YGS öncesi altın kural
Sınav başlamadan önce duvar, resim, saat ya da tahta gibi objelere odaklanıp “bu sınavda başarılı olacağım” gibi olumlu cümleler kullanın. Tekrar derin bir nefes alın ve uzun bir sürede yavaşça bırakın.
Figen Atalay/CumhuriyetYaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve rehberlik ve psikolojik danışmanı Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, iki gün sonra sınava girecek üniversite adaylarına, rahatlama teknikleri uygulamalarını önerdi.
Özyurt, şunları söyledi:
“Sınav başlamadan önce veya stres yaşamaya başladığınız anda derin bir nefes alın ve uzun bir sürede yavaş yavaş bırakın. Tekrar nefes alıp rahat bir şekilde arkanıza yaslanın. Duvar, resim, saat ya da tahta gibi objelere odaklanıp ‘bu sınavda başarılı olacağım’ gibi olumlu cümleler kullanın. Tekrar derin bir nefes alın ve uzun bir sürede yavaşça bırakın. Normal nefes alma düzenine dönün. Olumlu ve sakin olmak sınavda başarılı olmak için oldukça önemli. Sınav kâğıdının tümünü okuyun, tekrar okuyun ve kolayca yapabileceğiniz soruları işaretleyin. Yanıtlayabileceğin soruların sırasını belirleyin. Kendinizi en güvenli hissettiğiniz soru ile başlayın. Soruları yanıtlarken, plan dışında bir başka soru ile ilgili yanıt aklınıza gelirse hemen bir başka kâğıda kısaca not alın, ancak o soruyla ilgili düşünmeye devam etmeyerek, kaldığınız yerden devam edin. Ayrıca 5-10 dakikalık bir ara sınavın geri kalanını panik içinde geçirmekten çok daha iyidir.”
Çikolataya dikkat
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi program sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu da, sınav günü performansı etkileyen en önemli etkinlerden bir tanesinin de sabah kahvaltısı olduğunu belirterek, “Baş ağrısı, yorgunluğun ve dikkat dağınıklığının olmaması ve kan şekerinin yeterli düzeyde olması için kahvaltı kesinlikle yapılmalı” dedi.
Bunları yapmayın
* Sınav sırasında mide ve sindirim problemleri yaşamamak için gaz yapıcı ve daha önce hiç tüketilmemiş, vücudun alışık olmadığı besinler tüketilmemeli.
* Çok fazla besin tek bir öğünde alınmamalı.
* Susamaya, sınav sırasında fazla su tüketimine ve tuvalet ihtiyacının artmasına neden olan fazla yağlı ve tuzlu besinler sınav öncesinde tüketilmemeli.
* Kan şekerinin hızla yükselmesine sonra da düşmesine yol açan çikolata, şeker, tatlı gibi şekerli besinler bilinenin aksine beynin ihtiyaç duyduğu şekeri karşılamaz ve sınav esnasında dikkat dağınıklığına, konsantrasyonun azalmasına neden olur.
* Gıda zehirlenmesi ile karşılaşmamak için açıkta satılan gıdalar yenmemeli, mayonez, sos gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan uzak durulmalı
* En önemlisi de sınav öncesi geceyi asla uykusuz geçirmemek gerekir.
Zamanı takip etmeyin Bilfen Liseleri Eğitim Başkanı Nihat Akbaş’tan uyarılar: * Sınav için yaptığınız bütün çalışmaları, harcadığınız zamanı ve çabayı önemseyin. * Bu sınavın sizin kişiliğinizin veya sahip olduğunuz değerlerin sınanması olmadığını unutmayın. * Sınavda zamanı iyi kullanın, çok hızlı çalışıp hata yapmayın. * Sürekli zamanı takip etmeyin, soruyu tekrar tekrar okuduğunuzu hissettiyseniz 10-15 saniye kendinizi dinlendirip, moralinizi bozmadan sınava devam edin. * Kendinizi başarılı bulduğunuz ve hız kazandığınız testten başlayın. |
Sınav kahvaltısı:
Yumurta, peynir, süt, tam tahıllı ekmek, domates, yeşil biber, salatalık, zeytin, ceviz gibi bütün besin gruplarını içeren gıdalar tüketilmeli ve yeterli enerji alınmalı. Çay, kahve gibi kafein içeren ve fazla tüketilmesi sonucu çarpıntı, halsizlik, unutkanlık ve vücudun su ihtiyacının artmasına neden olan içecekler yerine, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli.
Zamana dikkat...
Oğuzkaan Koleji yönetim kurulu üyesi ve eğitim uzmanı Hatice Yılmaz’ın, bu sınavla ilgili önerileri şöyle:
“Adaylar 160 dakika boyunca aynı sırada oturacak ve sınav olacaklar. Sınav başlamadan önce sınav kitapçıkları ile optik formların dağıtımı ve kontrolü sırasında da orada oturacakları ve bu işlemlerin yarım saate yakın sürdüğü hesaba katıldığında aday hiç kalkmadan 3 saat boyunca aynı sırada oturacak. Adayın sabah kalkıp hazırlanması, kahvaltı etmesi ve yolculuğu da ilave edilirse, sınav günü 7.00 - 7:30 arası uyanmak iyi bir karar olacaktır. Her gün bu saatlerde kalkmaya alışkın olmayan bireyler, yoğun zihinsel faaliyet gösterecekleri sınavda başarılı olmakta daha çok güçlük çekecektir. İşte, tüm bu etmenleri göz önünde bulundurarak doğru bir zaman yönetimi planlamak sınav başarısına olumlu katkı sağlayacaktır.
Sınav giysisi
ÖSYM, adaydan üzerinde metal aksamı olmayan bir eşofman takımı, tişört ve sade bir çift ayakkabı giymesini bekliyor. Bu tarz bir giyim ÖSYM tarafından dayatılıyor olsa da sınav sırasında adayın rahat etmesini sağlayacağı için aslında doğru bir seçim.
Tüm sorular 10 gün internette ÖSYM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2015-YGS’de sorulan soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20’si (32 soru) sınavın tamamlanmasından hemen sonra tüm telif hakları bedelsiz devredilerek tüm adayların ve ilgililerin erişimine ÖSYM’nin internet sitesinden açılacak. Soruların geri kalan yüzde 80’i de sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra, 10 gün süreyle, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (ais.osym.gov. tr) üzerinden adayların TC kimlik numaraları ve kişisel şifreleri ile adayların cevap kâğıdı görüntüsü, cevap anahtarı ile birlikte adayların kişisel bilgi edinme amaçlı erişimine açılacak. Bu sorulara ait telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiçbir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak. 2014-YGS soruları hakkında yapılacak uygulama hakkında ise kamuoyu daha sonra bilgilendirilecek. |