Yerel yönetimlere yetki alanı bırakmıyorlar
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün AKP’nin hazırladığı Yerel Yönetim Yasa Tasarısı’na tepki göstererek, “Yetkilerimizin alındığı ve merkeze devredildiği bir dönemden geçiyoruz. Olması gereken öncelikle yerel ve sonrasında genel olarak demokrasiyi güçlendirmekken bütün yetki ve kaynakların merkeze toplanması parlamenter sistemde zafiyet haline getiriliyor” dedi.
Nagihan Yılkınİstanbul’da dün başlayan ‘Yerel Yönetimler Turizm Zirvesi’ çalıştayını Cumhuriyet’e değerlendiren Gürün, “Çalıştaya büyükşehir belediye başkanlarımız katılacak. Onlarla birlikte turizm, belediyeler, ilişkiler, ekonomi ve turizmin 12 aya yayılması ve özellikle kırsaldan kıyıya göçün hem tarımla ilgili faaliyetlerin belediyeler tarafından desteklenmesi hem de kültür turizmine evrilmesi hakkında konuşacağız. Bu konuda bizler ne yapıyoruz, ne yaptık, ne yapmamız lazım, onları tartışmak için geldik. Bununla ilgili uzman arkadaşlar da belediye başkanlarımızın yanında görüşlerini bildirecekler” diye konuştu .
Ülkenin ve özellikle yerel yönetimlerin zor dönemden geçtiğini belirten Gürün, AKP’nin hazırladığı “Yerel Yönetim Yasa Tasarısı”nın yerel yöneticileri endişelendirdiğini belirtti. Gürün şöyle konuştu: “Hepimizin, her kesimin yaşadığı ayrı ayrı sıkıntılar var. Ülkenin içinde bulunduğu demokrasiyle, insan haklarıyla, özgürlüklerle ilgili yaşadığımız kısıtlılıklar belediye başkanlarını da yakından ilgilendiriyor. Merkezileşmeye doğru giden yönetim tarzıyla, belediyeli yerel yönetimlerden her yapılacak olan ve yapılan değişiklikte biraz daha yetkilerimizin alındığı ve merkeze devredildiği bir dönemden geçiyoruz. Yeni tasarının da böyle maddelerle geçebileceği endişesini taşıyorum. Olması gereken öncelikle yerel ve sonrasında genel olarak demokrasiyi güçlendirmekken bütün yetki ve kaynakların merkeze toplanması parlamenter sistemde zafiyet haline getiriliyor. Yeni sistemin Cumhurbaşkanlığı sistemine dönüşü, KHK ve tek yönde çıkarılan kararlar, bütün kesimlerde olduğu gibi yerel yönetimlerde de büyük bir sıkıntı uyandırıyor.”
‘KIRSALDA ÜRET, KIYIDA TÜKET’
Kentteki turizm ve tarım alanında yaptığı çalışmalar konusunda bilgi veren Gürün, Muğla’nın turizm kenti olarak bilindiğini ancak kentte turizmden elde edilen gelirle, tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelirin hemen hemen aynı olduğunu dikkat çekti. Gürün, “Bu nedenle bizim kırsaldan kıyıya göçü durdurmamız ve kırsalda ekonomik gücü artırmamız gerekiyor. Bunun için tarım, koopetarifçilik ve hayvancılığa destek veriyoruz. Kıyıda büyük turizm faaliyeti var. Her şey dahil sistemiyle sürekli tüketiliyor. O zaman kırsalda üretelim, kıyıda tüketelim. Pazarlamayla ilgili sorunlar çözülmeli, küçük üreticiye sahip çıkılmalı. Bütün turizm sektöründeki otel işletmecileriyle konuşarak ürünleri buradan almalarını tavsiye ediyorum. Böylece kırsal, kıyısal ilişkisini hem tarımı destekleyerek hem de turizmin tarıma destek olmasıyla sağlıyorum” diye konuştu.