'Yılan' yılı bu gece başlıyor

Çin bu geceden itibaren ay takvimine göre altıncı sırada yer alan yılan yılına giriyor.

cumhuriyet.com.tr

Ay takvimine göre belirlenen ve Bahar bayramı olarak da adlandırılan Çin yeni yılına göre ''ejderha'' yılı geride bırakılırken, 1 milyardan fazla insan ''Yılan'' yılına ''hoşgeldin'' diyecek. 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ 

Ülkenin dört bir yanındaki Çinliler, yeni yıla aileleri ile birlikte girmek için uzun mesafeler katettikten sonra memleketlerine dönerek akşam yemeğini aileleriyle birlikte yiyecek.

Çin yeni yılında kötü ruhları kovduğuna inanılan havai fişek ve çatapat benzeri patlayıcılar atılıyor ve ülke adeta karnaval yerine dönüyor.

Çin yeni yılında yenilen yemeklerin de sembolik anlamları bulunuyor. Ülkede bu gece yeni yılı birlikte karşılamak üzere biraraya gelen aile üyeleri evlerinde ''Ciaozı'' adı verilen bir tür yapışkan mantı türü yemekler yiyor ve yeni yıldan bolluk, bereket, mutluluk ve sağlık dileklerini kendi ritüelleri çerçevesinde dile getiriyor.

Ülkenin güneyinde ise insanlar bu gecede ağırlıklı olarak pirinç içerikli yemekler tüketiyor. Bunlardan en yaygın olanı ise pirinçten yapılan bir kek türü.

 

Aileler ancak yılda bir kez toplanıyor

Bahar bayramının Çin genelinde büyük bir coşkuyla kutlandığını belirten Gu Day Bien, yeni yılın ülkedeki bayramları içerisinde en önemlisi olduğunu söyledi. Gu, Bahar bayramının uzun sürdüğünü, bu vesileyle insanların aileleriyle biraraya gelip, vakit geçirme fırsatı bulduğunu anlattı.

Ülke genelindeki seyahat yoğunluğuna dikkati çeken Gu, Çinlilerin zengin ya da fakir, hepsinin özellikle yeni yıl gecesi ailesiyle birlikte olmayı çok önemsediğini vurguladı.

Cang Ming Cie adlı yaşlı kadın ise, Çin yeni yılı için alışveriş yaptığını belirterek, bahar bayramı süresince ailesiyle birlikte olacağını ve yılda birkez toplanma imkanı bulduklarını söyledi.

 

Müslümanlar da kutluyor

Çin'deki Müslümanlardan olan Hui milliyetine mensup Ma Cün, Çin yeni yılında sağlık ve mutluluk dilediğini belirterek, bu tatili de önemsediklerini ancak kendileri için Ramazan ve Kurban bayramlarının daha önemli olduğunu söyledi.

Çin yeni yılı gecesi çocuklara kırmızı zarflar içerisinde para veriliyor. Bu para çocuklar uyuduktan sonra zarfla birlikte çocukların yastığının altına bırakılıyor ve bu paranın çocuğa şans getirdiğine inanılıyor.

Bununla birlikte ülkede yeni yıl öncesi alışveriş çılgınlığı yaşanıyor ve küresel markalar dahil birçok yerde çok büyük indirimler yapılıyor. Yeni yıl tatili öncesi ülkede ciddi anlamda para sirkülasyonu olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Çin'de iç tüketimin en yoğun görüldüğü dönem olarak biliniyor.

 

Yılan Yılı

Bu yıl doğanların, zeki, mantıklı ve kararlı bir kişiliğe sahip olduklarına inanılıyor. Bölgedeki en eski hiyerogliflerde yer alan yılan, Çin mitolojisine göre ateş elementine karşılık geliyor. 12 yıllık devinim içerisinde Çin Hayvan Takvimi'ne göre 2001, 1989, 1977, 1965, 1953, 1941 ve 1929 yılan yıllarıydı.

Bahar Bayramı, Çin'in ay takvimine göre son ayın 23'üncü gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15'inci günü kutlanan Fener Bayramı'na (Yüen Şiao Cie) kadar yaklaşık üç hafta sürüyor.

Çin Ay takviminde 12 yıl bulunuyor. Buna göre, önce fare geliyor ve onu kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koç, maymun, horoz, köpek ve domuz yılları izliyor.

Ülkede yeni yıl nedeniyle büyük bir seyahat yoğunluğu yaşanırken, bu dönemde 3,41 milyar seyahatin yapılması bekleniyor.

Çin'de yeni yıl tatili nedeniyle ülke genelinde üretim neredeyse durma noktasına geliyor ve bir hafta boyunca resmi tatil ilan ediliyor.