Yine çevre katliamı! Tortum Gölü yok ediliyor

Tortum Gölü ve Çevresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Rekreasyon projesi adı altında 9 buçuk milyon lira maddi kaynak desteğiyle Erzurum’a bağlı Uzundere İlçe Belediyesi tarafından yağmalanıyor.

Nagihan Yılkın

Doğal Sit Alanı Tortum Gölü ve çevresi, 2016 yılında Eski AKP'li Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy tarafından imara açıldı. Belediye, Uzundere ve çevre ilçelere bağlı yüze yakın köyün kanalizasyonunun aktığı Tortum Gölü’nü rehabilite edecek su dinlendirme ve arıtma tesisleri kurulması için Çevre ve Şehircilik  Bakanlığı’nın sağladığı 9 buçuk milyon liralık kaynağı yapılaşma için kullandı.

Gölü temizlemek ve koruyucu önlemler almak yerine gölün çevresini yapılaşmaya açan Özsoy, aldıkları yaklaşık 2 bin kamyon toprakla gölün bir kısmını doldurarak çok katlı dikey betonarme tesisler yaptı.


“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI DOĞA KATLİAMINA GÖZ YUMUYOR”

Cumhuriyet’e konuşan İyi Parti Bakırköy İlçe Yönetim Kurulu üyesi Taner Saraç, “2016 yılında Eski AKP'li Belediye Başkanı Halis Özsoy tarafından başlatılan Rekreasyon Projesi adı altında Tortum Gölü katledilmekte, doğal yapısı bozulmakta, kıyı şeridi dolgu sebebiyle fiziksel değişime uğramakta, ekolojik denge bozulmaktadır.

Doğal Sit Alanı ilan edilen, yaklaşık 18. yüzyılda Kemerli Dağ’dan inen bir heyelan kütlesinin Tortum Çayı’nın önünü kapaması sonucu oluşan gölün çevresini imara açmış, çok katlı dikey binalar, deniz feneri gibi beton mimari yapılarla doldurmuştur. Çevre sakinleri ve duyarlı vatandaşların şikâyetlerine kulaklarını tıkayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni dönemde seçilen MHP'li Belediye Başkanı Hilmi Aktoprak'ın eski Belediye Başkanı Halis Özsoy’un bıraktığı yerden doğa katliamına devam etmesine göz yummaktadır “ dedi.



“TORTUM GÖLÜ RANT UĞRUNA KATLEDİLMESİN”


Her sene binlerce yerli ve yabanci turist tarafından ziyaret edilen, kuş cennetini, yaban hayatını görmek isteyenler ve kuş gözlemcilerinin sıklıkla uğrak yeri olan Tortum Gölü ve Şelalesi’ni kaybetmekle karşı karşıya kalındığını belirten Saraç, “Gerek köylerin kanalizasyon atıkları, gerekse göl çevresine yapılacak tesislerin kanalizasyon ve gri su atıklarının doğrudan ve/veya dolaylı olarak göl suyuna karışacak ve önlem alınmazsa gölde yaşam yakın bir zamanda bitecek. Tortum Gölü de rant uğruna katledilen Uzun Göl, Ayder Yaylası, Kaz Dağları, Kuzey Marmara Ormanları, Dipsiz Göl gibi katledilmesin. Doğa katliamının geri dönüşü olmadığı gibi insanlara ağır bedeller ödetir” diye konuştu. 

Tortum Gölü 30 Haziran 2000 tarihinde doğal sit alanı ilan edilmişti. 

Tortum Gölü talana uğramadan önce... (Yukarıda)