Yeşil'e mahkeme bulundu

Uyuşmazlık Mahkemesi, aralarında ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım, intihar eden Emekli Albay Abdülkerim Kırca ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu 8 sanığın yargılanacağı mahkemeyi belirledi.

cumhuriyet.com.tr

Adli, idari ve askeri mahkemeler arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmeye yetkili olan Uyuşmazlık Mahkemesi, Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın hangi mahkemede görüleceği yönündeki kararını açıkladı.
Mahkeme, davanın özel yetkili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesini kararlaştırdı.

 

Mahkeme belirleme süreci 4 yıl sürdü

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2005 yılında hazırlanan iddianamede, sanıklar Abdülkerim Kırca, ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım, PKK itirafçıları Fethi Çetin, Kemal Emlük, eşi Saniye Emlük, Muhsin Gül, Abdülkadir Aygan ve Uzman Çavuş Uğur Yüksel'in, ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'', ''İşkence yapmak'', ''adam öldürmek'' suçlarından yargılanmaları talep edildi. Sanıkların, 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamenin ardından dosya, sanıkların suç tarihinde asker kişiler olması sebebiyle görevsizlik kararı verilerek 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'ne gönderildi.

Askeri Mahkeme'nin de karşı görevsizlik kararı vermesi üzerine dosya Uyuşmazlık Mahkemesine gitti.

Uyuşmazlık mahkemesi yaptığı incelemenin ardından davanın görülmesi için dosyayı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme, ''atılı suçların terör suçu olduğu'' gerekçesiyle, yine görevsizlik kararı verip dosyayı Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

 

"Atılı suç terör suçu değil"

Dosyayı inceleyen 6. Ağır Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı vererek, dosyanın yeniden Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Mahkemenin, görevsizlik kararında, davaya bakma yetki ve görevinin Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtilerek, ''Dosya kapsamı ve iddianame içeriği itibariyle haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurduklarına ve ayrıca suç işlemek üzere kurulmuş bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlediklerine dair delil ve iddia bulunmamaktadır'' denildi.

 

Yargılamayı yapacak mahkeme belirlendi

Bunun üzerine dosya yeniden Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme, yaptığı incelemenin ardından yargılamanın, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.

Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararı üzerine dosya 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderildi.

Sanıklar, Diyarbakır'da 1992-94 yılları arasında Harbi Arman, Lokman Zugurlı, Zana Zugurlı, Servet Aslan, Şahabettin Latıfeci, Ahmet Ceylan, Mehmet Sıddık Etyemek ve Abdulkadir Çelikbilek'i öldürdükleri gerekçesiyle yargılanacak. Yargılamaya önümüzdeki ay başlanacağı bildirildi.

Yargılamanın yapılacağı mahkemede, ayrıca aralarında Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın bulunduğu 6'sı tutuklu 7 sanığın davası da görülüyor.

 

"Davadan bir sonuç alınacağına inanmıyorum"

Maktul yakınlarının avukatı Habibe Deyar Danışman, yaptığı açıklamada, dava dosyasının mahkemeler arasında 4 yıl boyunca gidip geldiğini söyledi.

Söz konusu davayla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulunduklarını belirten Danışman, şöyle dedi:
''Davadan bir sonuç alınacağına inanmıyorum. Çünkü davada haklarında yakalama kararı bulunan bazı itirafçı sanıkların isimleri İçişleri Bakanlığı tarafından o tarihte değiştirilmiştir. Örneğin; sanık Abdülkadir Aygan'ın adı değişmiştir. Siz ne kadar sanığı bu isimle ararsanız arayın bulamazsınız. Aynı şey, Kemal ve eşi Saniye Emlük için de geçerli. Bu bu nedenle yargılamadan bir sonuç alınacağına inanmıyoruz. Bu şahısların, kendilerine verilen yeni isimlerle aramasının yapılması lazım.''