Yıkılmış duvarların izleri tuvalde

Terk edilmiş gecekonduları, yanmış evleri inceleyen Ressam Erdal Ateş, bu mekanların hissettiklerini çimento ve elektrik buatları da kullanarak tuvale aktardı. Ateş: ''Boyası kalkmış duvarlardan binlerce fotoğraf çektim. saatlerce inceledim. Ruhlarını hissetmeye çalıştım''

cumhuriyet.com.tr

Yıkılmış gecekondular ve yanmış evlerdeki duvarları inceleyen ressam Erdal Ateş, duvarların ''duygularını'', çimento ve elektrik buatları da kullanarak tuvale aktardı.

Ateş'in ''Karşı Duvarlar'' adlı çalışması Anadolu Ajansı Sanat Galerisi'nde izlenime sunuldu.
Sanatçının yıkık duvarların hüznü ve şahit olduğu anları renklerle harmanlayarak anlattığı ve içinde çimento gibi maddeler de kullandığı 17 eseri, 24 Ocak'a kadar galerinin konuğu olacak.
Çalışmalarıyla ilgili Ateş, resimlerinin ilham kaynağının atıl mekanlar, yıkık gecekondular ve yanmış evler ile sanayideki dükkanların duvarları olduğunu söyledi.

Ateş, duvarlara çocuklukluğundan bu yana ilgi duyduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Ama ilk kez, sanayide yanmış bir evin simsiyah duvarlarını görünce bu çalışmayı yapmaya karar verdim. Simsiyah duvarların altında önceki boyalardan kalma kat kat farklı renk cümbüşünün güzelliği beni çarptı. O görüntüyü saatlerce seyrettim. Daha önce gezdiğim hiç bir müze ve sergide bu hazzı almamıştım.
O günden sonra 2,5 yıl dökülmüş, yıkılmış, boyası kalkmış duvarlardan binlerce fotoğraf çektim. Bunları saatlerce inceledim. Ruhlarını hissetmeye çalıştım. O evlerin içinde neler yaşandı, nasıl yaşandı, duvarlar nelere şahitlik etti diye düşündüm. Duvarların hüznünü gördüm; sonuçta terk edilmiş, bırakılmış mekanda ne olabilir ki... Bundan yola çıkarak, duvarların anti geometrik şekillerini soyutlayıp tuvale aktardım.''

"Tekniği 1.5 yılımı aldı"

Sergisinde duvarları ''Karşı duvar'' olarak tanımlamasıyla ilgili olarak da çalışmasında ''alt maddi kültürün nesnelerini'' ele aldığını vurgulayan Ateş, ''Bilindik duvarların karşısındaki bir duvar, tam bir karşıtlık, alt kültürün imlemesi var'' dedi.

Ateş, resimlerinde, duvarların görüntüsü ile bunların kendisinde yarattığı hayalleri soyutlayarak anlattığını dile getirerek, ''İnsan eliyle yaratılmış ama parçalanmış, bozulmuş nesnelerin iç içe bir araya gelmesiyle oluşan kompozisyonu ele alıyorum. O görüntüleri hayallerimle birleştirdim. Resimlerde tuval üzerine polyester köpük, üzerine özel çimento, üzerine akrilik boya, özel hazırlanmış boya kullandım ve kimi resimlerde duvarları yansıtmak için elektrik buatları monte ettim'' diye konuştu.

Resimlerin tekniği için çok zaman harcadığını anlatan Ateş, tuval üzerine çimento gibi malzemeleri yerleştirebilmek için yaklaşık 1,5 yılını, hiç resim yapmadan sadece kimyasal maddelerle uğraşarak geçirdiğini, sürekli kimya fabrikalarıyla görüşerek denemeler yaptığını kaydetti.

''Yer yer duvar parçalarını söküp atölyeme getirdim'' diyen sanatçı, resimlerinde duvar kavlaklarını kullanarak üç boyutlu yapıtlar üreteceğini ve yıkık mekanlardaki, kırık dökük nesnelerin anti-geometrik desenlerinden yola çıkarak terk edilmişliği anlatacağını ifade etti.