Yok böyle gaddarlık

51 işçiyi işten atan taşeron firma, eyleme katıldıkları gerekçesiyle 800 lira asgari ücret alan bine yakın işçinin de maaşını kesti!

Mustafa Çakır/ Cumhuriyet

Sendikaların “kölelik” olarak nitelendirdikleri taşeronlaşmanın ulaştığı boyuta son örnek Ankara’dan geldi. Hacettepe Üniversitesi’nde 803 lira asgari ücretle geçinmeye çalışan 51 işçiyi işten atan taşeron firma bununla da yetinmedi. Yarım günlük iş yavaşlatma eylemi ile basın açıklaması yapan bine yakın asgari ücretli işçinin de maaşını kesti. Asgari ücretle geçinmeye çalışan işçiler, bir de maaşlarından 200 lira kesilince zor durumda kaldı. Kararın hukuksuz olduğunu vurgulayan Dev. Sağlık-İş, dava açacağını bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde Genç Ufuklar adlı taşeron firmaya bağlı işçiler, düşük ücret, ağır iş koşulları ve yeni sözleşmeleri protesto ederek, ücretlerinde iyileştirme talep etmişti. Ardından taşeron firma asgari ücretli 51 işçiyi işten attı. Eleştiriler üzerine rektörlük de işçileri taşeron firmanın attığını ifade ederek, aradan çekildi. İşten atılan işçiler yaklaşık 1 aydır Hacettepe Üniversitesi’nin bahçesindeki çadırlarda gece-gündüz eylemlerini sürdürüyor. Üniversiteden son gelen haber ise şok etti. Dev. Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, geçen ay yoğun bakım gibi yaşamsal hizmetleri aksatmadan yarım günlük iş yavaşlatma eylemi yaptıklarını anımsattı. İşçilerin hastane bahçesinde basın açıklaması yaptıklarını belirten Çerkezoğlu, “Eylemin ardından asgari ücretli 51 işçi işten çıkarıldı. İş yavaşlatma eylemine katılan ve basın açıklaması yapan taşeron firmada çalışan bine yakın, yaklaşık 940 işçinin hemen hemen tamamının ücretlerinde de 200 lira kesinti yapıldı. Bu işçiler asgari ücretli” dedi. Çerkezoğlu, ücretlerden yapılan kesintilerin hukuksuz olduğunu rektörlüğe yazı ile bildirdiklerini söyledi.

 

‘Rektörlüğün onayı olmadan olmaz’

Ücretlerden kesintiyi taşeron firmanın yaptığını ancak yasa gereği asıl işveren olan rektörlüğün onayı olmadan bu işlemin gerçekleştirilemeyeceğine dikkat çeken Çerkezoğlu, dilekçeleri hazırladıklarını, dava açacaklarını belirtti. Rektör yardımcısının da hastane bahçesindeki çadırlarda eylemlerini sürdüren işçilere, “Bırakın donsunlar” dediğine ilişkin tanıklıklar olduğuna da işaret eden Çerkezoğlu, bugün ya da yarın milletvekilleri ile birlikte yeniden rektör ile görüşeceklerini söyledi. Çerkezoğlu, işçilerin Ankara’nın eksi 10’lara varan soğuğunda gece-gündüz eylemlerini sürdürdüklerine de dikkat çekti.