Yerin üstü altından değerli
Doğa katliamı Ordu’nun Fatsa ve Ünye ilçelerinde yaşanıyor
Cemil Ciğerim
Ruhsat sürelerini 5 yıl daha uzatmak ve siyanürle altın çıkarılmak istenen alanı 3 katına çıkarmak isteyen şirkete yöre halkı tepki gösteriyor.
Dünyanın birçok ülkesinde yasaklanan siyanürle altın arama çalışmalarını 2013 yılından itibaren Bahar Madencilik ile İngiliz Stratex International Madencilik şirketlerinin ortak konsorsiyumu Altıntepe Madencilik Şirketi tarafından sürdürülmesine ve ruhsatı 5 yıl daha uzatmak istemesine Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) sosyal medya hesabından “Yerin üstü altından değerlidir” başlığı altında kampanya ile tepki gösterdi. ORÇEV kampanyada şu mesajları verdi: “Ordu’nun Fatsa ve Ünye ilçelerindeki siyanürlü altın işletmesi alanını üç kat daha büyütmek için ÇED süreci başlattı. 2040 dönüm tarım alanı, 1900 dönüm kestane ormanı yok edilecek. İzin vermeyeceğiz. Siyanürlü altın araştırma işletmesinin Fatsa’dan görünüşü. Alanı iki kat büyütmek için ÇED süreci başlatıldı. 14 yıl daha çalışma süresi olacak. Beş yıldır çalışıyor. Durmayacak, yeni ÇED süreçleriyle çalışmasını devam ettirmek isteyecek. Madenin sağ tarafı Ünye toprakları, MTA sondaj çalışmaları devam ediyor. Bölge maden sahası olarak ilan edilebilir. Köylerin boşaltılması tehlikesi devam ediyor. İzin vermeyeceğiz. Sondajlar ve maden işletmeleri sularımızı zehirliyor. Ordu’nun Ünye ilçesinde yapılan sondaj nedeniyle kirlenen suyun tahlili yapıldı, içilemez raporu verildi. Suyumuzu, toprağımızı zehirliyorlar.”
ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, siyanürle altın ayrıştırma işletmeciliği yapan şirketin alanını genişletme girişimine karşı hukuksal ve fiili mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Suların kirlendiğini, orman ve tarım alanlarının yok edildiğini vurgulayan Gönül, maden sahasının fotoğrafı ile ekonomik ve sağlık yönünden zararlarının vurgulandığı paylaşımlarla kamuoyu oluşturmaya çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.