YSK’nin İBB başkanlık seçimini iptal kararının ardından yabancılar 554 milyon dolarlık hisse ve tahvil sattı
Gelişen ülkelere iki ayda 71 milyar dolar sıcak para girişi olurken, Türkiye’den 1.5 milyar dolar çıkışı oldu.
Emre Deveci
Yılın ilk dört ayında sıcak para açısından olumlu olan küresel koşullardan yararlanamayan Türkiye’nin, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının şiddetlenmesi nedeniyle hızla bozulan küresel piyasalardan para girişi sağlamasının daha zor olacağı belirtiliyor.
Bağımlılık zirvede
Sıcak para, yabancıların Türkiye’deki hisse senedi ve Hazine tahvili stokları ile bankalardaki mevduatlarından oluşuyor. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Şubat 2019 sonu itibarıyla Türkiye’de 205 milyar dolarlık sıcak para stoku bulunuyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002’de yüzde 10 seviyesinde olan sıcak paranın milli gelire oranı, Şubat 2019 itibarıyla yüzde 26 seviyesinde bulunuyor. Bu da ekonominin doğrudan, siyaset kurumunun da dolaylı olarak sıcak parayı elinde tutan yabancılara bağımlı hale gelmesine neden oluyor.
1 yılda çevrilecek borç 177 milyar dolar
Sıcak para musluklarının kesilmesi, dış borcun çevrilmesini de giderek daha zor hale getiriyor. Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, mart sonu itibarıyla 2018 sonuna göre yüzde 2.4 artışla 119.4 milyar dolara yükseldi. TCMB verilerine göre, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 177.4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.