Yine karar çıkmadı
Ankara Valiliği'nin başvurusu üzerine Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında açılan kapatma davasında yine karar çıkmadı. 16. Asliye hukuk mahkemesi hakimi yaşar eren, "önemli bir dava olduğu için incelemem gerekiyor" diyerek duruşmayı erteleyeceğini açıklarken, derneğin avukatı Kazım Genç, "Devlet inanca müdahale edebilir mi, Yargı edebilir mi buna karar verilecek. Çok da zor bir karar değil" yanıtını verdi.
cumhuriyet.com.trAnkara Valiliği İl Dernekleri Müdürlüğü'nün ihbar yazısı üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği hakkında açılan kapatma davasının görülmesine Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam edildi.
Duruşmaya derneğin avukatları Fevzi Gümüş ile Kazım Genç katıldı. Davanın bugün ki duruşmasında hâkim Yaşar Eren, "Önemli bir dava olduğu için incelemem gerekiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ve bilimsel dokümanların incelenmesi gerektiği için karar vermeyip duruşmayı erteleyeceğim" dedi. Bunun üzerine avukat Genç "Basit bir dava efendim" yanıtını verince hâkim "Basit bir dava değil" dedi. Genç "Devlet inanca müdahale edebilir mi, yargı müdahale edebilir mi, ona bakılacak ona karar verilecek" değerlendirmesinde bulundu.
AİHM Kararlarını inceleyeceğim
Hakim Eren duruşmada davanın mahiyeti itibariyle AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile halen yürürlükte bulunan yasaların incelenmesi gerektiğini belirterek "Bilimsel görüş ve uygulamaya yönelik içtihatların incelenip değerlendirilmesi gerekiyor. Bu da uzunca bir zaman alacaktır. Bu nedenle dosyanın incelemeye alınmasına karar vereceğim dedi. Hâkimin bu kararının ardından cemevinin kapatılıp kapatılmayacağı ile ilgili nihai karar bir sonraki celseye kaldı. Bu arada avukat Genç mahkemeye AİHM kararlarına ilişkin savunma sundu.
Savunmada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın cemevlerinin ibadet yeri olarak değerlendirilemeyeceği yönündeki görüşü dikkate alınarak, Ankara Valiliği tarafından kapatma davası açıldığı anımsatıldı. Genç'in savunmasında AİHM'e İzmirli bir vatandaşın açtığı dava sonucunda kimliklerde din ibaresinin bulunmasının dini inanç ve özgürlüklerin ifşa edilmeme özgürlüğü kavramına aykırı bulunduğuna yönelik kararını belirtti. Savunmada ayrıca Malatya'nın Arapgir ilçesinde 787 yıllık bir cemevinin varlığının ortaya çıktığı belirtilerek "Cemevi tarihler boyunca Alevilerin ibadet yeri olmuştur. 800 yıl önceki cemevinin varlığı bunun somut delilidir" denildi. Savunmaya ek olarak Arapgir'de bulunan cemevi ile ilgili haberler savunmaya eklendi.
Davanın geçmişi
Ankara Valiliği 2008 yılında İçişleri Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldığı görüşlere dayanarak Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği'ne yazı göndererek cemevlerinin ibadet yeri olduğu yönündeki dernek tüzüğünün değiştirilmesini istemişti. Dernek yöneticileri de cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olduğunu belirterek istenen değişikliği yapmayı reddetmişlerdi. İl Dernekleri Müdürlüğü de düzenleme yapılmadığı için Kasım 2010'da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunmuş başsavcılık da derneğin feshine karar verilmesi ve mal varlıklarının Elvankent Kültür Merkezi Yaptırma Yaşatma Derneği'ne devredilmesini istemişti. Cumhuriyet Savcısı Ali Özdemir Aleviliğin din, cemevinin de ibadethane olmadığını iddia etmişti. Dernek kaos ortamı yaratmakla suçlanmıştı.