Yerlinin bayram niyeti yabancıya kısmet oldu
Bayram tatilinin 10 güne uzatılması yurtdışına olan talebi artırdı. En fazla talep Orta Avrupa ve Yunan adalarına. Türkiye’deki tatilcilerin en çok tercih ettiği Ege ve Akdeniz’de ise 4 kişilik bir ailenin bir haftalık tatil 3 bin TL’yi aşıyor.
cumhuriyet.com.trTürkiye’ye gelen yabancı turistlerin dramatik bir şekilde azaldığı 2016’nın yaralarını sarmaya çalışan turizm sektörü, yerli turistini de yurtdışına kaçırıyor. Sezonun son tatil döneminin Kurban Bayramı tatiliyle birleştirilip 10 güne uzatılması turizm sektörünü hareketlendirirken, Türkiye’li turislerin ise yurtdışına olan ilgisini artırdı. 9 taksit yapılan yurtdışı tatil turu fiyatları ortalama 199- 600 Avro arasında seyrediyor.
Prontotour Genel Müdür Yardımcısı Gürkan Erol, “Uzak rotalara, 6 veya 7 geceli tur paketlerine talep artışı yaşandı. Yazın belki de son tatil dönemini seyahatseverler farklı coğrafyaları keşfederek değerlendirmek istiyor” dedi. Erol, kendilerine gelen taleplere göre İtalya, Orta Avrupa, İspanya, Benelüks ve Yunanistan’ın bayram tatili için en çok tercih edilen yurtdışı rotaları olduğunu aktardı.
Tercihler değişmedi
Yurtiçinde ise en fazla rağbet gören Bodrum, Antalya ve İzmir’in gecelik fiyatlar ortalama 200 TL’den başlarken, bayramda bir kişinin 5 yıldızlı bir otelde yapacağı 5 günlük tatilin maliyeti 3 bin TL’yi buluyor. Türkiye’de tatilciler daha çok deniz, kum ve güneş arıyor. Yurtiçinde en fazla Antalya, Bodrum, Marmaris, Çeşme, Alaçatı, Ayvalık ve Bozcaada tercih ediliyor. Bayram döneminde kültür turlarında ise en fazla yoğunlaşılan bölge Karadeniz.
Komşu Türkleri bekliyor
Türkiye’den yurtdışına bayram tatili için talep artarken, en fazla tercih edilen Yunan adalarına bu yıl Türkiye’den gidecek turistlerin sayısının bir milyon olması beklenirken, bazı sektör temsilcilerinin tahminlerine göre bu sayı 1.5 milyona çıktı. Yunanistan’a giden Türkiye’li turistlerin harcamasının yüksek olduğuna değinilirken, Sakız adasının eski Ticaret Odası Başkanı Andonis Zanikos’un, “10 Türk turisti, bir charter uçağı dolusu (ortalama 150 yolcu ) Kuzey Avrupalı’ya tercih ederim” diyor.
Midilli’deki bir otel sahibi ise, Yunan adalarına gelen Türkiye’li turist profilini şöyle anlatıyor: “Amerikalılar, Ruslar ve Türkler. İyi müşteriler bunlar. Avro’ya geçtikten sonra Avrupalılar değişti. Türkiye’den gelenler ise dükkana giriyor, beğeniyor, fiyatını soruyor, mantıklı bir indirim istiyor ve alıp gidiyor. Bu kadar basit.”
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Hanehalkı Yurtiçi Turizm verilerine göre, 2016 Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan III. çeyrekte, yurtiçinde ikamet eden 24 milyon 14 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı 32 milyon 987 bin oldu.
TÜİK, bu çeyrekte seyahate çıkanların 349 milyon 223 bin geceleme yaptığını belirterek, seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 466 TL olduğunu belirtti.
Yüzde 80’i satıldı Yurtiçi kişi başı her şey dahil bir gecelik oda fiyatları içerik ve tur sürelerine göre ortalama 75 TL’den başlayıp 600 TL’ye çıkıyor. Tatilin uzatılmasıyla deniz kıyısı tatil bölgelerinde yoğunluk görüleceğini belirten sektör temsilcileri kontenjanlarının yüzde 80’inin satıldığı bilgisini verdi. En fazla talep gören yerlerden Orta Avrupa’da fiyatlar 199- 799 Avro arasında değişiyor. Fiyatlar, İspanya’da 299-729 Avro, İtalya’da 199-799 Avro arasında değişiyor. Gürkan Erol, “4 kişilik bir aile toplam 670 Avro’ya Yunanistan’da, 596 Avro’ya Balkanlar’da güzel bir tatil yapabilir. Bu rakam İtalya veya İspanya’da toplam bin 500- 2 bin Avro, Orta Avrupa’da ise bin 300 Avro civarında.” |