Yerel seçimlerin ABD'deki yankısı
Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da büyük merakla beklenen ve sonuçları uzunca süre tartışılacak gibi gözüken Türkiye'deki yerel seçimlerin, Washington'daki yankıları devam ediyor. Türkiye'yi yakında izleyen çevrelere göre sonuçlar şaşırtıcı değil.
cumhuriyet.com.trTürkiye’de 29 Mart’ta yapılan yerel seçim sonuçları Washington’ı çok fazla şaşırtmadı. AKP’nin yerel seçimlerde üstünlüğünü koruyacağı fakat oylarında düşme görüleceği, Türkiye’yi yakından izleyen çevrelerce bir süredir dile getiriliyordu.
Seçimlerden önce Bu yönde öngörüde bulunmuş uzmanlardan biri olan, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) Türkiye uzmanı Bülent Alirıza, CSIS’nin bu hafta sunulan “Türkiye’nin Değişen Dinamikleri” başlıklı kapsamlı raporunda da AKP’nin giderek azalan gücüne dikkat çekiliyor.
1989’da ANAP’ın yerel seçimlerle yediği darbenin partinin egemenliğinin bitişinin habercisi olduğu anımsatılan raporda, AKP’nin ve ANAP'ın içerisinde bulundukları durumun benzerliğine dikkat çekiliyor.
Raporda oldukça ilginç tahminler bulunuyor. Bunlardan biri küresel ekonomik krizin etkisiyle birlikte AB sürecinin de durma olasılığının AKP’nin altını oyacağı ve AKP’den sonraki boşluğu ise daha milliyetçi bir hükümetin dolduracağı yönünde. Hatta Türk-İslam sentezini benimsemiş olan Başbakan Tayyip Erdoğan’a zaman içinde milliyetçiliği dinden daha fazla öne çıkaran bir politikacının kafa tutacağı da öngörüler arasında yer alıyor.
Raporun ana temasını Türk siyasetinin içeride laikler ve dindarlar arasındaki kavganın gidişatı dışarıda ise küresel ekonomik krizin etkileri ve AB sürecine yönelik gelişmelerle şekilleneceği belirsiz bir geçiş dönemine girildiği uyarısı oluşturuyor. Bu dönemde ABD-Türkiye arasında ciddi bir krizden kaçınılması gerektiği de öne çıkan öneriler arasında.
Dikkate değer başka bir nokta ise Ankara’da milliyetçi ya da askeri bir liderliğin öne çıkmasının iki ülke arasındaki ittifakı etkilemeyeceği görüşü. Ancak açıkça İslamcı olmuş bir Türkiye’nin, işbirliğini ciddi ölçüde azaltacağı hatta Ortadoğu’da, ABD politikalarına zarar verebileceği mesajı da veriliyor.
AKP’nin giderek milliyetçi ve hoşgürüsüz bir tutum almakla eleştirildiği raporda basın, ifade ve azınlıkların özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar da gündeme getiriliyor.
ABD’nin en prestijli düşünce kuruluşlarından CSIS bu son raporunda, AKP konusunda Washington’da giderek artan bir şekilde duyulan görüşlere geniş ve detaylı bir biçimde yer verdi. CSIS’nin demokratlara yakın olması ve pek çok uzmanının ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da yeni yönetimle birlikte çalışmaya başlaması da dikkate değer.
Hal böyle olunca insan “acaba Washington’daki rüzgarın yönü mü değişiyor” diye sormadan edemiyor.