YÖK muhalefeti ikna edemedi: ‘Yardımcı doçentliğin kaldırılması değişikliğini Saray’ın emriyle yaptınız’
Yardımcı doçentliğin kaldırılması konusunda YÖK muhalefetteki vekilleri ikna edemedi. Vekillere göre YÖK’ün sunduğu gerekçeler bilimsellikten uzaktı.
Ozan ÇepniYardımcı doçentliğin kaldırılmasına ilişkin TBMM Eğitim Komisyonu üyesi milletvekillerini YÖK’e davet eden Yekta Saraç, yasa teklifini Meclis’te tartışmadan önce vekilere anlattı. Vekillerin “siyasi bir emirle bunu yaptınız” eleştirilerine karşılık, yardımcı doçentliğin kaldırılmasına yönelik YÖK’ün bilimsel gerekçe sunamadığı ve “Bu gerekliydi” ifadeleri ile yetindiği öğrenildi. Muhalefet vekilleri bugün TBMM’de komisyonda görüşülecek teklif için hazırlıklara başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yardımcı doçentlik kadrosunun kaldırılmasına yönelik yasa teklifinin TBMM’ye sunulmasının ardından Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi milletvekilleri YÖK’e davet edildi ve yeni sisteme ilişkin ayrıntılar paylaşıldı. YÖK, konuyu TBMM’de tartışmadan önce vekileri davet ederek eleştirileri dinledi.
Bilimsel gerekçe yok
Toplantıda, yasa teklifindeki gerekçenin bilimsel olmadığını savunan vekillerin YÖK’ten açıklama istediği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre vekiller, “Bu değişikliği siyasal bir emirle yaptınız ve siyasetin etkisinde kaldınız” tepkisini gösterdi. YÖK’ün ise eleştirilere yanıt veremediği “Biz bunu gerekli görüyoruz” demekle yetindiği öğrenildi. Vekiller ayrıca değişiklik kapsamında doçent kadro kriterlerinin üniversitelere bırakılmasının suiistimallere neden olacağı ve yandaş kadrolaşmayı doğuracağı yönünde eleştirilerini dile getirdi.
Yardımcı doçentlik kadrosu yerine “doktor öğretim görevlisi” kadrosunun getirilmesinin halen görevine devam eden 36 bin yardımcı doçent için hak kayıpları yaratabileceğini ifade eden vekillerin, “Yardımcı doçentlerin pozisyonları ‘doktor öğretim görevlisi’ olunca bir alt pozisyon mevcut pozisyonlarından geri düşecek. Hak kaybı olmaması lazım” eleştirilerine YÖK’ün “bunu düzenleyebiliriz” cevabı verdiği teklifte bazı değişikliklere gidilebileceği öğrenildi. Ayrıca MHP ve CHP’li üyelerin teklifte yer alan ve her üniversitenin atama kriterlerinde kendi kuralını koyması yönündeki değişiklikleri, “kaos çıkar” diyerek sert bir dille eleştirdiği belirtildi.