"Yolu Trabzon'dan Geçen Sanatçılar"

Türk Resim Sanatı Tarihi 18. yüzyıl sonlarıyla 19. yüzyıl başlarında Batıya öykünen, Batı resmini öğrenen kuşaklarca gelişme göstermiştir.

cumhuriyet.com.tr

Asker kökenli ressamlar kuşağından, sivilleşmeyi devralan anlayış kısa sürede genç  ressamların  eser vermeleriyle sürmüştür. 1914 Kuşağı sanatçıları, 1929 Müstakiller Grubu, 1933’de de “D grubu”nun yurdun dört bir yanından sanatçıları buluşturduğunu biliyoruz.  Dolayısıyla eğitim ortamı, sergiler,  galeriler,  fuarlar, bienaller derken Türk resminin  gayet dinamik süreçlerle günümüze hızla ulaştığından bahsedebiliyoruz.  Geçmişi de inceleyen sergilerin ve dökümanterlerin ise resim sanatımız hakkında  yapılan araştırmaları derinleştirerek  zenginleştireceğini düşünüyoruz.

Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı’nın hazırladığı “ YOLU TRABZON’DAN GEÇEN SANATÇILAR” sergisi bunlardan biri. Türkiye Cumhuriyeti’ nin kuruluşundan günümüze yetişmiş onlarca  sanatçının buluşturulduğu sergide Hamit Görele’den  B. R. Eyüboğlu’ na, Mahmut Cûda’dan Orhan Peker’e, Süleyman Saim Tekcan’a, Ali Candaş’a , Mustafa Ata’ya, Asım İşler’e, Haydar Durmuş’a ve diğerlerine  farklı  dönemlerden sanatçıları  görüyoruz. Bir bölge özelliğini inceliyoruz.

Trabzon hem coğrafi özellikleri,  hem tarihi, hem de kentsel dokusu bakımından Karadeniz’in gelişmişlik öncülüğünü hep yaşamış bir kentimizdir. Masalımsıdır. Küçücük bir yerleşim bölgesinde, tepelerin hemen dibinde daracık alandadır. Tarihiyle anılırken her daim gelişme hareketliliğini, ticari yolların kesişme noktasında oluşuyla canlanır.  Ancak  unutulmaması gereken, kentin çok köklü geçmişinden devraldığı kültürel  bağlarıdır. Bizans’dan Osmanlı’ ya geçen dönemler!  Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna  ve çağdaşlığa  açık bir dünya görüşü. Sonuçta kazanılan Atatürk Devrimlerinin kolayca kavranacağı ve yaşama geçirileceği güzel bir ortamdır. Öylece  yaşamıştır genç  Trabzon’lu  genç Cumhuriyeti. İzleri ise sanattan spora her alanda kolayca görülür. YOLU TRABZON’DAN GEÇEN SANATÇILAR” sergisi bunu da gösteriyor. Bölgenin coğrafi zor koşulları derken gayet hareketli fırçalar, renkler, çizgiler; zaman zaman düşsel  görüntüler.  Hırçınlık ve sakinlik. Figüratif eğilimler ve soyutlar, ard arda, yan yana dizilmişler; özgürler ve özgünler. Sergi bu, çünkü Trabzon bu. Çok renklilik ve sonsuz birliktelik...

Sergi  Akatlar Mustafa Kemal Merkezi‘nde 28 şubat 2013 e kadar açık olacak.