Yılbaşı sofralarının geleneksel yemeği: Hindi

İstanbul'da pek çok otel ve restoran, yılbaşı sofrasında iç pilavlı, kestaneli ve bademli bir hindiye yer açmak isteyen, ancak buna zaman ayıramayanlar için özel yöntemlerle hindi hazırlıyor.

cumhuriyet.com.tr

Yeni yılı evinde karşılamak ve özenle hazırladıkları sofralarında hindi de bulundurmak isteyenleri de düşünen otel ve restoranlar, pişmiş kestaneli iç pilavlı hindi siparişlerini yetiştirmek için kolları sıvadı. Bir telefonla veya internet üzerinde sipariş verilerek, 31 Aralıkta ister yarım, ister tam hindi sunuma hazır halde teslim alınabilecek.

İspanyol otel zincirlerinden Barcelo Eresin Topkapı Hotel, yılbaşını evde geçirecekler için şeflerinin hazırladığı baharatlarla tatlandırılarak fırınlanmış yılbaşı hindisi ve kestaneli iç pilav hazırlıyor. 4-5 kişilik 3 kilogramlık hindiler 140, 7-8 kişilik 5 kilogramlık hindiler ise 175 liradan satın alınabilecek.

Ceylan Intercontinental Otel'deki iç pilavlı garnitürlü 5-6 kilogramlık hindiyi almak isteyenler 318 lira ödeyecek. Swissotel'de de iç pilavlı garnitürlü 6 kilogramlık hindiler 480, 8 kilogramlık hindiler ise 640 liradan satılacak.

Kebap restoranlar zinciri Sahan'da, 5-6 kişilik hindi için 95 lira, 10-12 kişilik iç pilavlı, kestaneli bademli hindi için de 175 lira ödenecek. Öte yandan, sofrasında hindi olmasını isteyenler ''www.yilbasihindisi.com'' adlı internet sitesi aracılığıyla KDV hariç 175 lira karşılığında hindi siparişi verebilecek.

Kestaneli ve bademli hindi tarifi

Sahan'ın şef yardımcısı Orhan Çobanhan, geçen yılbaşında 1200 civarında pişmiş hindi satıldığını, şu ana kadar da 800-900 civarında sipariş aldıklarını belirterek, bu yıl 1500-2000 arası hindi satılmasını hedeflediklerini kaydetti. Çobanhan, lezzetli hindi pişirirken bazı noktalara özellikle dikkat etmek gerektiğini vurgulayarak, 5-6 kişilik orta boy kestaneli ve bademli hindi tarifini şöyle verdi: ''Hindinin bacak ve kanatları suda dağılmasın diye iple bağlanır. Büyük boy tencerede su kaynatılır. Hindi içine konulur. Suyun yüksekliği hindinin üzerinde olmalıdır. Suyun içine bir miktar defne yaprağı, 3'e veya 4'e bölünmüş 4 adet kuru soğan, 4 orta boy havuç, bir avuç tane karabiber atılır. Hindi, 2-2,5 saat haşlanır. Göğüs kısmına çatal rahatlıkla batıyorsa pişmiş demektir. Hindi sudan alınır. Diğer taraftan hindi özel sosu hazırlanır. 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı domates salçası birbirinin içinde çözülür. Haşlanmış hindi tepsiye konulur ve bu sos üzerine bolca sürüldükten sonra hindi fırına verilir. Hindi nar gibi kızarınca fırından alınır. Hindi fırında kızartılırken diğer taraftan iç pilav hazırlanır. İç pilav için gerekli malzeme yarım kilogram pirinç, bir su bardağı badem içi, bir çay bardağı kuş üzümü, 250-300 gram kestane, bir bardak ayçiçek yağıdır. Önce bademler ayçiçek yağından pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından yıkanmış ve ayıklanmış pirinç içine konularak kavurmaya devam edilir. Pilavın içine 1 çorba kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz tarçın, 2 çay kaşığı toz karabiber, 1 kaşık da yeni bahar eklenir. Yeterince kavurduktan sonra pirincin üzerini bir parmak kalınlığı üstüne çıkacak kadar su konulur ve pişirilmeye bırakılır. Pilavın pişme süresi 20 dakikadır. Bu arada sıcak suda bekletildiği için şişen kuş üzümleri de pişmiş pilavın üstüne atılır. Diğer taraftan kestanelerin kabukları yanlamasına çizilir. Bir tepsiye kaya tuzu yani iri tuz yayılır ve çizik kestaneler tuzun üzerine dizildikten sonra fırına verilir. Kestaneler piştikten sonra soyulur. Bir su bardağı portakal suyunun içine yarım çorba kaşığı toz şeker ve yarım çorba kaşığı tuz eklenip karıştırılır ve soyulmuş kestane portakal suyun içine atılır. Kestaneler 10 dakika bekletildikten sonra çıkarılır. Son olarak, servis tepsisi alınır, pilavın bir kısmı üzerine yayılır. Üzerine hindi oturtulur. Pilavın kalan kısmı hindinin içine doldurulur. Kestaneler pilavın üzerine dizilir. Havuçlarla da yine pilavın üstü süslenir. Afiyetle yenir.''