"YTL çökmemiştir"

Merkez Bankası'nın düzenlediği "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası" konulu konferansta konuşan Mehmet Yörükoğlu, olağanüstü bir krizden geçildiğini ifade ederek, bu krizden önce dünya ekonomisinin çok uzun ve hızlı bir büyüme dönemi yaşadığını kaydetti. YTL'nin değer kaybetmesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Yörükoğlu, "YTL çökmedi, çökmemiştir. Avroya bakın" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Merkez Bankası'nın düzenlediği "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası" konulu konferansta konuşan Yörükoğlu, son 6 yılda Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelere değinerek, "Türkiye aslında tırmanıyor, yükseliyor. Kendi ekonomik mucizesini yaratıyor. Ne oldu? Bu krizle karşı karşıya kalınca uzayabilir ama yakınsama, yükselme ve küreselleşme eğilimleri o kadar güçlü ki yeniden bu patikaya döneceğiz" şeklinde konuştu.

Konferansa katılan bir akademisyenin "Büyük iflaslar yaklaştı. Türk ekonomisi çok kırılgan bir durumda. Bunun nedeni son 6 yıl boyunca sürdürülen politikalardır" değerlendirmesi üzerine Yörükoğlu, döviz kurunun piyasada belirlendiğini, bunun bir yıl önce de şu anda da böyle olduğunu söyledi.

Yörükoğlu, "YTL çökmedi, çökmemiştir. Avroya bakın. Bütün ülkelerde ulusal paralar dolara karşı değer yitiriyor. Türkiye bu ortalamanın altında" dedi.

Aynı katılımcının "Çok temiz bir dalgalanma politikası yoktu. Kirli dalgalanan kur vardı" açıklaması üzerine de Yörükoğlu, şunları kaydetti:
"Dalgalanan bir denge döviz kuru politikası izliyorduk. Neden kirli diyorsunuz? Çok az müdahale ediyoruz. Ancak aşırı volatilite varsa müdahale ediyoruz. Bunu çok az, çok seyrek olarak yaptık. Hala çökmedi ve bence iflaslar çok yakın değil."

 

Resesyonlar arasındaki ilşikiyi inceleyen araştırma

IMF ekonomistlerinden Ayhan Köse de, varlık fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan resesyonlar ile diğer resesyonlar arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırma hakkında bilgi verirken, kredi daralmaları ve varlık fiyatlarındaki düşüşlerden kaynaklanan resesyonların, diğer durgunluklara göre daha uzun süreli ve daha derin olabildiğini belirtti.

Köse, finansal değişkenler ile resesyonun yarattığı maliyet arasındaki ilişki konusunda da, konut fiyatlarındaki büyük düşüşlerin, daha maliyetli resesyonlar ortaya çıkarma eğiliminde olduğunu, bu tür resesyonların büyük ölçüde global düzeyde birbiriyle bağlantılı olarak, senkronize şekilde ortaya çıktığını kaydetti.

Konut fiyatlarındaki düşüşün resesyonların maliyeti açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Köse, resesyonların genellikle birbiriyle çakıştığını, finansal piyasalarda zorluklar olduğunda resesyonların uzun sürdüğünü anlattı.

Bu arada, konferansın yapıldığı bölümün önünde bir "silah teslim masası"nın yer aldığı ve salona girişte güvenlik önlemleri alındığı görüldü.