Yine OHAL torbası
Hükümet, 31 Ekim’de Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda onaylanan iki kanun hükmünde kararname daha yayımladı. Kararnamelerle TSK’den 2 bin 391, Emniyet’ten 7 bin 586 olmak üzere toplam 15 bin 726 personel kamudan ihraç edildi. Daha önce yayımlanan KHK’lerle ihraç edilen 157 kamu personeli görevlerine iade edildi.
Sinan TartanoğluHükümet OHAL kapsamında 31 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda onaylanan iki kanun hükmünde kararname daha yayımladı. TSK’den 2 bin 391, Emniyet’ten 7 bin 586 olmak üzere kamudan toplamda 15 bin 726 personel ihraç edildi. Aralarında daha önce faaliyetleri durdurulanların da olduğu 375 dernek kapatıldı. Bu kapsamda Barış Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Gündem Çocuk Derneği’nin kapısına geçici süreyle değil kalıcı mühür vuruldu. 9 yerel basın yayın kuruluşu kapatıldı. OHAL döneminin 11 ve 12. KHK’lerinde yapılan düzenlemeler şöyle:
TSK’den 2 bin 391 ihraç: Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1259, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 391 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 338 personel ihraç edildi. Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı 403 kişi de ihraç edildi.
7 bin 586 polise ihraç: Aralarında üst düzey emniyet amirlerinin de olduğu 7 bin 586 polis ihraç edildi.
Üniversiteden ve belediyelerden ihraç: 242’si akademik, 942’si idari olmak üzere 1184 üniversite personeli de ihraç edildi. 2 bin 349 il, ilçe belediyesi ile il özel idaresi personeli de ihraç edildi.
157 memura iade: İhraç edilen 157 kamu personeli görevlerine iade edildi. Görevlerine iade edilen kamu personelinden 16’sı Marmara, Hacettepe ve Adıyaman üniversitelerinin akademik personeli oldu.
Sendika yöneticilerine de ihraç: KESK’e bağlı sendikaların üyelerinin de bulunduğu binlerce kişi kamu görevinden ihraç edildi. Maliye Bakanlığı bünyesinde ihraç edilenler arasında Büro Emekçileri Sendikası’na (BES) üye ve yöneticileri de var. BES Genel Başkanı Fikret Aslan ile sendikanın Ankara 1 No’lu Şube Başkanı İsmet Meydan ve Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mevlüt Çakmak görevlerinden alındı.
Gazeteler kapatıldı
9 basın yayın kurumuna mühür: Adana’da Ekspres gazetesi, Çorum’da Türkiye Manşet gazetesi, Hatay’da Dağyeli gazetesi, Kütahya’da Akis gazetesi, Ordu’da İpekyolu gazetesi, İzmir’de Son Dakika gazetesi, Ankara’da Yedigün gazetesi, Samsun’da Haberexen Dergisi ve Batman FM kapatıldı.
Tüp bebek merkezinde geri adım: Daha önce kapatılan İstanbul Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi, 9 vakıf, 175 dernek yeniden açıldı. Kapatılan merkezin yönetimi, “Gerekli izinler alınmadan embriyolar devlet eliyle başka hastanelere nakledildi. 40 bin hastanın dosyasına el konuldu” açıklamasını yapmıştı.
Sınav yasağı: Terör örgütü üyeliği ve örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar nedeniyle tutuklanan ve haklarında hüküm verilen kişiler; merkezi sınavlar, okul sınavları ve kamu kurumlarına giriş sınavlarına giremeyecek.
Belediyelere fesih yetkisi: Belediye başkanı veya başkanvekili olarak görevlendirilen kayyım yönetimlerine; daha önce girilen ihaleler kapsamında yüklenicilerin terör örgütleri ile iltisakının belirlenmesi durumunda fesih yetkisi tanındı.
Koruculara yaş sınırı: 49 yaşını dolduran korucuların görevleri ile ilişikleri kesildi. 15 yıldır koruculuk yapan ve 44 - 50 yaş arasında bulunan korucuların da görevleri ile ilişiklerinin kesilmesine karar verildi. Ayrıca ilişiği kesilen korucuların çocuklarından 30 yaşını doldurmayanların güvenlik korucusu olarak görevlendirilmelerinin önü açıldı.
Günübirlik evler yasa kapsamında: Günübirlik kiralanan evler de Kimlik Bildirme Yasası’nın kapsamı altına alındı. Günübirlik kiralanan evlerde tüm kayıtların bilgisayarda günü gününe tutulması, polise anlık olarak bildirilmesi yasa kapsamına alındı. Aksi takdirde işletmelere 5 bin ila 10 bin TL para cezası verilecek.
Kardeş belediye: Kayyım atanan belediyelere, başka bir belediyeden yardım isteme olanağı getirildi.
Darbe şehitlerinin çocuklarına askerlik muafiyeti: 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olanların çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Askerdekiler ise istemeleri halinde terhis edilecek.
Başarısız bordo bereliye ihraç: Özel Kuvvetlere dışarıdan alınan personel iki yıl denenecek. Deneme süresinde sağlık nedenleri dışında başarı gösteremeyenlerin ordu ile ilişiği kesilecek.
Hükümet ihtiyat pilotu atayacak: Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan kendi istekleri ile ayrılmış olan pilotlar, ihtiyat pilot olarak görevlendirilebilecek.
Emekli subay ve astsubaylar: Emekli subay ve astsubaylar 2020 yılının sonuna kadar personel ve askeri öğrenci temin faaliyetinde görevlendirilebilecek.
Askeri fabrika ve tersaneler piyasaya açılıyor: Askeri fabrikalar ve tersaneler asli görevlerini aksatmamak kaydıyla kamuyla, KİT’lerle ve yabancılar dahil gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapabilecek.
Rütbeleri sökülecek: Daha önce ihraç edilen Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi daire başkanı ve üyeleri ile askeri hâkimlerin rütbeleri, mahkûmiyet kararı aranmaksızın sökülecek.
Sözleşmeli telekulak: Emniyet Genel Müdürlüğü, adli bilişim incelemeleri ve siber suç analizlerinde 2020 yılına kadar 500 sözleşmeli personel alabilecek.
Borçlar silinecek: Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının işsizlik sigortası prim borçları, kendilerine ait taşınmazların satışı ile kapatılacak.
Vakıflar yönetecek: Kayyım atanmasına karar verilen vakıf üniversiteleri, mahkeme tarafından kayyım görevlendirilmesi yapılıncaya kadar, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilecek.
Bölgeye “cazibe” merkezi: Kalkınma Bankası az gelişmiş bölgelerde; istihdam, üretim ve ihracatı canlandırmak amacıyla Cazibe Merkezleri Programı yürütecek.
MİT raporları ihalelerde: Terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtisatı olduğu MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen gerçek ve tüzelkişiler kamu ihalelerine giremeyecek. İhale yasakları için MİT ve Emniyet raporu yeterli olacak.
Belediyelerin kurslarında geri adım: OHAL KHK’si ile belediyelerin örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücetsiz kurs açmaları yasaklanmıştı. Yeni KHK ile belediyelere kurs açma izni yeniden verildi.
Grev ertelemede geniş yetki: Daha önce Bakanlar Kurulu, grev ve lokavtı 60 gün süreyle erteleme kararına genel sağlığı ve milli güvenliği bozduğu gerekçesiyle karar verebiliyordu. Yeni KHK ile erteleme için “büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozmayı” gerekçe olarak kullanabilecek.