Yolsuzluk yine AKP'ye uzandı
CHP'li Ramis Topal, Amasya Şeker Fabrikası'yla ilgili dosyanın kapatılmak istendiğini söyledi.
Mehmet Menekşe/CumhuriyetAmasya Şeker Fabrikası’na sahte belge düzenleyerek yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla Genel Müdür Selahattin Akbel, eski AKP Suluova İlçe Başkanı Adnan Zeki Çelebi, eski AKP Merzifon İlçe Başkanı ve fabrika yönetim kurulu başkanı Metin Uysal’ın da aralarında bulunduğu, gözaltına alınan 31 şüpheliden 9’u serbest bıkarıldı. CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, “yolsuzluğun üzeri kapatılmasın” çağrısında bulundu.
Amasya Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, “haksız kazanç, yolsuzluk, şeker fabrikasını ve kooperatifini yönetirken kendi menfaatlerini işleyişe uygun göstermek amacıyla A.B.C şeker kotalarının usulün dışında kullanmak, satılan şekerlerin sahte belgelerle bölgelere gitmiş gibi göstermek suretiyle sahtecilik ve yolsuzluk” iddiasıyla önceki gün Genel Müdür Selahattin Akbel, Genel Müdür Yardımcıları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kooperatif Başkan ve yöneticilerinin eski AKP Suluova İlçe Başkanı Adnan Zeki Çelebi, eski AKP Merzifon İlçe Başkanı ve fabrika yönetim kurulu başkanı Metin Uysal’ın da aralarında bulunduğu 31 kişi gözaltına alınmıştı. 12 milyon TL’yi bulduğu belirtilen yolsuzlukla ilgili soruşturma sürerken, adı açıklanmayan 9 şüpheli emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. Gözaltındaki 22 kişinin emniyetteki işlemleri ise devam ediyor.
KOM müdürü operasyondan önce görevden alındı
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 22 Haziran 2012 tarihli raporunda Amasya Şeker Fabrikası’ndaki yolsuzlukların açıkça ifade edildiğini anımsatarak, “Amasya Organize ve Kaçakçılık Şube Müdür Aziz Batmaz savcılık soruşturması başlatılmadan tam 1 hafta önce görevinden alınmış yerine Trafik Bölge Müdürü Meriç Demirel atanmıştır. Hükümetin her yerde yolsuzluk dosyalarına müdahale ettiği gibi Amasya Şeker Fabrikası’ndaki yolsuzluk dosyalarına müdahale ettiği açıkça gözükmektedir. Amasya Şeker Fabrikası, 10 yıldan fazla bir süredir aynı yönetim kurulu üyeleri ve aynı zihniyet ile yönetilmekteydi” dedi.
Daha büyük yolsuzluklar çıkacak!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi tarafından hazırlanan soruşturma dosyasına göre 1 milyon 650 bin kilogram şekerin bir firma ve bölgelere bedelsiz olarak verildiğinin tespit edildiğine dikkat çeken Topal, yaklaşık 55 milyon kilogram küspenin de parçalar halinde fabrikadan dışarı çıkarıldığının müfettişlerce tespit edildiğini anlattı. Topal, “Ben inanıyorum ki soruşturma derinleştirildiğinde ortaya çok daha büyük yolsuzluklar çıkacaktır. Çiftçinin hak ettiği kotayı vermeyerek mevcut yönetim ve yandaşlarına tanınan kotalarla civar illerden alınan şeker pancarını yüksek fiyatlarla Amasya Şeker Fabrikası’na satarak bölge çiftçisine ihanet edenler hâkim karşısına çıkacaktır. Davayı yakından takip edeceğimi, üreticinin hakkını yedirmeyeceğimizi belirtiyorum” diye konuştu.