar olabilir ama acılar bu işi meşru hale getirmez” dedi.Melih Gökçek, bu açıklamasından sonra 2 Haziran 2012’de İzmir Caddesi’ndeki esnaf ziyareti sırasında protesto edildi. Üniversiteli Kadın Kollektifi üyesi Nebiye Merttürk ve Neslihan Uyanık, Gökçek’e yumurta attı.

Yargı görmezlikten geldi

Yumurtalardan biri Gökçek’e isabet ederken korumalar iki kadın eylemciye sert müdahale ederek bir mağazaya soktu. İki genç kadın, yaklaşık 2 saat mağazanın içinde korumalar tarafından adeta “esir alındı.” Kadınlardan Nebiye Merttürk’ün bu nedenle sağ kolunda büyük morluklar oluştu.

Bir gece gözaltında kalan iki kadın, ertesi gün serbest bırakıldı. Savcılık, 2 kadının “tehdit, hakaret ve mala zarar verme” suçlarından 3 yıl 6’şar aydan 10 yıl 4’er aya kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. İki saat mağazada darp edildiklerini, hakarete maruz kaldıklarını belirten kadınların şikâyetini ise yargı görmezlikten geldi, suç duyurusuna takipsizlik verildi.

‘Haklarımız çiğnendi’

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dün karar duruşması yapıldı. Baştan beri olduğu gibi bu duruşmaya da Gökçek katılmadı. Duruşmada söz alan sanıkların avukatı Deniz Özbilgin, olay yerine gittiğinde müşterilerin olduğu mağazada müvekkillerinin bir odaya kapatıldığını
ve orada açıkça dövüldüğünü anlattı. Soruşturmanın da Gökçek lehine sürdürüldüğünü belirten Özbilgin, “Adil yargılanma haklarımız çiğnenmiştir” dedi. Avukat Tonguç Cankurt ise zarar gördüğü iddia edilen Gökçek’in ceketinin duruşmaya getirilmesini istediklerini, ancak bunun getirilmemesi nedeniyle mala zarar olup olmadığının belli olmadığını ifade etti.

“Demokratik ‘protesto’ hakkımızı kullandık”

Sanık Neslihan Uyanık da son savunmasında demokratik “protesto” hakkını kullandığını belirterek “Amacım şu andaki siyasi kişilerin bazılarının kadınlara yönelik sözlerinin devam ettiği aşamada
kadınlara yönelik şiddetin ve cinayetlerin daha da arttığını gözlemliyorum. Buna bir tepki olarak ben orada bulundum” dedi. Nebiye Merttürk de “Burada yargılanan kürtaj ve kadınların yaşam hakkıdır. Yargılanan sadece ben değil, tüm kadın lardır. Yaşam hakkımızın beraatini talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

Cekete zarara bile ceza

Davanın sonunda kararını açıklayan Yargıç Şahin Kurt, “iki sanığın birlikte tehdit suçunu işlediklerinin sabit olduğu”gerekçesiyle 1 yıl 8’er ay hapis cezasına hükmetti. Mahkeme, iki kadını, “Kamu görevlisine alenen hakaret” iddiasından ise 11 ay 20 gün hapisle cezalandırdı. Toplamda verilen 2 yıl 7 ay 20’şer günlük hapis cezaları, “sanıkların pişmanlığı ve ileride yeniden suç işlemeyecekleri yönünde mahkemede oluşan kanaat” nedeniyle ertelendi. Yargıç Kurt, “olası kastla mala zarar vermeye teşebbüs” suçundan ise iki sanığa 25’er gün adli para cezası verdi. Bu ceza, 500’er TL paraya çevrildi.