YKY'den Kazım Karabekir'in I.Dünya Savaşı Anıları

Yapı Kredi Yayınları'ndan Kazım Karabekir'in 'Birinci Dünya Savaşı Anıları' ve kompozitör Mehmet Ali Sanlıkol'un 'Çalıcı Mehterler' adlı iki kitap daha raflarda yerini aldı.

cumhuriyet.com.tr

Kazım Karabekir Paşa; “Doğru görmek, doğru yapabilmek için, daha önceleri yapılanları doğru bilmek şarttır” diyerek, tarihi yapanların anılarını yazmaları gereğine işaret eder. YKY, Paşa’nın bu anılarını “Birinci Dünya SavaşıAnıları” kitabında bir araya getirdi.

Doğu cephesi komutanıyken Kurtuluş Savaşımızın ilk zaferini kazanan, ilk anlaşmasını imzalayan ve “Şark Fatihi” olarak anılan Kazım Karabekir bu döneme ait bildiklerini YKY tarafından yayımlanan iki ciltlik İstiklal Harbimiz adlı eserde toplamıştır. Yayım süreci başlı başına bir kitap konusu olan bu önemli eserin dışında Kazım Karabekir Paşa, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale, Irak ve Kafkas cephelerinde önemli görevlerde bulunurken de yaşadıklarını kaydeder. Bu anılardan oluşan “Cihan Harbine Neden Girdik”, “Cihan Harbine Nasıl Girdik?”, “Erzincan ve Erzurum’un Kurtuluşu”,“Sarıkamış, Kars ve Ötesi” kitaplarının yanı sıra, bu yeni basımda bugüne kadar hiç yayımlanmamış “ Irak Cephesi” de yer alıyor.

Çalıcı Mehterler

Son otuz yıl içerisinde mehter müziğine dair yapılmış yayınların çoğu 50’li 60’lı yıllardaki yayınları tekrar etmiştir. Bundan dolayıdünyadaki en uzun ömürlü imparatorluklardan birinin belki de en mühim teşkilatıolan Osmanlı Mehterhanesi, halen en az çalışılmış konulardan biridir. Evliya Çelebi’nin çalıcı mehterler şeklinde hitap ettiği müzisyenler bu teşkilatın sadece bir parçasını teşkil etmiştir. 20. yüzyılda problemli bir yeniden yapılanma dönemi yaşamış tek mehterler ise çalıcı mehterlerdir. Mehmet Ali Sanlıkol, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Çalıcı Mehterlerkitabındaki ayrıntılı incelemesinde çalıcı mehterler hakkındaki çeşitli kaynakları Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş kültürel dünyasının içerisinde değerlendiriyor. Bu değerlendirmeyi yaparken de, çalıcı mehterlere dair yeni bir takım görüşler sunarken, bu kitabın ve kitaba eşlik eden CD’nin Osmanlı/Türk müziğinde yeni arayışlar içinde olan müzisyenlere de bir ilham kaynağı olmasını hedefliyor.

Mehmet Ali Sanlıkol biyografisi

1974 yılında İstanbul’da doğdu. Annesi Fethiye Sanlıkol’dan 1992 senesine kadar piyano ile klasik Batı müziği dersleri aldı. Sonraki yıllarda Aydın Esen ile çalışmalarını sürdüren Sanlıkol, 1993’te Berklee College of Music’e kabul edildi. 1997’de Onur Türkmen ile modern caz topluluğu AudioFact’i kurup Berklee College of Music’te lisans derecesini Caz Kompozisyon ve Film Müziği branşlarında tamamladı. 2000’de New England Konservatuvarı’nda master derecesini Caz Kompozisyon branşında tamamlayan Sanlıkol, 2004’te doktora derecesini gene bu okulda kompozisyon branşında tamamladı. Dünya isimli kültür/sanat vakfını kurdu. Daha önce Berklee College of Music ve New England Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak görev alan Sanlıkol, halen Emerson College ve Brown Üniversitesi’nde öğretim üyesidir.