YSK son noktayı koydu: Sandıklar taşınamaz

“HDP’yi baraj altında bırakma” planının önemli hamlelerinden biri olan “sandıkların taşınması” girişimi, YSK’den döndü. YSK, toplam 69 ilçeyi kapsayan “sandıkların taşınması/birleştirilmesi” taleplerini 4’e karşı 6 oyla reddetti.

iklim öngel

AKP iktidarı ve Saray’ın “HDP’yi baraj altında bırakma” planının önemli hamlelerinden “sandıkların taşınması” girişimi, Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) döndü. YSK; Doğu ve Güneydoğu’da toplam 69 ilçede seçim kurullarının “güvenlik” gerekçesiyle “sandıkların taşınması/ birleştirilmesi” taleplerini oyçokluğuyla reddetti. 7 Haziran seçimleri öncesinde başvuruları “güvenlik gerekçe olamaz” diye geri çeviren YSK, aynı kararın arkasında durarak sandıkların taşınamayacağına karar verdi. YSK Başkanı Sadi Güven’in de sandık taşınması yönünde oy kullanması dikkat çekti.

Konuyu dün gündeme alan YSK, seçim kurullarından gelen talepleri 4’e karşı 6 oyla reddetti. YSK’nin ret gerekçesinde mevzuatın sandık taşınması açısından uygun olmadığı, bu nedenle güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınamayacağı, 7 Haziran seçimlerinden bu yana da buna olanak veren yasal değişiklik olmadığı belirtildi.

 

‘Vebali büyük’

MHP YSK Temsilcisi Kürşat Türker Ercan “Sandıklar taşınsın” diyenlerin tezlerini anayasaya dayandırdığını dile getirerek şöyle konuştu: “İşin vicdani boyutu da var. Hem oraya gelecek seçmenin güvenliği sağlanabilecek mi, hem de güvenlik güçlerine ‘sandığın güvenini sağla’ denmesi durumunda yeniden çatışma olma ve şehit verme ihtimalleri tartışıldı. Bu, çok veballi, uykuları kaçıracak konu” dedi.

AKP YSK Temsilcisi Şeref Malkoç ise, YSK’nin AKP’nin “Haydi Bismillah” seçim şarkısını yetkisi olmamasına karşın yasakladığını savunarak, sandık taşımaya ilişkin YSK kararını yasaya göre yetkili olduğu halde “yetkim yok” diyerek reddettiğini kaydetti. Malkoç, “Bu bir çelişkidir” dedi.

 

‘Doğru tektir’

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’nin kanunun kendisine vermediği bir yetkiyi kullanamayacağına karar verdiğini belirterek “YSK bize göre doğru olan bir karar verdi. Doğru olan karar nedir? Hukukun gerektirdiği karardır. Çünkü hukukta doğru tektir” diye konuştu.

 

AKP: Bahane bitti

AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar: Hukuken sorunlu, güvenlik açısından riskli, siyaseten faydalı bir karar. Seçim yenilgisine bahaneleri kalmadı.

İçişleri Bakanı Selami Altınok: Biz YSK’nin kararının ne yönde olacağını bilmediğimiz için birkaç saat öncesine kadar karar aleyhte olabilecek şekilde de lehte olabilecek şekilde de bütün tedbirlerimizi aldık. İnşallah sorunla karşılaşmayacağız. Karşılaşmayacağımızı da değerlendiriyorum.

 

CHP: Kutluyorum

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin: Anayasa ve yasaya aykırı olduğunu ifade etmiştik. YSK doğru kararı verdi, kutluyorum. Aksi yönde bir karar, Türkiye’yi çok zor durumda bırakırdı.

 

AKP İKİYE BÖLÜNMÜŞTÜ

“Sandık taşıma” tartışması AKP’de farklı yorumlara neden olmuş, partinin iki Genel Başkan Yardımcısı birbiriyle çelişen görüşler ortaya atmıştı. Mehmet Ali Şahin, “YSK’nin böyle bir yetkisi yok” derken Ömer Çelik ise “Nihai karar, Yüksek Seçim Kurulu’na aittir” demişti.

TARTIŞMALI KARARLAR VERMİŞTİ

YSK, biri başkan olmak üzere toplam 11 üyeden oluşuyor. Başkanlığını Sadi Güven, başkanvekilliğini Turan Karakaya’nın yaptığı YSK’nin üyelerini Yargıtay ve Danıştay seçiyor. Sandıkların taşınmaması kararı vererek bir sürprize imza atan YSK’den bugüne kadar tartışmalı kararlar çıkmıştı. Özellikle YSK; 7 Haziran öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın il il gezerek AKP lehine miting yaparak seçim yasaklarını ihlal etmesine göz yummuştu. YSK, 29 Mayıs’ta siyasi partilerin miting yapmak istediği Adana İstasyon Meydanı’nı Erdoğan’a tahsis etmişti. MHP seçim öncesinde İstanbul’da düzenlenecek Fetih Şölenleri’nin Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın törene katılacağı gerekçesiyle iptal edilmesi için başvuru yapmıştı. YSK bunu reddetmişti.

YSK; geçmiş dönemde yapılan seçimlerde önce Hatip Dicle’nin daha sonra ise Atilla Sertel’in adaylıklarını iptal etmişti.