Yüce Divan oylaması başladı
Meclis Soruşturma Komisyonu’nda rüşvet almak, nüfuz ticareti yapmak ve görevi kötüye kullanmakla suçlanan 4 eski bakan ile ilgili Yüce Divan oylaması başladı.Komisyonda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda Yüce Divan kararının çıkmayacağı belirtiliyor.
Emine Kaplan / CumhuriyetBütçe görüşmelerinin ardından başlatılan iki haftalık tatilin ardından Meclis haftaya Yüce Divan oylaması ile başlayacak. 22 Aralık’ta düzenlenen toplantıda ertelenen komisyonda yapılacak oylamada eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesi oylanacak. Oylama bugün saat 14.00’te başladı. Bakanlar hakkındaki oylama ayrı ayrı yapılacak. Bakanların işledikleri iddia edilen fiillerin ayrı ayrı oylamaya sunulup sunulmayacağına ilişkin yöntem belirlemesi de bugünkü toplantıda görüşülecek.
Oylama öncesi komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger'e 'Heyecanlı mısınız?' diye soruldu. Aksünger, " Beni niye heyecanlı olayım. Onlar heyecanlı olsun" dedi. Aksünger, " Bakanların sarayın bahçesinde oturdukları söyleniyor. Doğru yerde oturuyorlar" diyerek espri yaptı.
CHP'li üye Emre Köprülü ise gazetecilerin soruları üzerine toplantıda öncelikle oylamanın neden 22 Aralık'ta yapılmadığının tartışılması gerekir dedi.
AKP'li üye Yılmaz Tunç da oylamanın nasıl yapılacağı sorusu üzerine, "Başkan, kura çeker. Bu kura üzerine üyelere söz verir. Kanaatlarını açıklayarak, oylarını kullanırlar" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 'aklama' istiyor
8 ay boyunca gündemden düşmeyen komisyon çalışmaları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 bakanın Yüce Divan’a sevk edilmesini istemediği, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bu görüşünü ilettiği, 4 bakan ve bazı komisyon üyeleriyle de görüşerek bizzat devreye girdiği, parti yönetimine de aklama yönünde karar çıkması yönünde baskı yaptığı biliniyor.
Oylamanın sonucuna göre eski 4 bakan hakkında aklama kararı çıkarsa, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefet partileri “Yüce Divan’a sevk” yönünde önerge verebilecek. Önergenin oylaması gizli yapılacak. Oylamanın ardından oluşturulacak Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu, TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Daha sonra rapor, milletvekillerine dağıtılacak. Dağıtım tarihinden itibaren 10 gün içinde de Genel Kurul’da görüşülecek. Görüşmelerin tamamlanması ile birlikte komisyon raporu Genel Kurul’da gizli oylamaya sunulacak.
Bu da AKP’nin “fire” korkusu yaşamasına neden oluyor. Fire olasılığının iki kaynağından birini 3 dönemini dolduracak milletvekilleri, ikincisini ise “Yüce Divan’da aklanma” tezi oluşturuyor. Fire korkusu, “ikna kulisleri”ni de beraberinde getiriyor. Eski 4 bakanın Yüce Divan’a sevki için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu yani 276 oy yeterli olacak. Normal takvime göre tüm bu sürecin 29 Ocak’a kadar tamamlanması gerekiyor. Yüce Divan’a sevk kararı alınırsa TBMM Başkanlığı dosyayı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderecek.
Öte yandan, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun toplantı tarihine kısa bir süre kala hükümete yakın gazetelerde, Yüce Divan yargılamasının AKP’ye dönük bir darbe girişimi olduğuna ilişkin haberler yapıldı. “Yüce Divan darbeye destek olur” ifadeleri ile manşetten verilen söz konusu haberlerin algı yönetimi amacını taşıdığını dile getiren komisyonun CHP’li üyesi Aksünger, “Darbe diye yutturmaya çalışıyorlar. Zaten her şeyi darbeye sokuyorlar, ama yolsuzluklar o torbaya sığmaz” diye konuştu.
Bağış’tan son dakika tweet’leri
Oylama gününün öncesinde Egemen Bağış’ın tweet’leri dikkat çekti. Hükümete yakın gazetelerdeki
yazarların Yüce Divan ile ilgili yazılarını paylaşan Bağış, yazıların başlıkları üzerinden “Yüce millet karar vermişken Yüce Divan’ın lafı mı olur”, “Yüce Divan: Darbe girişiminin son perdesi”, “Darbeciler kazanmasın”, “Yolsuzluk davası olduğuna inanan ya gaflet içindedir, ya dalalet ya da hıyanet”, “Siyasilerin darbecilerin tuzağına düşmemesi gerekiyor” mesajları verdi.