Yimpaş'a icra darbesi

Şirketin mağdurları kazandığı 164 davada toplam 12.5 milyon TL'yi icraya koydu.

cumhuriyet.com.tr

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) borsaya açmaya çalıştığı yeşil sermaye şirketi YİMPAŞ’a karşı mağdurların Yozgat mahkemelerinde kazandığı 164 dosya için icra takibi başlatıldı. YİMPAŞ mağdurlarının 164 dosyada toplam “12 milyon 526 bin 324” TL tutarındaki icra takibi kesinleşti. Mağdurların avukatı Acun Papakçı, “YİMPAŞ şirketlerinin dışında mahkeme Dursun Uyar’ın da şahsi mal varlığı ile bu borçtan sorumlu olduğuna karar vermişti. Dursun Uyar’ın şahsi mal varlığına karşı başlatılan haciz işlemlerinden sonra ilk kesinleşen dosyada ödeme yapılmıştı. Bu dosyalarda da Yimpaş ve Dursun Uyar hakkında haciz işlemlerinin başlatılmasını takiben ödeme yapılmasını bekliyoruz. Bu ödemelerin yapılmaması durumunda Yimpaş’ın iflasını talep edeceğiz” diye konuştu.

2005 yılından bu yana hukuk mücadelesi sürdüren yeşil sermaye şirketi YİMPAŞ mağduru H.Ö. 7 yıl sonra bir ilke imza atmış; Türkiye’deki tüm yargı aşamalarını geçerek YİMPAŞ’a karşı açtığı davayı kazanmıştı. Mağdur H.Ö. “12 Haziran 2012” tarihinde YİMPAŞ’ın patronu Dursun Uyar’dan 196 bin TL’yi icra yoluyla almıştı. Mağdur H.Ö. YİMPAŞ’a ortak olurken verdiği dönemin “83 bin 180 DM”yi tam 11 yıl sonra YİMPAŞ’ın sahibi Uyar’dan geri almıştı. Cumhuriyet bu gelişmeyi 18 Haziran 2012 tarihinde, “11 yıl sonra gelen zafer” başlığıyla duyurmuştu.

Bu haberin ardından da yeşil sermaye mağdurları YİMPAŞ’a karşı açtığı davaları birbiri ardına kazanmayı sürdürdü. Son aylarda YİMPAŞ’a karşı Yozgat mahkemelerinde kazanılan 164 dosya için icra takibi başlatıldı; toplam “12 milyon 516 bin 324.76 TL”lik takip kesinleşti. “Gerek mahkemeler önünde süren yüzlerce dava, gerekse yeni açılacak davalar düşünüldüğünde YİMPAŞ’ın mağdurlara borcu yüzlerce milyon TL’ye ulaşacaktır” diyen mağdurların avukatı Acun Papakçı, bu aşamada SPK’nin sorumluluğuna dikkat çekti. Papakçı’nın gazetemize yaptığı değerlendirme şöyle:

“SPK tüm bu gelişmelerden habersizmişçesine mahkeme tarafından geçersiz oldukları tespit edilen hisse senetlerinin borsada işlem görmesi için izin bile vermeye çalıştığı biliniyor. SPK’nin görevi küçük yatırımcıyı korumak ve sermaye piyasasının güven ve kararlılık içinde işlemesini sağlamak. SPK, kaydında bulunan hisselerinin geçerliliği ve dolayısı ile ortaklık yapısı tartışmalı olan YİMPAŞ şirketleri ile ilgili olarak gerekli önlemleri almak ve bu şirketlerin mal kaçırmasını önlemekle görevli. Bu nedenle Yimpaş ve Dursun Uyar’dan alacakların tahsil edilememesi durumunda, YİMPAŞ hakkında gerekli denetimleri yapmayan SPK’nin sorumluluğunu da gündeme getireceğiz.”