‘Yerli malı’ hayal

Bir yılda yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi, nohutta yüzde 92’den yüzde 87’ye, patateste yüzde 108’den 103’e düştü.

Gamze Bal

Türkiye’de üretilen ürün ve malların tüketimini artırmak için her yıl 12-18 Aralık arasında kutlanan Yerli Malı Haftası, tarım ürünlerindeki yerliliği ve kendine yetebilirliği gündeme getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son 10 yıllık Bitkisel Ürün Denge Tabloları’na göre tarım ürünlerinde üretim artsa da, artan tüketimi karşılamaya yetmiyor. Açık, ithalatla karşılanıyor. Tarım ürünlerinde düşen yeterlilik oranları şöyle:

- Tüm sebzeler için yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi 2009-2010’da yüzde 108 iken, 2017-2018’de yüzde 106.6’ya düştü.

- 2009-2010’da sebze arzının yüzde 7.6’sı ihraç edilirken, 2017-2018 arasında yüzde 6.6’ya geriledi. İthalat yüzde 109 arttı.

- 2017-2018 döneminde, bir önceki dönem aralığına göre pirinç üretimi 552 bin tondan 540 bin tona, geriledi. Yurtiçi kullanım 781 bin 861 tondan 795 bin tona, kişi başı tüketim de 9.4 kilodan 9.5 kiloya yükseldi. Pirinçte yeterlilik ise yüzde 70’ten yüzde 67.2’ye indi.

- Nohut üretimi 2016-2017 aralığında 455 bin ton iken, 2017-2018’de 470 bin tona çıktı. Kişi başı tüketim yıllık 5.4 kilodan 5.8 kiloya yükseldi. Nohutta yeterlilik yüzde 92.1’den yüzde 87.5’e indi. 

- Patateste yeterlilik derecesi yüzde 108.2’den yüzde 103.5’e düştü. Kuru soğanda yüzde 112.7’den yüzde 108.2’ye düştü.