Yerken bir daha düşünün!

Tükettiğimiz bazı gıdalar böbrek taşına neden olabiliyor. Tuzlu gıdalar, çikolata, yapraklı bitkiler, aşırı çay ve kahve tüketimi ise bu gıdalardan birkaçı.

cumhuriyet.com.tr

Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker, ''Aşırı protein alımı, tuzlu gıdalar, çikolata, yapraklı bitkiler, aşırı çay ve kahve tüketimi böbrek taşı riski oluşturabiliyor'' dedi.

Prof. Dr. İlker, yaptığı açıklamada, böbrek taşlarının özellikle Türkiye'de sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olduğunu bildirdi.

Bir insanda hayatı boyunca böbrek taşı olasılığının yüzde 12 olduğunu, bunun Türkiye'de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30'lara çıktığını ifade eden Prof. Dr. İlker, bunda bölgedeki genetik faktörler, yöresel gıdalar, sıvı alımının az olması ve yüksek hava sıcaklığının etken olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. İlker, şu bilgileri verdi:
''Böbrek taşına yol açan en önemli faktörlerden birinin gıda tüketimi olduğu biliniyor. Oluşan taşın cinsine göre aşırı protein alımı, tuzlu gıdalar, çikolata, yapraklı bitkiler, aşırı çay ve kahve tüketimi risk faktörü oluşturabiliyor. En önemli etkenlerden biri de az su tüketilmesi. Taş hastası olsun olmasın herkesin günde en az 10-12 bardak su içmesi gerekiyor.''


"Böbrek hasarına yol açıyor"

Böbrek taşlarının tıkanıklık ve iltihaplanmaya yol açarak, böbrek hasarına ve kaybına yol açabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın İlker, şunları kaydetti:
''Oluşmuş bir taşı ilaç tedavisiyle küçültme veya yok etme şansı pek mümkün değil. Sadece ürik asit taşında ağızdan alınabilen ilaçlar ile başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Önemli olan taş hastalarında yüzde 50 olan tekrarlama olasılığını azaltmaktır. Bu açıdan ufak bir taş parçasından yapılabilen taş analizi ve risk faktörlerini ortaya koyabilen detaylı kan ve idrar analizleri büyük önem taşıyor. Bu analiz sonuçlarına göre ilaç ve diyet ile tekrarlamanın önüne geçilebiliyor. Bütün taş cinslerinde çok su içilmesi, taşın nüksetmesini azaltan ana tedavilerden biridir.
Böbrek taşı hastalığında en etkili tedavi yöntemlerinden biri de halk arasında
'taş kırma' olarak bilinen dışarıdan şok dalgaları ile uygulanan tedavidir. Bu tedavi yönteminde bir makine tarafından oluşturulan şok dalgaları vücudun dışından taşa odaklanarak taşın ufak parçalara ayrılmasını sağlıyor. Bu ufak parçalar kendiliğinden idrar yolu ile dışarı atılıyor. Bu yöntem, iki santimden küçük böbrek taşları ve böbrek ile mesane arasındaki kanalın üst kısmında olan taşlar için uygundur.''