Yerli karpuzu bu yıl geç yiyeceğiz
Tadı ve aromasının yanı sıra sıcak yaz günlerinde verdiği serinlikle, her yaş grubunun severek tükettiği, yaz meyvelerinin gözdesi karpuz, bu yıl piyasaya geç çıkacak.
cumhuriyet.com.trErkenci karpuz üretiminde, en önemli üretim merkezi olan Adana'da, olumsuz hava koşulları nedeniyle ekimin gecikmesinin hasadı 20 Mayıs'ta yerine Haziran'a bırakacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bölümünü karşılamasının yanı sıra en erkenci turfanda karpuzun yetiştiği Adana'da, önce yağmur, ardından tarlaların çamura dönüşmesi nedeniyle karpuz fideleri toprakla buluşturulamıyor.
Yörede her yıl karpuz ekimi, aralık ayında viyollere (kapçık) çekirdek dikimiyle başlıyor. Ocak ayında tarla hazırlıkları yapılıyor, set çekimi, kanal açma, demir çekme ve çukur açma gibi işlemler ayın ortalarına kadar tamamlanıyor. Ocak ayının sonundan itibaren de çekirdekten yetiştirilen fideler toprakla buluşturularak can suyu veriliyor, gübreleme yapılıyor ve üzerine naylon örtüler çekiliyor.
Ancak, olumsuz hava koşulları nedeniyle bu işlemlerin hiçbiri yapılamadı. Yağmurların kesilmesine rağmen toprağın henüz kurumaması üreticiyi ekimde geciktiriyor.
Bazı çiftçiler, geçen yıl iyi kazanç sağlayan karpuzun ekimini, olumsuz hava koşullarına rağmen başlatsa da randımanın alınamayacağı belirtiliyor.
Önceki yıllarda, yörede, 150 bin dekar olan ekim alanları, kabak aşılı karpuz nedeniyle satış azalınca, geçen yıl 80 bin dekara kadar geriledi. Bu nedenle, arz-talep dengesi üreticinin lehine, tüketicinin ise aleyhine dönüştü. Üretimdeki azalma karpuzun iyi kazanç getirmesini sağladı.
Geçen yılki tatlı kazanç nedeniyle bu yıl karpuz ekmeyi planlayan yöre üreticileri, hava koşulları nedeniyle hayal kırıklığı yaşadı. Bu yıl ekim alanlarının 80 bin dekarın da gerisinde kalacağı tahminleri yapılıyor.
Özellikle karpuzun ilk çıktığı yer olan Karataş ilçesinin Tuzla Beldesi yakınlarında sel ve yağışlar nedeniyle karpuz ekimi hiç yapılamadı. Erkenci örtü altı karpuz üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerlerden birisi olan Yumurtalık ilçesinde de geçtiğimiz yıl şubat ayının ilk iki haftasında tamamlanan fidelerin toprağa indirilmesi işlemi yeni başladı.
Üreticilerin beklentisi
Yumurtalık Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, geçen yıl iyi para ettiği için bu yıl karpuz ekimi için hazırlanan çiftçilerin hayal kırıklığı yaşadığını, bazılarının ekimden vazgeçerek, başka ürünlere yöneldiğini söyledi.
Genç, ''Bundan dolayı, bu yıl karpuz piyasaya geç çıkmakla kalmayıp, fiyatı da yüksek olacak. Çünkü, arz-talep dengesi bu yıl tüketici aleyhine dönüşecek. Özellikle büyük kentlerde, nakliye ücreti de eklendiğinden Adana karpuzunun fiyatı geçen yıllardan yüksek olacak'' dedi.
Yeşilköy Beldesi Muhtarı Ali Yüzer ise, bir dekar örtü altı karpuzun maliyetinin 1000 lira civarında olduğunu, hazırlıklarını tamamladıklarını ancak, ekime henüz başlayamadıklarını, geçen yıl mayısın 20'sinden itibaren başlattıkları hasadın, bu yıl haziranın ilk haftasına kalacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Demirbaş köyü çiftçilerinden Caner Yılmaz da 130 dekar arazide örtü altı karpuz ekeceğini belirterek, ''Ama yağışlar nedeniyle halen tarlalara giremedik. Antalya'dan hazır fide getirtiyoruz. Duyumlarımız karpuz ekim alanlarının geçen yılın çok üstünde olmadığı şeklinde. Kimsede para yok. Üretim maliyetleri yüksek. Hava koşulları da ekim işlemlerini geciktirecek. Ancak, tüm olumsuzluklara rağmen karpuzun, piyasaya geç de çıksa iyi para getireceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.