'Yükselen lira Türkiye'yi parlatıyor'
New York Times, Türk lirasının güçlendirilmesine ilişkin bir haber analizinde hızla değer kazanan liranın ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirirken, "Yükselen para birimi, risklere rağmen Türkiye'yi parlatıyor" ifadesini kullandı.
cumhuriyet.com.trNew York Times gazetesi, Landon Thomas Jr. imzasıyla yayımladığı İstanbul kaynaklı haber analizinde "Yükselen para birimi, risklere rağmen Türkiye'yi parlatıyor" başlığını kullandı. Gazete, "Yabancı yatırımlar ve turizm, ekonomiyi güçlendiriyor ve liranın değerini artırıyor" dedi. Gazete, "Her gün, Türk borsası, Türkiye ve diğer hızlı büyüyen, yükselen piyasalarda daha büyük getirileri arayan yabancı sermaye akımının etkisiyle rekorlar kırıyor" yorumunu yaptı.
'Bu bizim tüm zamanların en iyi yılımız olacak'
Standard Ünlü CEO'su Mahmut Ünlü "Bu bizim tüm zamanların en iyi yılımız olacak ve gelecek yıl daha iyi bili olacak" sözlerini yansıtan ABD'li gazete, bu tür bir piyasada sıcak para için "birçok ödül" olduğunu belirtikten şöyle devam etti: "Ancak, çoğu zaman olduğu gibi bunun da olumsuz yönleri var: İhracata zarar veren ve daha uzun vadede bir balona ve değişkenliği ile kötü bir şöhret sahibi olan yabancı yatırımcılar daha emin limanlara kaçarken bu balonun patlamasına yol açabilir hızla değer kazanan bir para birimi."
NYT, Türk lirasının Mayıs'tan bu yana dolara karşı yüzde 11 değer kazandığına dikkat çekerken, tüm dünyada yükselen ülkelerin para birimlerinin yeni rekorlar kırdığını da belirtti ve Çin'in Salı günü aldığı faizleri artırma yönündeki sürpriz kararına da vurgu yaptı.
'Brezilya kontroller getiriyor Türkiye farklı yol izliyor'
Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Tayland gibi ülkelerin, düşük faizlerden kaçan milyarlarca doları çektiği belirtildiği haberde ancak Tayland ve Brezilya gibi ülkelerin, sermaye kontrolleri getirerek yabancı para akımlarını kısıtlama yoluna girdiğine işaret ettikten sonra "Türkiye ise farklı bir yol izliyor. İyi talihine karşı koymak yerine ondan zevk almayı tercih etti" ifadesini kullandı.
'Belki bir gün lira dolara eşit olacak'
ABD'li gazete, bu çerçevede SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın değerlendirmelerine de yer verdi. Akgiray, "Hiçbir kısıtlama koymayacağız. Para ülkemize girerse eğer, gitmesi de gerekir" diye konuştu. Haberde Brezilya tarafından getirilen kontrolleri sitem ettiği öne sürülen Akgiray, "Bu serbest bir piyasadır ve para birimi sadece birlikte yaşamanız gereken bir fiyattır. Belki bir gün bir Türk lirası bir dolara eşit olacak bile. Neden olmasın" şeklinde konuştu. Liranın değeri konusunda asıl son söz sahibi olanların Hazine ve Merkez Bankası olduğuna dikkat çeken gazete, "Sayın Akgiray'in görüşleri, liranın yükselişinin, Türk ekonomisinin son dönemdeki dinamizminin haklı ödülü olduğu yönündeki yaygın hissiyatını yansıtıyor" diye yazdı.
'Türkiye yatırımcıların gözdesi oldu'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ihracatçıların şikayetleri ile ilgili hükümetin döviz piyasalarına daha çok müdahale edip etmeyeceği sorulması üzerine "güçlü bir lira gururum" yanıtını verdiğini kaydeden gazete, şöyle devam etti: "2010 yılının ilk iki çeyreğinde yüzde 11'lik bir büyüme ile Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biridir. Ve stratejik konumu ve şaşırtan düşük borç düzeyleriyle hızla yatırımcıların gözdesi haline geldi. Kendi yarattığı birçok finansal krizi yaşamış olan ve çok uzak olmayan bir dönemde de her yıl değerinin yüzde 80'ını kaybeden bir para birimine sahip bir ülkede liranın gücüne bir ulusal gurur simgesi olarak sarılması şaşırtıcı değil." Buna karşın New York Times, "Ancak daha güçlü bir para biriminin zararına da yol açtığına ilişkin işaretler de var" dediği haberinde şu yorumu da yaptı: "Türkiye'nin cari açığı, yükselen piyasalar arasında en hızlı artanlardan biri ve ihracattaki büyüme yavaşlatırken ve kurumsal ve tüketici talebi giderek daha çok ithalat çekerken GSYH'ya oranı olarak keskin bir biçimde geçen yıldaki küçük bir fazladan yüzde 5'lik bir farka genişledi. Daha zengin bir para birimi de, Türkiye'nin, yılda 12 milyar doları ülkeye getiren ve yatırım girişleri ile birlikte cari açığının finansmanında büyük bir rol oynayan, önemli turizm sektörünü de olumsuz etkiliyor."