YÖK de Atatürk'ü siliyor
YÖK'ün "Türkiye'nin yeni vizyonu yeni bir yükseköğretim sistemini zorunlu kılıyor" mantığı ile başlattığı yeni yükseköğretim yasası çalışmaları tamamlandı.
cumhuriyet.com.trTaslak yürürlüğe girerse yükseköğretimin “öğrencileri Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı yetiştirmek” amacından vazgeçilecek. Bu kapsamda, “YÖK dersi” olarak tüm üniversitelerde okutulan zorunlu “Atatürk İlkeri ve İnkılap Tarihi” dersi de artık verilmeyecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından kamuoyuna duyurulan yasa taslağına göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda öğrenci yetiştirmek temel amacını milli eğitim mevzuatından çıkarma çalışmaları yükseköğretimi de etkiledi. Buna göre mevcut Yükseköğretim Yasası’nda yer alan “Öğrencilere, Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı hizmet bilincinin kazandırılması sağlanır” ana ilkesi ve “Öğrencileri Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı yetiştirmek” amacı yeni yasa taslağında yer almadı.
Türk dili dersi de yok
Bu değişiklik kapsamında, üniversitelerin birinci sınıflarında tüm öğrencilere zorunlu olarak okutulan YÖK dersleri de yükseköğretim müfredatından kaldırılacak. Mevcut yasada “Yükseköğretim kurumlarında, ‘Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi’, Türk dili, yabancı dil zorunlu derslerdendir. Ayrıca, zorunlu olmamak koşuluyla beden eğitimi veya güzel sanat dallarındaki derslerden birisi okutulur. Bütün bu dersler en az iki yarıyıl olarak programlanır ve uygulanır” hükmüyle yerini bulan madde taslağa konulmadı.
YÖK Başkanı Çetinsaya, 21. yüzyılın yükseköğretim alanının 1980’ler koşullarında oluşturulan bir yasayla yönetilemeyeceğini belirtti ve Türkiye’nin yeni vizyonunun yeni bir yükseköğretim sistemini zorunlu kıldığını vurguladı. Taslağın nihai bir metin olmadığını anımsatan Çetinsaya, YÖK’ün kamuoyundan gelecek eleştiri, değerlendirme ve önerilerin ardından son değerlendirmelerini yaparak yasa önerisini yeniden şekillendireceğine dikkati çekti. 15 Kasım’da Ankara’da Üniversitelerarası Kurul’un özel gündemle toplanacağını söyleyen Çetinsaya, en önemli paydaşlarla yasa sürecinin tekrar paylaşılacağını açıkladı.