'Yeri geldiğinde herkes hesap verebilir'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yüksek verimlilik, şeffaflık, yeri geldiğinde devlet adına yetki kullanan herkesin hesap verebilir olmasının, bugünkü kamu yönetiminin gereği olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk İdareciler Derneği tarafından Gazi Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, her yıl 10 Ocak'ta kutlanan İdareciler Günü vesilesiyle düzenlenen programa özellikle katılmak istediğini belirterek, ''Burada bulunmam devletin en temel görevlileri olan sizlere verdiğim önemi göstermek içindir'' dedi.
Mülki idare amirliğinin Türk kamu yönetiminin temel direği olduğunu dile getiren Gül, ''Sizler ne kadar nitelikli, vasıflı olursanız; vizyonunuz, görgünüz, bilginiz ne kadar geniş olursa devletimizin çarkı o kadar güzel işler'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, mülki idare amirlerinin devletin otoritesini, gücünü, hukukun üstünlüğünü, kanunların hakimiyetini gösterdiğini ifade etti. Mülki idare amirliklerinin vatandaş için devletin ilk kapısı olduğuna işaret eden Gül, devletin şefkat elini de mülki idare amirlerinin gösterdiğini kaydetti.
Kalkınma ve geniş ufuklar
Bugünkü modern kamu yönetiminin inisiyatif almayı öngördüğünün altını çizen Gül, idarecilerin bu gereklilik bağlamında sorunların çözümü için çalıştığını söyledi. İdarecilerin ekonomi, sosyal ve kültürel faaliyetlerle ilgilenmesi gerektiğini anlatan Gül, bir yerin kalkınması ve ufkunun genişlemesinin idarecilerin katkısıyla gerçekleştiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, KÖYDES projesinin kaymakamlar vasıtasıyla gerçekleştiğini belirterek, ''Kaymakam ve valilerden dar anlamda idarecilik değil, büyük beklentilerimiz var'' dedi.
Devletin çarklarının iyi işlemesinin, kaymakam ve valilerin sorumluluklarını yerine getirmesiyle ilgili olduğunu yineleyen Gül, ''Verimliliğin artması, şeffaflığın olması, yeri geldiğinde devlet adına yetki kullanan herkesin hesap verebilir olması bugünkü kamu yönetiminin gerekleridir'' diye konuştu. Gül, bir ilde vali, belediye başkanı, komutanlar, hakimler, savcılar, rektörler ve önde gelen iş adamları arasında uyum, işbirliği ve çalışma ortamı sağlanarak harmoni oluşturulması halinde büyük başarılar elde edildiğini ifade ederek, ''Bu harmoni oluşmadıysa, herkes ayrı havadaysa, görevleri icabı bir araya geliyorlarsa sinerji oluşmuyor ve başarı görmüyoruz'' dedi.
Mülki idare amirlerinin Anayasa'nın öngördüğü demokratik, laik sosyal hukuk devleti olmayı gerçekleştiren en önemli devlet görevlileri olduğunu vurgulayan Gül, demokrasinin olgunlaşması, temel hak ve özgürlüklerin en iyi şekilde yaşanabilmesi, vatandaşların güvenliğinin en iyi şekilde sağlanmasıyla ilgili politikaların, stratejilerin geliştirilmesinde ilk kademede yer aldıklarını söyledi. Gül, ''Mülki idare amirlerimiz sağlam olmazsa, her bakımdan devlet çarkının da sağlam olmadığını ifade etmek isterim'' dedi. Mülki idare amirlerinin devlet ve vatandaşa karşı görev yaptığını dile getiren Gül, bu konumdaki kişilerin büyük bir tatmin içinde olduklarına inandığını kaydetti.