YÖK'e silahlı saldırı davası tekrar başladı

Yargıtayın sanıklar hakkında silahlı örgüt suçundan beraat kararı veren özel yetkili mahkemenin diğer suçların örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan olmadığı halde dosyayı karara bağlamasını usul ve kanuna aykırı bularak verdiği bozma kararının ardından Yüksek Öğretim Kuruluna (YÖK) silahlı saldırı girişimiyle ilgili 6 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

cumhuriyet.com.tr

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve sanıkların katılmadığı duruşmada, tutuklu sanık Nurullah İlgün'ün avukatı Hakan Koçak, tutuksuz sanık Selami İğrek'in avukatı Derya Başol, sanık Gülşen Kübranur Karabulut'un avukatı Münteha Jan Gülsu ile sanıklar Muhammet Akman ve Bülent Askeroğlu'nun avukatı Neslihan Vora hazır bulundu.

Sanık İlgün'ün avukatı Koçak, müvekkilinin Erzurum E Tipi Cezaevinde bulunduğunu belirtti.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, tutuksuz sanıkların Yargıtayın bozma ilamına karşı diyeceklerinin tespiti için İstanbul özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilen talimata cevap verilmediğini, müştekiler eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ile Yaşar Dinçer ve Sefa Eğibil'e çıkarılan çağrı kağıtlarının tebliğ edildiğini, müşteki Mustafa Çiftçi'ye gönderilen çağrı kağıdının ise adresinde bulunmaması nedeniyle iade edildiğini söyledi.

Sanık avukatları, Yargıtayın bozma ilamına uyularak dosyanın görevli asliye ceza mahkemesine gönderilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel de bozma ilamına uyulmasını talep etti.

Savcı Yüksel, suçun vasıf ve mahiyeti, delil durumu ve suçlamanın katalog suçlardan olması nedeniyle sanık İlgün'ün tutukluluğunun devamını da istedi.

İlgün'ün avukatı Koçak ise müvekkilinin 3,5 yıla yakın süredir tutuklu bulunduğunu ve mağdur olduğunu belirtti.

Suç vasfının değişme ihtimali bulunduğunu ifade eden Koçak, müvekkilinin tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, Yargıtayın bozma ilamına uyulup uyulmaması konusunda, sanıkların beyanlarının alınmasının ardından karar verilmesini kararlaştırdı. İlgün'ün tutukluluğunun devamına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın bir numaralı sanığı İlgün'ü ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''ruhsatsız tabanca taşıma'', ''silahla ateş etme suretiyle güvenliğin kasten tehlikeye sokulması'' ve ''kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir ve tehdit kullanma'' suçlarından toplam 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırmıştı. İlgün'ün ''silahlı örgüt kurma'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçları ile ''kasten öldürmeye teşebbüs'' suçundan ise beraatini kararlaştırılmıştı. Sanıklar Bülent Askeroğlu, Muhammet Akman, Selami İğrek, Mehmet Akyürek ve Gülşen Kübranur Karaduman da 10 aydan 2 yıl 11 aya kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.